Tuesday, May 1, 2012

Sup Ayam ala Utara


Assalamualaikumm ^^

dh nak maghrib rupa2nya.. saje ngadap blog, baru je pas main badminton ngan my laling.. tgh2 main badminton teringat pulak kat akak mukah yg selalu training badminton tu. bila kita nk lawan badminton kak? hihi.. mcm la pandai sgt main, xpenah dpt sambut smash.. haha..

arini mcm slow sket GMM. cuti2 ni mesti ramai yg kuar jalan2 kan? tun duk berangan2 ngan gi picnik pagi td. tapi, bangun time subuh, hujan punye laa lebat.. smp tgh hari hujan x berenti, petang pun matahari x kuar. last2 duk umah je. baju pun x terbasuh arini.

sup ni wat untuk lunch.. penangan aura diet si nani laa nih.. tun pun tiba2 terinsaf.. haha... so arini lunch sup ngan sayur only, without nasik.. haha... x pasal2 my laling kene diet jugak.. hoho.. resepi ni sebenarnya resepi mee sup utara, pastu guna daging. tp sbb tun x makan daging, so guna ayam la.. masak lama2 sampai isi dia hampir terlerai gitew. 3 kali tambah air.. haish.. bila laa nk dpt pressure cooker nih.. (dh sebut kt sini, agak2 bday dpt x pressure cooker ye? *wink *wink)

rebus lama2, baru kuah jd gelap gini.. sedap!

resepi ni tun dh olah ye. kalau nk wat mee sup versi ori sila rujuk link ye :)

Sup Ayam ala Utara
Resepi Asal : Kak Malida
Sumber: Kak Madihaakak ika, kak Q
Sumber: tun telani

Bahan2 utk sup
  •   1/2 kilo ayam- potong2
  • Minyak (kalu guna cara menumis.. kalau taknak tumis pun boleh)- tun tumis
  • Rempah tumis (rempah ni boleh dimesin atau tumis kasar)- tun tumis kasar
  • 2 ~ 3 kuntum bunga lawang
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 1 s/b ketumbar
  • ½ s/b jintan manis
  • ½ s/b lada hitam
  • 3 biji buah pelaga
  • ½ s/b lada putih
  • (sukatan tu aku main agak2 jer)

Bahan Kisar - tun tumbuk
  • 1 labu bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 2 inci halia - dititik atau kisar 
  • 1 batang serai - dititik 
  • 1/2 peket kecil rempah sup adabi (serbuk) ~ campurkan sikit air jadikan pes 
  • air utk merebus dan kuah secukupnya (kena tambah lagi sehingga ayam empuk)
  • garam
  • serbuk lada hitam secukupnya



Cara2

1. Jika dibuat cara menumis - panaskan minyak tumis dulu rempah kasar sekejap kemudian masukkan bahan mesin/tumbuk kacau sikit masukkan pes rempah sup kacau lagi.
2. Masukkan serai dan halia kemudian masukkan air kacau jangan bagi berkerak.
3. Masukkan ayam. Tutup periuk biarkan ia mendidih baru kacau2 sedikit. Masak sehingga empuk. Jika daging masih belum empuk.. tambahkan air (kalau nak cepat tambah air panas mendidih). Jika guna periuk biasa. Sekiranya anda mempunyai pressure cooker.. masa merebus lebih singkat .
4. Bila daging hampir empuk.. perasakan dengan garam, serbuk lada hitam & perasa secukupnya.. biar merenih & daging benar2 empuk.. tutuplah api..

Jika dibuat cara merebus - Masukkan air dlm periuk dan segala bahan2 sekali gus dan rebuslah sehingga daging empuk (cara ni tak guna minyak bagus utk org nak jaga badan )

dh siap. boleh tabur dgn daun sup dan bawang goreng ^^

11 comments:

Nuwairani Ismail said... [Reply]

konfem! esok akan jadi menu lunch nani. duk usha sup ayam hadnyai kak ika. tapi ada bahan yang tak cukup. jadinya, nani nak buat sup ni la esok.mcm senang je bahan2nya...semua ada!

alahai...kecian cik abg dia kene diet jugak...kak tun masak jela nasik 1 pot utk dia.kirenya ngam2 utk dia makan sorg2 je.takde peluang kak tun nak makan nasik tu. ehek! tapi jangan pulak kak tun yang terlebih2 nak perabihkan nasik tu pulak.

Cheq Sue said... [Reply]

aiseymannnn...semua dah masuk kelab diet nih... kite lak entah bila nak setat...nengok ke sup tu sedapnya pekena dengan mihun... :) boleh ushar jugak ni

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

SAlam dear... wahh tiga kali tambah air?? sure sedap tu... dah mesra stock ayam tu dalam sup.. nak semua... ya semua.. nasi akak dah ada hehehhehe...

ijayuji said... [Reply]

Salam tun, akak klu dihidangksn sup hari2 pun alak sanggup sbb suke sup :D skrg ni klu mkn sup akak suke tabur ikan bilis goreng ehehehe... Alaaaaa tun masak nasik sikit utk cik abe lerrr sian pulak kan, akak pun mcm dah insaf sikit ni berat maintain tak nk turun2 sbb lemak da tepu :D minggu dpn lyn menu singgang jer lerr :D

ibundo said... [Reply]

salam tun. sup makan dengan roti pun sedap. Mengancam sungguh sup tun ni.

Watierman said... [Reply]

Assalam Dik Tun...Akak ni tak makan ayam tapi suka makan sup...hrmmm harapan Adik nak dapatkan preasure cooker tu moga2 ada yang perasan...kalau diboldkan lagi bagus..tak pun highlightkan moga lagi mudah dilihat oleh orang yang sepatutnya...Memang akan lebih memudahkan proses merebus daging ke tulang ke...apa2 ajelah!...Sup tu makan dengan roti best!!

Tina Othman said... [Reply]

wah sedapnya

HomeKreation said... [Reply]

Aslmkm Tun... woooo sedap nya sup, kat rumah ni pun suka kalau masak lauk2 mcm ni.

MamaFaMi said... [Reply]

Sedapnya sup.. cicah dengan roti pun ok gak nih... tapi kalau makan dengan nasi, sekali dengan sambal belacan, ulam kacang boto pas tu telur dadar... perghhhhh....

Rohah said... [Reply]

segerr ni, segerr..

quinnie said... [Reply]

ooo tak makan daging ek...kekkeke...eh tun yg ni ada iras ke dgn sup ani tu? ada lagi 2 ye tun nak kena test...kekekke