Thursday, May 3, 2012

Tom Khai Gai


Assalamualaikummm~~~

morning semua :D arini tun bersenang lenang sbb xyah masak lunch. my laling ada meeting sampai tengahari, n biasanya kalau meeting separuh hari tu, mesti makanan disediakan. hihi.. kalau tun sorang2 ni, buat air chocolate secawan ngan biskut 2keping dah kira OK dh untuk lunch. tun jarang minum milo sbb manis and xleh control gula, so tun akan buat air guna cocoa powder, letak susu, pastu gula sikitt je. maklum la, tengah insaf kan skrg nih. hoho...

nway, tom khai gai or sup ayam lengkuas ni antara menu yg paling tun suka. sgt sedap.. x terkira berapa byk kali dh tun buat. 1st time buat tahun lepas (SINI) lepas tu terus jatuh cinta ngan resepi nih.

terkurang pulak susu.. habis stok.. hihi

resepi dari CMG.. letak sayur banyak2, dh xyah makan nasi. kalau makan ngan bihun pun sedap :D mee buat utk 2 org makan je, so pandai2 la adjust kurangkan sukatan tu ye..

Tom Khai Gai
resepi: CMG
sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 ekor ayam sederhana besar, potong ikut suka
  • 1.5 liter air
  • 500 ml santan (boleh guna 3/4 tin susu sejat) - tun guna susu sejat
  • 1 biji bawang besar, belah 4
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 batang serai, dititik
  • 60 g lengkuas, dihiris nipis
  • 7 biji cili padi siam, diketuk
  • 2 camca besar sos ikan "nampla" 
  • 10 biji cendawan butang, belah dua - xletak
  •  100 g cendawan telinga kera @ black fungus
  • 1/4 biji kobis <- me tambah carrot ngan calery stick
  •  1/2 camca besar gula - xletak
  • 4 biji limau nipis, perah jusnya
  • 1 genggam daun hirisan daun ketumbar- xsuka, xletak
  •  3 camca besar sambal (resipi dibawah)
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan
  • Belahan cili padi untuk hiasan

Bahan sambal:
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 camca besar gula pasir
  • 6 camca besar sos ikan
  • 3/4 cawan minyak untuk menumis <- kurangkan, dan guna olive oil

Cara2:
  • Ayam dicuci bersih, lumur dengan sedikit garam dan jus limau nipis dan perap 20 minit, cuci kembali dan toskan. Kobis dipotong kasar2, cuci dan toskan.
  • Sediakan sambal: tumis cili, masukkan gula dan terus menumis hingga cili garing. Matikan api dan masukkan sos ikan, kacau rata. ketepikan. 
  • Dalam periuk, satukan serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi ketuk, belahan bawang besar dan jerang hingga mendidih. Masukkan ayam tadi bersama2 sambal khas, cendawan butang dan black fungus. Biar mendidih selama 25 minit atau hingga ayam masak. 
  • Tambah daun ketumbar, sos ikan, gula dan kobis, biar mendidih sekejap dan masukkan santan, biar mendidih perlahan. kalau guna susu cair didihkan kejap je. 
  • Akhir sekali tuang jus limau nipis tadi. Kacau rata dan biar masak sebentar, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam atau sos ikan. Jika suka masam, perah jus limau nipis lagi. 
  • Hidangkan panas dengan taburan daun bawang dan cili padi hiris....

19 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun, tom kha gai klu ikut resepi asal putih dia tak letak sambal, klu da letak sambal da jd tom yum biasa cuma ada dia letak paste dia ni, ninja akak suke yg merah bersantan tp akak suke tom kha yg putih ehehe... Sedap!

Wani said... [Reply]

SALAM Tun.. suka benar dengan resepi cam ni .. ini dah jadi tom yam kan ..cuma letak santan ..rasa mcm mana tu rasa lemak2 ke ... kalau alik thai tu memang suka letak santan tom yam mereka kan... kecur air liur tengok hihi.. nak cubalah satu hari nanti..

Gee® said... [Reply]

Owwww...laling takde makan sekut jer yer... buatlah Tom Khai Gai
tu banyak2, boleh k.gee tumpang semangkok...

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...nmpk sedap tu...kalau QH dh xcarik lauk lain dh...cukup dh ni...kalau tambah telur dadar aje...ahhhh terliur sudah...makan dgn nsi panas pasti bertambah2 makannye ni...

Mas said... [Reply]

tun...
meh semangkukkk..
sedapnya tengokkkk......

Yana Shaiful said... [Reply]

Sawadikkap Tun hihiii..cuaca sejuk cani mmg best dpt semangkuk tomyam masam extra pedas ^_^

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Salam, Tun.. tak berani mintak sebab tadi Tun cakap kat fb sehirup singgit, ngeh ngeh ngeh...

Chah said... [Reply]

Aiceh, ai nk sebutpun terbabas2 gigi ...heee...ala2 tomyam bersantan ek...uh i like kalu yg ada santan2 nih... Soklan yg masih bermain diminda...errr anda pasti nk teruskan keje2 'x bepekdah' ngan x mkn gula segala, mkn sekuk kering tu? Sudah2 la tu tun.... Kohkoh..

Chah said... [Reply]

Waaaaa... Komen ai dh bileh menembusi pasaran la tun!

Chah said... [Reply]

A ah la! Da boleh2 x...keke... Heeeeellooooooo.....ye la da ok...antu kenit tu dh xde la tun...

Chah said... [Reply]

Jgn dilayan! Ngengngong terlebih mkn keladi la ni...heeeee

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum tun..

biar betul... Lunch dengan air coklat dan 2 keping biskut jer... Perhhhh..diet ketat ni. Confirm minggu depan dah dapat BMI < 23..hihihi...

Tun, kak Naz baru baca entry awak sblm ni. Betul eh KKM dah turunkan julat for normal body wt.. Last check dulu dgn dak Isma kat usm masih 23.9 Itu ikut Asia nyer julat. Kalau WHO still 24.9 rasanya.. Alamak!!! Lagi kerna usaha keras lah ni.. Meh tun kita sama2 turunkan brt badan...

Amie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
uniknya masakan ni... sup ayam lengkuas, Kak Amie jakun lagi ni, baru first time dengar. kalau ayam masak lengkuas tu biasa makan, tapi yang ini.....mmmmm memang kena cuba juga ni, nak rasa juga kesedapannya!

tun_telani said... [Reply]

@Chah hahahah... datin.. mmg excited dh xjoin kelab miss spam ye ;p

Nuwairani Ismail said... [Reply]

kalau menu ala2 tomyam pedas masam nii memang kite suke.ada lagi sikit bahan yg tak cukup...hmmm...dah kering idea, tak tahuu nak masak pe skrg.

Rohah said... [Reply]

salam tun,
Fuhh!! seger ngirup2 nie..aduhai, trbayang2 macam nk gi makan kat seafood pulak..

HaSue said... [Reply]

Akak pun jadi insaf tengok menu tun ni..esok kena kira bmi balik la nmpk gaya.. eh tadi akak mkn ikan bakar jerr... <- 'jer' la sgt kn...tp ganding ngan nasik jugak..huhuh

Nieza said... [Reply]

bagus tun...akak juga yg tak insafx2 lagi ni..haha sedap lak kalau dpt hirup kuah ni..slurpp:)

quinnie said... [Reply]

bestnya..diet2 pun masih dpt makan sedap jugak kan tun...hehehhe