Friday, May 11, 2012

Rendang Siam


Assalamualaikumm ^^

kembali bersua dgn penghulu segala hari.. jgn lupa kerat kuku tangan dan kaki ye :D tun kdg2 tangguh2, tgk2 dh maghrib, terlepas nk dpt pahala sunat kerat kuku hari jumaat. hihi...

owh, semalam hr yg agak menensionkan. dgn officially bibik ku merajuk! sabooo je laa.. org lain pakai bertahun2, ni x sampai setahun dh buat hal. teruk sgt dikerjakan agaknye BM tu. pedal dia awal2 je bergerak, bila doh dh kental sikit dia dh xleh nk pusing :(  hopefully warranty at least setahun, x tgk lagi warranty card tu. so, arini terpaksa guna mixer utk buat roti. dh lama x buat manual, harap2 sama je gebu dia tu, insyaAllah.



nway, berbalik pada rendang kali ni.. ekceli ingat nk buat rendang ni mkn ngan kelupis aritu. saje godek2 dapur kak nim sbb xpenah merasa rendang nogori camner kan. terjumpa pulak rendang ni, mcm unik je.. berkobar2 tun nk masak.. tp sblm masak tu, mesej2 dulu tuan dapur tanya sesuai x mkn ngan lemang.. nasib baik kak nim reply b4 tun stat menumis.. hihi.. kak nim ckp rendang ni sesuai mkn ngan nasik je, x sesuai ngan lemang. so, tu yg buat rendang resepi mama tun, n rendang ni buat esoknya.. so ni dh jd baja ye akak2 sekalian.. huhu.

sedap rendang ni.. tun msk nasik utk my laling, tp tun lawankan dgn kerabu je.  lain dr yg biasa. ada rasa ala2 paprik sket, ye laa, nama pun rendang siam kan.. tq kak nim for sharing the recipe :D

Rendang Siam
resepi: kak anymzz (dr majalah mingguan wanita)
sumber: tun telani

Bahan2

  • 1/2 ekor ayam-di bersihkan dan gaul dgn garam dan serbuk kunyit
  • 1 1/2 labu bawang besar- di kisar
  • 4 biji bawang putih-di kisar
  • 2 batang serai-di kisar
  • 1 cm lengkuas-di kisar
  • 10 biji cili padi-di kisar - tun letak 5 biji je
  • 5 tangkai cili kering-di kisar
  • 3 helai daun limau purut
  • 1/2 gelas kecil air asam jawa
  • sedikit belacan - tun bakar dulu belacan ni
  • garam,gula,sos tiram dan serbuk perasa(akak tak letak) - tun pun xletak msg

cara
  • Ayam di goreng separuh masak - tun x goreng
  • Tumiskan bahan yang telah di kisar termasuk belacan
  • Gaulkan sebati kemudian masukan daun limau purut,air asam jawa,sos tiram,gula,garam dan akak gunakan 1/2 kiub pati ayam
  • Akhir sekali masukan ayam dan gaul bersama hingga betul2 mesra.
  • Akak biarkan kering sedikit dan akhir sekali akak perah sedikit limau nipis sebagai lazim makanan siam yg biasa kita makan.ada rasa2 masam manis masin..


12 comments:

Mas said... [Reply]

tun cayangg...
jom tukar rendang siam yg mengeliurkan tu dengan gulai ayan kak mas....
sedapppnya tengokk...

Cheq Sue said... [Reply]

rendang siam pulak dahhhhhhhhhhhhh... saja la tu soh kita buat gak ye... tapi nasib baik la cheq sue ni tak berapa nak layan kalau rendang2 ni... ^^

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam Tun yang comey wangi hehehhe.. adoii sedapnya rendang siam tu... nanti akak nak cuba bolehkan??? sedap betul.. asyik di kari aje kan... yang lain sikit.. taklah jemu nak masak ayam.. macehh dear... muahzzz

mala said... [Reply]

salam tun, nmpk sedap rendang siam ni. resepi pun simple saja.

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...jgn tension2 tau...hehehe...mesti BM tu penat sgt kot bkeja...masa utk berehat pula...hahaha...ker dia nk kwn bru...hihihi...

ape pon tu haaa tgk rendang siam tu mmg sedap...QH suka lauk jenis gini...mkn dgn lontong perghhh sedapnya...hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..

tun buat rendang siam pulak.. akak baru je buat nasi komok.. hehehe.. actually dah seminggu lebih buatnya.. baru dpt update...

pasal puding pelangi tu.. akak buat ikut resepi rainbow marble pelangi blackmore... biasa utk tempahan akak guna acuan 10x10 inci & kena buat 1 1/2 adunan baru dpt puding yg tinggi sikit..

rahel said... [Reply]

Salam Tun..
sedap nampaknya rendang siam tu..selalu buat rendang indon atau rendang malaysia..kali ni ada rendang siam pulak..

ummiaisyah said... [Reply]

salam tun...rendang sihat ni...x guna santan ekk...patut la org siam kurang obes dr org mesia...eh ..ye ke?..muahahaha

Yana Shaiful said... [Reply]

alamak Tun..k.yana lupa potong kuku jgk lah..uwaaa dh nak maghrib nii ^^..

msk list dulu lah rendang nii..tergoda jgk nk menerainya ^_^

FnF Simple Life said... [Reply]

berkali2 tgk resepi tun nih...rendang siam mmg tak letak santan ye... bagus utk org berdiet nih...hihihi

Nieza said... [Reply]

sedapnya rendang...dah buat rendang daging 2 minggu lepas tapi tak sempat posing gambar dh abis..hehe

quinnie said... [Reply]

wahh siam pun ada rendang jugak ye...hehehhe...lamanya kita tak buat rendang...

kita pun suka sgt lagu because i miss u tu tun...kalau nak tau..kita sanggup menahan sakit kepala sebab nak ulang2 lagu ni..hahaha...suka dgn suara romantik yong..kekekke