Friday, May 4, 2012

Ayam Bakar Halia


Assalamualaikumm ^^

bertemu kembali di hari jumaat, penghulu segala hari :) kejap je dh habis satu minggu kan. owh, rasa lagi cepat sbb selasa cuti. mcm baru je 3 hari kerja dah wiken (mcm laa tun ni gi kerja.. haha...).. nway, mlm td tun x sempat nk BW ke semua dapur, so pagi ni tun marathon ye. semalam penat sket sbb pagi cepat2 siapkan kerja n lepas tghari tu kuar ke bandar sebab nk buat spek baru. boleh pulak patah spek tun nih, ganah ngat dekpung.. tun pakai spek since masa kt matric, mula2 power 125 je, skrg dh 175. haish.. byk ngat ngadap lappy. haha..semalam pelik je sbb org kedai tu duk cakap degree..degree.. jenuh pikir ape mende laa yg dia duk cakap nih.. rupa2nya org sini panggil power tu degree.. so instead of power 175, sebut degree 175.. mcm degree celcius pulak kan ;p

nway, utk org2 semenanjung yg duk sarawak ni, nk wat spek, wat laa siap2 kat semenanjung, sini mahal. siyess! harga lense jauh betul beza.. tp yg pelik nyer contact lense lagi murah. biasa tun beli contact lense 20-25inggit sepasang, kat sini blh dpt 15inggit je! so pasni spek wat kat kampung, contact lense re-stock kt sini. hihi..


okay laa.. back to the menu. menu ulangan nih. kadang2 bila xde idea nk masak apa, masak menu ulangan je sbb dh pernah buat, so cepat sket nk menyiapkannya. resepi yg tun buat dgn pantasnya lepas kak ummi tayang aritu. rasa2nya lepas tu ramai jugak yg try.. tun gugel tgk kak sari dan kak ct zaliedana pun dh pernah buat jugak..

AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Utama:-

  • 1 ekor ayam (saiz sederhana)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
  • 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
  • 3 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
  2. Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
  3. Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...) - tun x tumis
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar). -tun bakar atas non-stick pan je, covered. lepas tu transfer ke atas grill.
  5. Hidangkan bersama salad dan timun.






20 comments:

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun cayang,

pagi2 akak dh dtg nie...nk ngendeng ayam tu...dari hari tu kak Nur tengok ayam2 kat blog Tun ni rasa mcm mengidam gitu...hahaha...sedap lah nampaknya.

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! sama jer kat sini tun, itu kedai biasa2 tu, kalau yg kedai yg femes2 mau cecah ribu raban, minggu lepas ninja akak ambik spec yg dia order sbb dia rabun jauh dgn dekat, harga lens seribu lebih!!! harga frame dia baru 7 ratus huh! spec akak murah2 ajerr hihihi... tp mesti pilih yg menwan, tp kalau nak bagus mmg kena pilih lens yg mahal sikit utk mata n tahan lama :D citer pasal ayam kat atas tu mesti sedap ni kan tun sampai byk kali dah buat :D

Rohah said... [Reply]

salam..
compem sedap n menyihatkan..tak yah makan nasi tauuuu..jf menu diet dah nie..hik2

Mas said... [Reply]

tun...
peha ayam ada sepasang tu dlm freeze...
kita tengok nnti kesudahannya..he3

Kak Rose said... [Reply]

salam tun...

terbau sampai shah alam da.... rasa macam nak makan jer tp.... rajin ker nak buat???? adoyaiiii!!!!

Gee® said... [Reply]

waaa....ada aroma ayam panggang la... mengancam jiwa raga...

Qasey Honey said... [Reply]

sedapnye bau...spi ke sini dh...rasa dh tentu la sedap sgt ni...mmg kecur dibuatnya

quinnie said... [Reply]

wah tun..bagusnya..semua main bakar je...memang menu sihat nih..kekekek

kita ada ayam hari tu ingat nak panggang2 jugak...tapi makcik dan masak gulai lemak ngan masak tomato..hahaha..nak diet dah kelaut semuanya...hahaha

Amie said... [Reply]

Bersusun resepi ayam Tun ye... segala menu ayam ada tersedia, semuanya sedap-sedap belaka!

Yatie said... [Reply]

waduhhhhh ayam bakar lagi..mmng bestkan, akak pun dah pernah buat ayam bakar halia mcm ni, sedap ratah2 gitewww jewww..

dZana said... [Reply]

tumpng ratah2 ayam.. akk baru smpt BW.. byk dah tercicir ...

mala said... [Reply]

salam tun, nmpk sedap ayam bakar ni. simpang resepi dulu. ayam kat sini kecik2 mcm spring chicken. kena buat 2 ekor baru cukup :)

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
akk klu dapat aym tue..mmg ratah jer la..he hhee aritu ada jgk wat ayam bakar..rasa x puas makan sekejapan jew dh jadi arwah..nnt try resepi nie pulak:)

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun sedap nya nampak ayam tu macam nak makan je terus lapo lah akak..

Nuwairani Ismail said... [Reply]

nani tak pernah servey pulak harga spek di sabah sebab nani belum pakai spek lagi (ayat mcm bakal nak pakai spek je) huhuh..nani suka perap ayam mcm pesen gini. bau halia tu menghalang bau hanyir ayam. memang best!

dapurmerahibu said... [Reply]

Baru sempat nk BW...alahai Tun sedapnya!

Wani said... [Reply]

SALam tun .. .mahainya harga spek.. baru nak singgah kat dapur tun ni.. besnya nampak ayam halia tu dah lama x bakar ayam... ada je nak bakar mesti dah jadi lain menunya hihi

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

sedapnya ayam bakar halia tu, kawan kan dgn apa tu ye

FnF Simple Life said... [Reply]

sedapnye ayam panggang Tun. kebetulan lak kami pun pi kedai spek amek spek baru hubby. Kat Nihon spek murah gile. Power dua2 belah 700lebih. kat msia mmg harga 1000lebih. kat nihon dapat 14ooo yen je...mcm 140hinggit gitu... ringan lak tu. lens dia pun nipis je walaupun power tinggi. puas hati lah buat spek kat cni ;)

wana yusuf said... [Reply]

salam Tun,
Dari daput mas singgah sini.. salm kenal dan follow....