Thursday, May 10, 2012

Pau Lembut



Assalamualaikumm~~~

morningg!!!! :D mengepau lagi.. arini malas sket, so x menyapu umah lg dh duk ngadap lappy.. insyaAllah pasni gi mengemas umah. arini kene kuar ke bandar sbb nk gi pos office hntr borang yg supervisor tun mintak isi.

pau ni tun wat hari apa ye. isnin kot.. pau lembut resepi kak ton lagi.. mmg dh jadi resepi feveret nih.. percaya tak, tun kukus pagi isnin, ptg tu lembut lagi walapupun tun x panaskan.. pastu tun saje2 simpan sebijik dlm bekas, mkn bekfes esok tu.. lembut dan gebu walaupun sejuk2! kagum tun.. siap berbangga2 dgn my laling betapa sedapnya pau yg tun buat. hahhaha.... kali ni inti kacang je, tp pau ni rasa2nya kalau buat kosong xde inti pun tun blh makan dgn laju. erk... rasa2nya mcm tgh diet.. jgn risau.. diet jugak ni, bekfes pau sebijik je. yg penting x minum air manis.. minum teh O tanpa gula skrg ni tau, kagum x? :P


Pau Lembut
Resepi: kak ton @myr
sumber: kak anymz, kak liza, kak hana
sumber: tun telani


Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor- tun letak 40g
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran(shortening)
  • 2g (1 sudu teh) bread softener- tun guna bread improver
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba...

11 comments:

Qasey Honey said... [Reply]

suka sgt jeles bile tgk org buat pau...sdri bile la nk spi seru tu ekkk...hihihi...mmg suka mkn pau..nmpk pon sedap pau tu...mintak la 3 ketuiii bleh...hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

SAlam Tun... samalah akak pun sama.. keluarkan bahan dari peti sejuk.. pastu terus menghadap PC.. datang terus ke sini nak jumpa TUN sebab ada Pau fav hakak! huaaaaaaaaaaaaaaa... kecur sudah ni dik aii

Watierman said... [Reply]

Assalam Dik Tun...semalam ni antara yang masuk senarai...tapi dik malas nak menguli & tunggu dia naik...berkubur lah menu tu...nanti nak try gak lah!!...Nak share tips ni....Akak normally ambik oat drinks pagi2....kalau tak pun minum teh hijau dengan sedikit honey & perahan lemon..sedap..& good for Detox!kalau rajin lagi...rebuskan air & masukkan sebatang kulit kayu manis dan hirisan halia....sampai bertukar warna direbus...then take it with honey...Buat at least sekali sehari...bagus untuk detox juga ni...disamping buang angin...trylah!

Rohah said... [Reply]

gebuss struktur pau Tun nampaknyerrr,
cuci mata kat sini, nak buat lagi ntah bila..nk cari inti kacang merah dulu..

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Tun, mmg kagum akak dgn tun skrg. Minum teh o tanpa gula jer..bagus3x... Diet ketat betul ni.. Pau pun makan sebiji jer..Fuhhh!!! Tabik spring..toink!toink!

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tu harap sihat ye...proses diet yeee sama le kita...ahammmm akk dah beberapa hari x jeguk dapur kekawan...rindu pulak...seketul pau mmg kenyang tun....nak pulak pau yg gebus cam ni

quinnie said... [Reply]

wahhh tun...kita sampai angkat2 tangan sebab kagum sangat...hahahhaha...dasyat tu tak ambik gula..bagus2...kekekek...kita pun kalau bancuh teh tak letak byk gula...memang tak minat sgt manis2 ni....dengar tun diet sakan ni kan..kita pun jadik teruja nak ikut sama..hahahha

pagi ni bf oats tau...hahhahaha...org tengah berangan nak kurus...gini la...kekekek tak tau la bleh tahan sampai bila...tapi kan nak story skit...tengah kita duk diet ni la makcik duk beli segala nasi la pulak tapau utk kita...sabar je la....huhuhu..nasib la kuat lagi iman...hehehhe

FnF Simple Life said... [Reply]

sedap dia bekfes pau...bagus nye...makan kukus2 aje...air pula tak letak gula...

Azian Elias said... [Reply]

I just love kalau pau macam ni inti kelapa..Buleh makan banyak tuuu..

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
akk suka tgok org buat kuih pau..semuanya gebu2 jew..akk jer x terbuat2 lg..:)..simpankn cikit utk akk yer..:)

Yatie said... [Reply]

kuih kegemaran akak ni, mcm skrng je nak wat pau..lama tak buat kuih mcm ni..maunya berketul2 akak makan, takyah makan nasi..he3..