Tuesday, May 8, 2012

Rendang Ayam

buat berkuah sikit utk cicah2

Assalamualaikummm~~~

hari menu pemusnah diet.. hahahaha... :P  complete dgn lemak, minyak dan carbo yg tinggi. kui kui.. sila makan sikit2 je okay. lepas makan, ptg jgn lupa keluar bersenam ^^"

lama betul x makan rendang ayam nih. menu rasmi hari raya di rumah tun. resepi pun guna resepi mama, sama je utk ayam dan daging. pernah buat rendang daging dulu kat SINI. masa tu 1st time buat rendang, my laling suka rendang yg mama tun buat, so struggle menelepon mama yg tgh bz kt sekolah tu mintak resepi. skrg dh senang, nk buat buka je blog sendiri. hihi..

kelupis
kelupis cicah rendang

rasa kelupis ni lebih kurang rasa lemang, jd mmg sedap mkn ngan rendang. biasa rendang buat pekat2, kali ni buat berkuah sket. ni resepi mama tun ye.

Rendang Ayam
resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1/2 kilo ayam- kerat kasar2
  • 2 biji bawang besar*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci halia*
  • 3 batang serai*
  • 10 tangkai cili kering* (bahan * di mesin)
  • 1 sudu besar gula perang/gula melaka
  • 1 sudu besar kunyit serbuk
  • 1 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun kunyit- mayang halus
  • 1 kotak santan (200ml)
  • 2 kpg asam keping
  • Garam

Cara2:
  • Tumis bahan mesin sampai pecah minyak.
  • Masukkan ayam, gula melaka dan kunyit serbuk. Masak sampai ayam agak empuk. 
  • Masukkan santan dan asam keping. Masak sebentar dgn api perlahan.
  • Masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai kuah agak pekat.
  • Perasakan garam.
  • Siap. Boleh laa dihidang dgn nasi himpit, pulut kuning, or lemang ^^




9 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun...
hehehe kalau dekat mama dh tumpang mkn nie..

mmg kelupis tuh warna gelap yer Tun??
sedap nyer nmpk rendang ayam yg berkuah tuh hehehe yummy

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

memang ngam sgt la kelupis lawan dgn rendang ayam tu... bestnyer kalau dpt ikut blk kg hasue kan.. masuk kebun.. mesti mcm2 ada... teringat lak kat arwah ayah akak dulu dia pun mcm2 tanam masa berkebun...

Qasey Honey said... [Reply]

rendang tu makan bsama dengan kelupis tu yer...cmne la yer rasanya...xpenah merasa lg...jmpa pon xpenah...ehhh jakun ker daku...hihi...nmpk sedap...

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
kelupis sue beri tue yer..wahhh bestnya dapat laga2 pipi..puas ati dapat cubit pipi anak sue tu kan..h ehee ...rendang setiap negeri lain2 kan..nnt akk nk try yg mama tun punya..akk suka yg basah2 ckit..nyuummmy:)

Gee® said... [Reply]

Tun, k.gee kalau time nk makan tak hengat dah diet miet nih...pakat talan jer... bila dh kenyang erkkkk bunyi sendawa tu baru insaf kejap...nk diet balik...kik3x... hb kata diet taik kucin...

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

SAlam TUn.. wahhh sedapnya dik.. kelupis tu akak tak pernah cuba.. tapi kalau Tun kata rasanya macam lemang mungkin kat kampung akak ni ada hehehh... wahhh... rendang mama tu pun nampak begitu menyelerakan lah! nak semua di atas itu... gituh!

Yatie said... [Reply]

adoyaiiii sana sini merendang, tak tahan tngk..rasanya esok akak nak merendang gaklah...

Watierman said... [Reply]

Assalam Dik Tun...Akak ni..dah la tak makan ayam....tak suka pulut...bukan tak makan langsung tau..cuma tak suka pulut jer...tapi nak juga menyebuk kat sini sebab nak rasa cam suasana raya gitu..tu tgk si Sha pun ada...Zila...Adik QH pun ada ..Dik Madiha@Ratna pun ada...wah meriah ni!!

Nieza said... [Reply]

sedapnya tgk rendang ayam tun ni..akak baru plan nak buat rendang tok...hehe