Tuesday, May 15, 2012

Homemade Dadih.... sedap sgt! ^^


Assalamualaikummm...

morninggggg!!!!!!!!!!!!!!!!! :D apa khabar semua hari ni? ^^ tun tgh mengumpul kerajinan utk mengemas rumah. hihi... nk menyapu dan mengemop pasni, insyaAllah. umah ni kene mop tiap2 hari, sbb ada kucing. kaki dia pijak apa2 ntah, risau takut cemar umah.

nway, nk kongsi resepi dadih yg sgt sedap! my laling ni sgt2 suka makan dadih, biasa tun beli dadih instant tu je, kali ni my laling ckp nape x buat sendiri je. so godek2 intenet, jumpa resepi kak nor nih. ada lg satu resepi, guna coffeemate, tp umah ni mmg x penah guna coffeemate. so, tun pilih resepi kak nor nih. mmg lembut dan sedap, lg sedap dr yg instant tu sbb rasa dia lg berlemak. tu pun tun alter resepi sbb tun xde susu segar. so guna susu sejat je.

mcm beli kat kedai kan? hihi
tun letak version yg tun buat ye.. nnti kt bawah tun copy resepi asal :D

Homemade Dadih
Sumber: Kak Nor @myr
Olahan: tun telani

Bahan2:
  • 10gm serbuk agar2
  • 2 tin susu sejat (800ml)
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 2.4 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • perasa pilihan ( tun guna 1 sk coklat emulco, dan 1 sk pandan paste)
Cara2:
  • masak serbuk agar2 bersama air hingga mendidih. tun larutkan agar2 dgn sedikit air dulu supaya tak berketul.
  • masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa pilihan. masak dgn api sederhana dan selalu dikacau. apabila nmpk hampir mendidih, tutupkan api. jgn masak lama, takut dadih keras.
  • kalau nk buat 2perasa, lepas masukkan susu sejat, garam, gula, dan tepung jagung, kacau2 kejap dan bahagikan dulu baru masukkan perasa.
  • tapis ke dalam bekas kecil2. sejukkan dan blh dimakan.

ni resepi asal ye :)

Homemade Dadih
resepi: kak nor@myr

Bahan-bahan ( 16 bekas -spt dlm gambar )
  • 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
  • 1 liter susu segar biasa
  • 1 liter susu segar berperisa coklat
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 1.2 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • 1sudu teh coklat emulco

Cara-cara
  1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
  2. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
  3. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
  4. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
  5. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
  6. Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.
  7. ** Satu kaedah lagi utk menghasilkan dadih coklat bg yg bimbang jika ikut cara2 diatas menyebabkan rasa dadihnya terlebih manis(bg hb dan anak2 saya rasa manisnya sedang elok je). Setelah diikut step pertama, masukkan 2 liter susu segar (putih) kedalam periuk (tanpa menggunakan susu segar berperisa coklat). Kemudian bahagi 2 adunan dadih dan 1 bahagian itu dimasukkan 1sb coklat emulco. (diletakkan 1sb kerana aduanan asalnya berwarna putih sdgkan jika guna susu segar perisa coklat perlu letak 1st shj )

15 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Wsalam Tun.. gd morning.. huwahhhhh pagi2 dah ada dadih... rajinnya dia.... pas ni nak mengemop pulak yaa.. wahh lagi le rajin.. akak awal2 dah mop tengah malam bila semua orang dah tido.. hahhaa...

wahh simple aje yaa resipi dadih ni... selalu buat yang segera tu jugak wahh nanti nak cubalah.. bila tu hentah hehehhee...

selamat mengemop yaa..:))

Qasey Honey said... [Reply]

wah dadih sedapnya...terasa sejuk dadih tu masuk ke tekak ni...heheh...tgk resepi pon mcm simple...bleh la masuk dlm list...sesenang nk bleh cuba pula...

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tun..selamat megemas rumah yeee...akk mlm td dah siap kemas...pg lepak aje tinggal nak masuk opis dapur je kul 10 nnt hee..

Dadih bikin sendiri tu ...suami/ank2 akk pun suka...buat sendiri bebaloi kan...leh letak apa2 perisa...nnt akk nak cuba lah perasa, coklat, mango dan stwbery....hehhe...apa pun kena cari bhn dulu ni :-)

K.Nor said... [Reply]

lama betul k.nor tak buat dadih tun.. tunggu anak2 balik dulu la.. :)

Yani said... [Reply]

sedapnya nampak dadih ni.. rasa macam nak buat sekarang gak.. tapi.. tapi bhn2 x cukuplah ;p.. minta yg tun punya sket dululah..

mrs plain-june said... [Reply]

udah ku"pin"kan resepi dadih homemade ni.. yumm!! mekasih sharing-is-caring disini :D

rostina76 said... [Reply]

salam tun....waaa, bestnye ada resepi dadih. pasni nak buat la. mitak izin copy paste ye tun.tq ;)

Mas said... [Reply]

tun...
kak mas dah buat dadih nie...
memang terbaikkkkk,..
lama dah kak mas tak buat..
nak buat lagi la...
terasa rasa lagi kesedapannya...

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
akk biasa beli yg dh siap tue..ank minat btl dgn dadih..tp ibu dia melas sungguh nk buat..he hehe keep resepi nie lah lain kali nk try jgk:)

Puan Hazel said... [Reply]

Salam ukhuwah Tun.. nmpk tun buat dadih baru teringat kita pun penah buat homemade dadih, resepi MIL..pakai fresh milk je.. nt leh try resepi tun plak nie..

Yana Shaiful said... [Reply]

Nasib baik lah k.yana xmkn sgt dadih ni..klu x dh lama k.yana angkut dlm esbox Tun hihii..

K.yana pnh bt resepi k.nor ni..mmg sedap..bt utk laling je laa.. xtau nape k.yana xleh nk mkn dadih.. agar2 or puding bleh pulak ^_^

Mas said... [Reply]

Sedapnya dadih lg2 mkn time cuaca panas, rasa sejuk kt tekak...nyaman je hihihi...
Buat sendiri lg puas hati kan?

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..
sedapnya dadih anak2 akak pun suka dadih ni... mmg tak pernah buat sendiri pun mesti beli yg instant tu jer.. hhi.. kalau ada kerajinan boleh la try buat ni... mesti dpt byk resepi ni kan...

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Waaa bestnya ada dadih kat sini, dah lama anak2 akak suruh buat tapi tak terjadi jadi lagi hek hek hek. Panas mkn dadih mesti bestkan

Nieza said... [Reply]

sedapnya tgk dadih tun ni..akak suka mkn tapi lum pernah buat sendiri lagi nanti nk terai buat jugalah:)