Thursday, May 24, 2012

Bingka Labu

Assalamualaikummm~~

second n3 for today! mcm xde keje je bunyi nyer kan. hihi.. nk cerita berita gembira td.. Datin Chahs, no.. thesis belum lulus lagi.. alhamdulillah, tarikh viva dah dapat, 19 June ni insyaAllah. skrg baru nk terkedek2 buat slides utk presentation. doakan yang terbaik.. tu bkn berita gembira, tu berita cuak.. berrita gembira, Alhamdulillah, terima tawaran utk jd part-time lecturer kat public university di sini :D . mmg xlayak lagi nk memohon utk jd full-time lecturer sbb master xhabis lagi. but at least, nnti resume nk apply kerja kukuh sket ;p td pun dh ckp2 dgn ketua jabatan, dia suggest smb phd kt situ terus. tgh fikir apa yg terbaik.. sementara tu, prepare slides viva dulu, then prepare slides utk lecture. semester baru start next month, insyaAllah. doakan yg terbaik utk tun ye ^^

okay laa.. bingka labu tun buat 2hari lepas. buat 1adunan ni, tp xde loyang yg lbh kecil yg sesuai, tu yg nipis sket kejadian dia. duk tgk semua pakat buat bingka labu lemak manis tu kan, mmg terliur.. tp selalu lupa nk beli susu pekat. last2, sbb nk makan jugak, tun buat je guna resepi yg pernah buat dulu ni.. sedap jugak. xmanis sgt, rasa manis2 buat, suke! mmg x habis mkn kalau buat kuih2 camni, so suku tinggal utk mkn kt umah, the rest, peket2 jual kt opis my laling. hehe.. 

Bingka Labu
Sumber Asal: CMG, kak Zana
Sumber: Kak Izah
Sumber: tun telani

Bahan2

  • 2 biji telur M
  • 250 ml santan segar - tun guna 200ml santan kotak + 50ml air
  • 100 g tepung gandum
  • 90 g gula halus
  • 1/4 camca teh garam
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 250 g labu lecek
  • 1/2 sudu besar butter - tun letak minyak masak
  • Bijan secukupnya untuk topping

Cara-cara
  • Blender labu bersama air, gula, santan,garam esen vanila sehingga halus, kemudian masukkan telur, tepung dan butter. Blender sehingga sebati - tun masukkan semua bahan dlm blender sekaligus..
  • Tuang dalam loyang yg telah di sapu minyak
  • Tabur bijan, bakar 200 C, selama 40 minit.

Labu ni ce teka sape yg bagi?? hihihihi........

mcm dulu, ni pun labu pemberian kak hasue ^^ yg plg senang utk buat labu tahan lama, buat puri labu pastu freezekan ye. last time tun buat puri labu, puri tu bertahan 4 bulan dlm freezer baru berjaya habiskan :)



How To Cook Fresh Pumpkins
source: hubpages
source: tun_telani
  • labu di belah dua. korek keluar biji labu.
  • kerat labu besar2. utk sebelah labu tu, tun potong 4. xperlu buang kulit.
  • Kukus labu selama 20 minit atau hingga lembut.
  • korek keluar isi labu dgn sudu dan lecekkan. tun guna garfu je utk lecek sbb dh lembut sgt, xyah blend segala bagai. 
  • dh sejuk blh simpan dlm bekas kecik dlm freezer. nnti senang nk guna wat kuih =)

 nota tun: labu yg di kukus di agak berair. bila nk guna tu, kene sengetkan bekas utk buang air. compared dgn buat puri labu dgn cara bakar dlm oven (refer SINI utk yg tun buat dulu), yg bakar hasil dia lg cantik, x berair. tp kalau kukus jimat masa dan letrik ;)



11 comments:

Qasey Honey said... [Reply]

aduhhh Tun berbingka labu pula yer hrni...sedap tu...buat utk buka nti ker...nk jugak...hihi

Nazrah said... [Reply]

salam Tun, ada lagi untuk petang ni ker? tu yang kalau makan pakai sudu terus masuk mulut pun sedap gak..hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam Tun cayanggg wahh tahniah! tahniah! busylah lepas ni yaa.. jangan tak update blogs dah lah.. nanti tertunggu2 semua kengkawan dengan menu Tun yang sedap dan menggiurkan.. wahh nanti nak cubalah buat bingka labu.. cakap aje nak cuba2 yang dah masuk dalam list tak lagi di cuba2 heehee... tahniah tau! all the best to you :)) muahzzz

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tun tahniah seronok mendegar berita tu....

kuih bakar labu hemm mmg enak di makn utk sarapan petang...lama akk x buat kuih2 ni....warna [un cantik kuning di raja gitu

FnF Simple Life said... [Reply]

congrats Tun...wah...bingka labu dah sampai ke cni pula ye...kompem sedap tu...

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Salam Tun,
wah...besnya ye smbung blaja...semoga berjaya....

seminggu 2 nie dok asik jmpa bingka labu jek....mmg mencabar keimanan sungguh !

Rohah said... [Reply]

Tun tayang labu tu lg akk terliur, suka mkn labu yg dah dilecek, manis2 labu giteww..bingka tu pun mmg pebret akk..kuning diraja lagi..

zila 4ever said... [Reply]

salam tun cyg..seronok dgr perkabaran tue..:) wish luck ..bingka tue menarik la..cantik jew kuning tue:)..mesti sedap.

HaSue said... [Reply]

TAHNIAH Tunn..dapat kije gak akhirnya yer..boleh laa beli byk2 brg baking lepas nii..(pullok..)
Bila start melecture tun?
semoga segalanya yg terbaik..

Resepi bingka labu yg ni peberet akak gak.. lama dah x wat..next time nak buat lg..labu akak dah berjaya dihabiskan.hihi..
halus tak urat labu tu tun?akak tgk cam halus je tuu..
Bak akak sepotong!tuka ngan donut labu,nak?akak bagi seketul donut..tun bg akak seloyang bingka..eh,sama gak 'se' tu kan..hikhik

Yana Shaiful said... [Reply]

Waahh bestnya..dpt keje smbil tu bleh smbil study..best best..tahniah yer Tun..hope semuanya dipermudahkan..

~K.yana xbrani lg nk mkn labu.. penyakit angin dh kembali..tgk ari ni rmai yg tayang resepi labu..mcm2 ada..tringin jgk nk cuba ^^

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Tahniah dari akak tun.... :)
Bingka labu tu nampak sedap ler tun... Akak kalu bab labu gini mmg suka... Sedap