Wednesday, May 2, 2012

Ayam Bakar Limau Nipis


Assalamualaikum ^^

morning!! arini dh stat kerja. tun pun baru je jemur kain (kerja la tu kan.. hihi), tp umah x menyapu lagi. haha.. bgn pagi kaki cramp dgn hebatnya.. ni semua sebab lama ngat x exercise, pastu tiba2 pulun main tali skipping dgn hebatnya, pastu main badminton pulak.. dh gemuk ni, jadi mcm ni laa. nape laa KKM turunkan cut-off BMI tu, terkujat je bila BMI lebih dr 23 dh kira overweight.. huhu.. sadis sadis.. mari turunkan BMI ke 22 dulu baru rasa senang hati sket. chaiyok2!!

nway, demi utk menurunkan berat badan, menu semua bakar2 dan sup2 ye sekarang.. ayam bakar ni buat 2 hari lepas.. tun bakar separuh ayam terus. lucu je rupa dia.. hihi.. tp nmpk je besar tu.. x sampai setengah kilo pun. resepi campak2 je, tp tun guna api besar tau, sbb tun pernah baca bila guna suhu tinggi, nnti kulit dia garing pastu akan seal rasa n moisture dia :) mmg kulit dia jadi sgt garing tau. pastu lemak2 dia semua dh cair. lemak tu buang la ye..



Ayam Bakar Limau Nipis
resepi: tun telani

Bahan2
  • 1/2 ekor ayam
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 2 bj limau nipis
  • 1 sb butter/margerine
  • 1 sk garam
  • lada hitam
  • paprika

Cara2
  • bersihkan ayam dan keringkan. 
  • campurkan butter/margerine dgn bawang putih dan cairkan. xyah tumis, tun microwave kan je sampai cair.
  • campurkan garam, serbuk lada hitam, dan perahkan sebiji limau nipis dlm butter tu. 
  • lumurkan bahan perapan pd keseluruhan ayam, tun lumurkan dekat bawah kulit ayam tu jugak. 
  • sebiji lg limau nipis dibelah dua dan letakkan atas loyang. letak ayam atas limau nipis tu (kalau guna seekor ayam, letak liamu dlm ayam ye). cucuk2 sket ayam tu, dan perap 2-3 jam.
  • bakar pada suhu 200 C selama sejam atau hingga masak.





24 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! aawww! seksi ayam tu baring mengereng ya tun ehehehe.... akak minggu depan start g gym balik, minggu ni akak byk bejalan, kira xcercise jugak kan tp pyh ler nk turun, buat kerja rumah lain citer, akak kena jogging2 baru berat nk turun :D tgk ayam bakar tu kat kepala akak dah terbyg sandwich letak slice daging dada, uh uh sedap betulll :D takpun wrap kan dia kan tun :D

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

menu yang sangat2 mengoda, lama dah k.ct tak membakor2 ayam ni. anak2 ada juga yang bersuara, tapi Mama dia buat dekkk aje..hehehe. nak kena beli ayam sekor2 lah baru nak bakar,. selalunya main beli mintak potong 12 aje senang nak masak :D

Cheq Sue said... [Reply]

marked...insyaAllah petang ni

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam...pehhh ayam bako...sama cam kat ct,,,,lama x bako ayan dan lama x pekena aym boko ni..mmg erliuq napknya......cicah sos/colek sdp ni :-)

Watierman said... [Reply]

Assalam Dik Tun....hahaha skipping yer...Akak skip tak jog pun tak...tapi nak turun kan berat...esok nak bakor jugaklah ayam tu...mudah2an terbakor lemak Akak sekali...walaupun Akak tak makan ayam....!!! Boleh kot cam tu kan!!Tapi rasa cam senang jer nak sumbat dalam oven sambil Akak berdansa kat depan tu...kasi bakar lemak!!!hehehe....Seksi tu nampak ayam tu Tun!

Rohah said... [Reply]

salam.

Geram nengok ayam yg ganal, mungel...cam tak sabar nk mamam..

::Azura Rahman:: said... [Reply]

salam tun... isk.. walaupon tun cakap ayam tu tecik.. tp montok2 kzura tgk isi2 dia.. sedap2x.. blh cuba nnti..

Mas said... [Reply]

masuk list ayam nie...
menggoda betoi nengoknya....
apa lagi peha ayam...
like sangattt...

KakAsma said... [Reply]

Tunnnn cayang,
len kali kalau buat nasi ayam akak nak try buat ayam camgini..tapi takut tak sampai kemalam..anak2 akak mmg antu ayam dibuat camgini..
maceh..maceh kongsi resipi..

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

aduh2 geram tengok ayam tu...kak Nur skrg kalau beli ayam suka part yg peha gitu...sedap tk muak...tapi kalau raya tetap kena beli sekor gitu...ish nk sepotong ayam tu boleh??

Yana Shaiful said... [Reply]

waaahh tergoda nengok keseksian ayam tuu..mcm dh kedengaran jer ayam tu suh try bt try bt..sedapppp hikhikk.. msk list dulu lah..kna p beli ayam seksi cani dulu hahaaa ^__^..

FnF Simple Life said... [Reply]

hmmm...kami 1 femli suka sgt mkn roasted chicken....geram seh tgk ayam bakar tun nih...

HaSue said... [Reply]

Tunnn..gigihnya adikku sorang ni mendietkan dirinya sendiri..
Err..jap nak kire BMI..ermm...ehmm..hmm..bahagi..hmm... 22.2 !!alamak2...kena diet dah ni tunnn..tolongggg...tolonggg bagi ayam bakarr yg nmpk sedap tuu

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Nak mintak peha ayam tu barang seketul boleh.....

izahdaut said... [Reply]

lemon ke limaau nipis ni..hehee... mmg nampak lawaaa jek ayam tu.. huhu.. sah sah bmi akak dah tahp gemukk dah ni. huhuu/// cmano ni tak insaf lagi nih. hehe

zila 4ever said... [Reply]

salam tun..
menggoda ayam tue..kena cuba jgk nie..:)

Nuwairani Ismail said... [Reply]

uwwwaaaa! nak menangis tengok ayam seksi ni! tak boleh jadi ni. minggu depan kene buat jugak. minggu ni nye jadual menu dah padat. kuikuikui...

Asmah Yusof said... [Reply]

Slm k.tun...
aduhhhh....sayang ayam tue biar golek2 mcm tue...cuba k.tun kepakkan skit..asz nak yg bahagian peha tue yea....sedap tue!!!

Nieza said... [Reply]

tun, akak pun nak tumpang diet gak ni..sedapnya tgk ayam panggang tun dok berposing tu.lapar lak rasa..ishh.. mcm mana nk diet ni kan.hehe

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam TUn cayanggg... wahh ayam panggang itu begitu seksi sekali.... molek aje dia lepak ke kanan dan kiri hehehhe....

Memang sesuai untuk berdiet ni yang... nasi kurangkan.. boleh makan nasi.. kalau setiap hari Xcersize itu yang akak lakukan selama ni... Insyallah bila berat dah turun banyak tu nanti.. taklah kita jakunis tengok nasi..

hah masa tu pulun bagai nak rak.. pastu naik semula hehhee... <<< bercakap melalui pengalaman... yang naiknya macam bursa saham... hehehhh

rostina76 said... [Reply]

salam tun....wallaweh!!!!ratah saje la klau nak diet ye. sedapnya!!!btw ooo guna api besar ye. kalau sebelum ni dok tgk2 org ckp guna api kecik tapi masa bakar lama...pasni blh aar bereksperimen plak.

Amie said... [Reply]

Aduh Tun! Meh kita tarik peha ayam ni... kak Amie tarik kiri, tun tarik kanan... kita bagi dua, masya-Allah! Sedapnya....

quinnie said... [Reply]

mesti dah habis lauk ni..hehehhe...kita kena kurangkan makan ayam le...duk melantak ayam je sekarang ni..ahhahha..adehhhh

Anonymous said... [Reply]

generic valium names valium 10 mg wiki - valium effects for recreational use