Wednesday, May 16, 2012

Dori dan Tofu Telur Goreng Pedas


Assalamualaikummm~~~~

:D apa khabar semua org hari ni? tun lambat sket mengadap lappy. lepas siapkan bekfes n babai my laling gi kerja td terus letak kain dlm mesin.. sambil2 tunggu kain siap, mngemas umah n mengemop lantai. lambat ngat mesin basuh tu nyanyi2, siap menguli dan proffkan roti..ye, bibik melayu saya rosak dan still tunggu stok baru sampai utk dpt ganti. ni baru siap jemur kain dan roti dh duk dlm oben ^^   fuhh.. hebat gak kan, after setahun setengah jadi housewife, rutin harian jd bertambah pantas. hoho.... 

okie, xleh bebel lama2, nnti x sempat nk BW semua tempat b4 masuk dapur prepare lunch. menu ni buat utk lunch semalam. ada sekeping dori fillet dlm fridge, fikir2 mcm xcukup je utk satu lauk, godek2 peti jumpa egg tofu nih, so campurkan sekali.. menu campak je, tp licin dgn pantasnya jugak ^^



Dori dan Tofu Telur Goreng Pedas
resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1 keping fillet ikan dori
  • 1 egg tofu
  • 1/2 labu bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1 sb cili giling
  • 2 sb sos tiram
  • 1/4 cwn sos tomato
  • 2 bj cili hijau
  • sedikit air
  • sedikit tepung jagung- utk salut ikan
  • garam, gula

Cara2:
  • gaul ikan dgn sedikit garam, dan salut dgn tepung jagung. goreng dgn minyak sedikit, dan ketepikan.
  • tumis bawang, dan bawang putih. masukkan cili giling dan tumis lagi. masukkan sedikit gula.
  • masukkan sos tiram, dan sos tomato serta sedikit air jika nmpk agak kering.
  • masukkan egg tofu, ikan dori, dan cili hijau. gaul2 hingga kuah menyaluti ikan dan tofu.
  • perasakan garam.


14 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam Tun Cayang mintak2 akak yang pertama bagi komen hahaha.. sebab jap lagi ni dah nak turun ke dapur hehehe..

wahh ada gayalah! tak pernah cuba ni.. nampak tofu tu teringin pulak nak makan tofu dari hari tu tak masak-masak..

Wahhh masak roti???? roti apa?? tak sabar nak rasa ni!

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tun..dah masuk dapur ye...sdp tu npk merah n pedas...belum try buat tofu yg pedas biasa buat sup aje...nnt nak try lah

FnF Simple Life said... [Reply]

fuh memang pantas Tun buat keje...

Mas said... [Reply]

Baru tahu ikn dori leh msk cmgitu hihihi...
Mesti sedap ni.... Boleh cuba tp kt sini ikn dori mahallllll...

Yana Shaiful said... [Reply]

Best jgk bt tofu msk pedas..xpnh cuba plak..mst lg sedap tmbh plak dgn dori..nyumnyum..
psstt..bt roti apa tu? bibik k.yana dh lama relax..xde mood lg nk mengerah tenaga dia hahaaa ^_^

Anna Qawina said... [Reply]

Tun...akak x pernah lak beli ikan ni..hhee..

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak ct nak tofu tun,fillet ikn xnak,coz xmkn,huhu..Nmpk sedap,wat pedas2 kompom sedap n berselera mkn kan..Uiii rajinnyer wat roti pe tuh..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

Hemm.akak pun baru masak ikan dori tapi sweet sour...sekarang ni tengah murah di GIANT 2 PACKET 10 HENGIT ...BEST..MACAM2 BOLEH BUAT. BOLEH LA AKAK TRY RESIPI INI PULA

Ribbon Clown said... [Reply]

Tun,

tak penah masak tofu telur ni masak pedas.. nak try lah.. nampak sedap sggt2 sapai kecur air liur tgk he he

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...nmpk sedap...resepi pon lain dr yg lain nmpaknye tu...kena cuba ni...

HaSue said... [Reply]

akk baru khatam n3 tun yg miss dr aritu..bila bace serentak ni mcm bace blog surirumah yg suka mngemas rumah gitu..hihi..bagus2,contoh surirumah berjaya..
Ni kira msk ala2 sweet sour ye tun..akk pnh gak beli ikn dori ni..suka msk gini gk.tp kalo msk byk x best..hehe

Mas said... [Reply]

colek ngan roti pun best ni tun...

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam kenal Tun, senang makan ikan dori ni kan takde tulang mesti licin pinggan kalau buat cam gini sedappp kan..

Nieza said... [Reply]

sedapnya ikan dori akak suka meratah gitu jer kalau msk..kena lak dgn tofu tu memang best tu:)