Last few days my Sis sms tanya resepi Choc Banana Cake that I used to make at home.. and as usual, when people asked me about a recipe, me mula laa sibuk terasa mcm nk wat jugak. So, "terpaksa" laa me beli pisang time balik dr immigration office smlm (renew passport yg x renew2 since blk dr NZ dulu.. huhu).
Resepi ni mula2 dulu baca kt joyofbaking. resepi yg sgt mudah n senang. me alter ratio tepung n coklat sket sbb xnk kasi pahit. Biasa me bakar kek nih, tp sbb xde oven, kn, so this time, me kukuskan aje.
Resepi ni mula2 dulu baca kt joyofbaking. resepi yg sgt mudah n senang. me alter ratio tepung n coklat sket sbb xnk kasi pahit. Biasa me bakar kek nih, tp sbb xde oven, kn, so this time, me kukuskan aje.
Bahan A:
2 c tepung
1/2 c cocoa powder
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp baking soda
1/2 tsp garam
2 c gula (blh kurangkan kalau xnak manis sgt)
Bahan B:
2 biji telur
1 c pisang lenyek (dlm 2-3 biji pisang)
1 c air
1/2 c susu sejat
1/2 c minyak masak
1 1/2 tsp vanilla
Cara-cara:
Ayak Bahan A. put aside.
Pukul Bahan B sampai semua sebati (agak2 semua gula dh hancur).
Tuangkan Bahan B ke dalam Bahan A. Whisk till combine (Batter dia agak cair). Tuang dlm Loyang yg dah di greese.
Kukus dalam 1 jam, or Bake 180 degree 35-40 minutes (cucuk dgn lidi, bila dh x melekat, maknanya dh masak ^^)
ps: Bahan B tu me blendkan.. hoho.. serba boleh laa blender ku nih.. mixer kat kg. bila laa nk dpt mixer nih. nk beli baru kt rugi lak. stand-mixer tu bau kedai lagi, xpenah pakai pun.
3 comments:
bila kukus, kek rasa mcm kek yg dbakar ke ?
or rasa lagi moist ?
bila kukus jd lg moist. tchr biasa kukus kalau nk selamat. sbb bila bakar, tchr selalu hanguskan.. hoho.. ;p (biasa adik tchr tukang jaga oven..hihi)
HAHAHHAA !
Post a Comment