Saturday, December 26, 2015

Kuih Lapis Mochi


Assalamualaikummmm :)

Tun kat kampungg sekarangg!!!! ^^ hepi! hepi!! tp esok dh nk gi KL.. pinjam kereta kakak. kakak cuti seminggu je TT sob sob..punya laa cuti 2 minggu.. huhu... tak tau lagi minggu depan plan mcm mana.. huhu.. duk diam2 kat umah mertua je la kot. xpe la, mertua pon mak jugak kan.

loyang 4segi xde yg muat kukusan, tpaksa guna loyang bulat

Dah lama queue resepi ni.. sbb berkenan kat nama dia tu.. bila tgk MOCHI tu terbayang kenyal2 mcm kuih beras jepun tu. tp rupa2nya xde la beza sgt rasa dgn kuih lapis biasa tu.. cuma kenyal sket. 

Ooo... nmpk tak watermark tgh2 gambar tu? sbb geram selalu gambar geng masak2 kne curi.. huhu.. gambar xcantik pon kene curi. aritu tun gugel2 resepi cari idea nk masak bekfes, sekali kuar gmbar mee goreng yg tun masak, tp blog org lain laaa... ish ish.. xhabis2..


tak bawa blk dslr, jd gambar kemera hp je la.. asal ada gmbr dan gmbr sendiri bkn gmbr curi kan :)



Kuih Lapis Mochi
Resepi: Alinah binte ali (FB)
Sumber: tun telani

** tun guna separuh adunan, tu pun penuh loyang 8inch

Bahan (a) :
  • 740 gram gula caster
  • 500 gram tepung beras
  • 300 gram tepung ubi (tapioca flour)
  • 4 tin santan kara (425 ml x 4)
  • 1 sudu teh garam
  • pewarna pilihan

bahan (b) :
  • 200 ml - 500 ml air

Cara2:
  • Sapukan minyak keliling loyang/acuan. Panaskan air kukusan sehingga mendidih sebelum mengukus kuih.
  • gunakan pemukul dawai dan kacau bahan (a) sehingga rata.kemudian masukkan bahan (b) 1 sudu makan dan di kacau.
  • ulang proses ini dengan memasukkan sesudu demi sesudu sambil di kacau rata, sehingga tekstur menjadi licin.
  • tekstur adunan harus tidak terlalu cair atau terlalu pekat.(tun guna dalam 150ml air utk separuh adunan)
  • kemudian adunan di bagi kepada 3 atau 4 bahagian atau ikut citarasa dan bubuhkan pewarna pilihan.
  • tuangkan satu warna adunan kedalam loyang atau acuan dan kukus selama 10 minit atau sehingga bahagian tengah kuih masak.
  • ulang proses ini sehingga semua lapisan siap di kukus.
  • setelah masak kesemua lapisan, keluarkan dari kukusan dan biarkan sehingga sejuk di dalam loyang. kemudian baru boleh di potong dengan mengunakan pisau plastik

Wednesday, December 9, 2015

Pucuk Paku (Midin) Masak Lemak Tempoyak


Assalamualaikummm...

dah akhir tahun rupa2nya.. kejap je rasanya kan.. tun pon xtau apa yg tun buat spjg tahun.. haha.. teruk kan.. smg hari2 mendatang lebih baik insyaAllah..


Lama x tayang sayur. duk ulang2 stir-fry ngan sayur air je.. kali ni sayur special sket, tu yg rajin amik gambar. hihi.. tun mmg suka pucuk paku. kat sarawak selalu jumpa pucuk midin ni, halus2 xmcm kat semenanjung. tempoyak import dari segamat.


Lebur je semua dalam periuk.. nk letak resepi pon xsukat pulak..

Santan pekat, sayur pucuk midin/ pucuk paku, tempoyak, serai, serbuk kunyit, asam keping, garam. kalau nk pedas masuk cili padi.


makan dgn ayam goreng atau ikan goreng :)

Sunday, November 22, 2015

Churros - Fenomena terbaru di FB


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah arini first usrah utk sem baru.. dah lama x usrah dgn anak2 tun. sem lepas sgt busy dan tun lama xde kat bintulu, jd agak terabai anak2 usrah. insyaAllah sem ni akan lebih fokus pd dieorg, semoga ada progress yg positif by the end of the semester. 

Bila start usrah, maka pagi ahad akan pening la pikir nk bawa bekal apa.. hahaha.. dah mak usrah nyer food blogger, mmg selain nk bawa pengisian apa, perkara plg utama adalah nk bawa bekal apa.. kih kih..

2-3 hari ni wall FB tun penuh ngan gambar churros.. pernah buat few years back guna resepi dlm buku resepi.. kali ni saje nk try resepi yg ramai duk share.. sama je rasa dgn yg tun buat sblm ni :)


Churros
Resepi: FB Mariana
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 cawan air masak
  • 1 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb minyak masak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 bj telur gred A

Cara2:
  • Panaskan air garam gula dan minyak sampai mendidih. 
  • Perlahankan api dan masukkan tepung. Kacau laju2 sampai tepung bergumpal dan tak melekat kat periuk.
  • Biarkan sejuk kejap dan masukkan telur. Kacau sebati. - tun guna mixer, senang sket. 
  • Paipkan guna noozle bintang yg besar atau acuan semperit - adunan sedikit keras, jd agak struggle kalau guna piping beg ye.
  • Gorengkan hingga kuning keemasan.
  • Salut guna+cinnamon or celup sos coklat :)

ps: cara tun, paipkan semua dulu baru goreng, sbb agak lambat nk paip tu. nnti hangus yg dlm kuali sambil2 nk paip.
pps: sedap makan panas2.. kalau biar 2-3 jam jadi liat sket tau.

alas plastik, dan paip semua dulu baru stat goreng


Nyum nyum... sos coklat tu ekceli guna resepi ganache je.. gaul susu pekat+ cocoa powder + butter/marjerin. masak api perlahan. kalau pekat sgt campur susu sejat sket. ikut selera masing2 la ye ^^


Tuesday, November 10, 2015

Egg and Vegi Dumpling



Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah... alhamdulillah... ada masa menjenguk blog kesayangan slps hampir 2 bulan tinggal.. tak sempat lgsg nk menjenguk.. rindu kat kawan2 GMM, especially yg xde @ x aktif kat fb.InsyaAllah start bln ni akan ada lebih masa untuk ber-blogging :)

Lama sgt x pegang kamera, skill amik gmbr pon dh lari (walaupon sblm ni pon xde la pandai sgt).. tp rasa2nya kamera tu merajuk kot, kelabu je gambar eventho dh cuba meng-edit.. huk huk.. nway, lamaaaa sgt tak mendumpling, sampai lupa cara nk kelim.. haha...1st dumpling jadi bentuk karipap :p


Tun suka guna gyoza pastry ni utk skin dia.. tp ni pun rasa2nya kualiti dia dh jd agak 'kureng' berbanding sblm ni.. sblm ni skin dia putih je, skrg dh jd kuning ala2 wonton skin dah. but still better dari mnguli sendiri. haha... xcukup kerajinan nk mencanai nipis2.

Amik gambar yg kelim cantik je.. yg lain hancusss
Dumpling try n error namanya nih.. sbb mode INSAP lps lunch pizza mkn tahap tak ingat dunia.. huhu.. dinner egg n vegi je.. kalau nk mkn salad xlalu, tp bila sayur2 tu isi dlm dumpling or popia, lajuuuu makan.

Egg & Vegi Dumpling
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • Dumpling skin (tun prefer guna gyoza pastry, 1peket ada lbh kurang 30 keping)
  • 2 biji bawang merah- dadu kecil
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji telur
  • 1/2 genggam daun kucai - potong kecil
  • 1 cawan kubis - cincang dadu halus
  • 1 batang carrot - sagat
  • 1sk minyak bijan 
  • 1sk gula 
  • 1 sk garam
  • 1 sk tepung jagung
  • lada hitam

Cara-cara
  • Pukul telur dan masak telur hancur (scrambled egg)
  • Campurkan semua bahan2 inti. 
  • Masukkan inti dakam skin pastry dan kelim kemas.
  • Panaskan non-stick pan dgn sedikit minyak, susun dumpling dan biar hingga sedikit garing di bahagian bawah.
  • Tuang sedikit air, dan tutup kuali untuk steamkan dumpling. Biarkan hingga kering.
  • Boleh hidang dengan dipping sos atau sos cili.

Cara kelim boleh refer SINI


Sblm ni skin dia cantik je lps steam, tp skrg dah x cantik

Dumpling Dipping Sauce
sumber: tun telani

bahan2:
  • 1/4 c kicap manis
  • 1/2 icnh halia- tumbuk
  • 1 ulas bawang putih- tumbuk
  • 2 bj cili padi- tumbuk
  • 1 sb vinegar- tun guna apple cider vinegar
  • 1 sb minyak bijan

Cara2
  • campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati.

Monday, September 21, 2015

Congo Bar Coklat Sedap


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah berjaya meluangkan masa mengapdate blog.. menaip laju2 ni takut harith tersedar.. hehe.. biasa mlm2 harith masuk tido pkl 9 lebih.. tp duk menenen/mengempeng dgn lamanya sblm betul2 lena. kdg2 dgn tun sekali tido lama sgt tunggu dia lena. minggu depan dah setahun sebulan.. kejap betul besar. semoga menjadi anak yg soleh.

nway.. back to the recipe. dah lama duk save resepi nih.. sbb tun suka coklat.. hehe.. pastu tun pernah buat congo bar biasa sblm ni, tp xberapa menepati citarasa. bila tgk resepi ni senang sgt, pastu kak norlie ckp mcm sedap je.. tun nk baking utk kasi hadiah kat students, jd alang2 dh lama teringin nk buat nih, tun bg ni je kat student. biasa every sem mmg baking kasi hadiah kat grp yg markah paling tinggi time group presentation.



xde apa nk tabur, bantai je tabur coconut coated peanuts.. kih kih... texture dia ala2 brownies, tun suka mkn bars yg sedikit dense mcm nih. nnti nk buat topping coklat jugak ^^



tun cnp resepi ye.. tq kak for the simple and delicious recipe ^^

CONGO BAR CHOCOLATE SEDAP
Resepi: kak norlie
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 280 g Tepung Gandum
  • 2 1/2 sudu kecil baking powder
  • 30 g serbuk koko
  • 250 g butter - cair / 1 cawan minyak - tun guna marjerin je
  • 300 g gula caster
  • 3 biji telur B - tun guna telur A
  • 1 sudu kecik Esen Vanilla
  • 1 cawan coklat chip - jk suka - tun xde stok
  • Kekacang pilihan utk tabur di atas

Cara2:
  • Pukul telur dan gula caster. Pukul sekadar sebati je, tak perlu hingga kembang.
  • Masukkan esen vanilla.
  • Masukkan tepung gandum yang dah dicampurkan serbuk koko dan baking powder dengan cara kaup balikkan adunan dengan spatula.
  • Masukkan minyak dan gaul hingga sebati. Masukkan Coklat Chip (jk suka).
  • Tuangkan dalam loyang yang sesuai. Ratakan kesemua bahagian. Taburkan coklat cip/ kekacang pilihan (jk suka)
  • Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven.


Monday, September 14, 2015

Kuih-Muih Utk PotLuck Jamuan Perpisahan Jiran


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah, selepas sekian lama, berkesempatan utk update blog. kesian blog kesayangan tun ni dianak-tirikan sejak makin bz dgn harith + PhD tun.. huhu...

Arini letak resepi byk2 terus.. hahaha.. semalam buat jamuan dgn jiran2 yg rapat.. jiran tun selama 4tahun kat Bintulu ni akhirnya ada rezeki pindah semenanjung...(sob sob.. nk pindah jugak TT .. *nanges).  kami kaum2 ibu ni duk berbincang dlm WA. mula2 nk gi makan2 kat kedai, last2 bincang punya bincang decide utk wat potluck.. end up dgn jamuan yg sgt meriah dan ramai org.. hahaha...

Sebab tun sgt2 kesuntukan masa, encik laling pon outstation, jd tun volunteer utk kuih je. akak2 lain buat main dish.. best ooo.. ada nasi kerabu, satay, nasi himpit kuah kacang, laksa johor, soto.. mmg puas hati makan.. siap mkn bungkus utk bekalan 2 hari. kih kih.. bila encik laling outstation, tun mmg malas nk ke dapur. tiap2 hari dapur berasap masak bubur harith je.



skrg tgh glemer corak mcm ni kat fb.. tp sbb ni resepi apam feveret tun, jd tun mmg xguna resepi lain.. why use milk when u can use santan, rite? kih kih...

Apam Marmar
Sumber: CMG@myr

Bahan2 (tin 10 inci - ni ada lubang kt tengah) - tun guna acuan lompang


  • 250 g tepung berserbuk penaik -tun guna tepung gandum biasa + 1 sk baking powder
  • 200 ml santan- tun guna santan kotak
  • 200 g gula halus
  • 2 biji telur Gred A
  • 1 camca teh vanila esen
  • 1 camca makan ovallate- guna yg ada tanda halal, ye
  • Secubit garam
  • Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2) 
Cara2:
  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu tau
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.(tun asing 3 warna, yg plain campur coklat rice)
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong. (tun guna acuan lompang, kukus dalm 10-15 minit)




Dah lama simpan resepi nih.. baru berkesempatan nk cuba.. sbb ada curah coklat kat atas tu, mmg cepat la laku kek nih :)

Kek Black Beauty Chef Zubaidah
Sumber: maklangazie
Sumber: tun telani

BHN A
  • 2 cwn tepung gandum/superfine - tun guna tepung gandum
  • ¾ cwn serbuk koko
  • 2st soda bikarbonat
  • 2st b/powder

BHN B
  • 2 cwn gula castor
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn myk masak @ butter dicairkan
  • 1 cwn air panas suam
  • 1sb emulco - tun letak coklat paste
  • 3 biji telur

Cara
  • Ayak Bhn A, ketepikan
  • Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
  • Masukkan Bhn B dan gaul rata
  • Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
  • Guna loyang 8x8


Topping Jimat :
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula - tun xletak
  • 2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)  - tun guna susu pekat separuh cawan
  • 1/2 cwn tpg jagung - tun xletak
  • 2sb majerin - tun letak byk sket marjerin

Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.



ni resepi paling cepat.. hahaha...

Puding Roti Marble
Resepi: kak hana@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2- tun guna 10g
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.- tun letak 4cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara
  • Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  • Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  • Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  • Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  • Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  • Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

Last minit buat puding jagung ni sbb susah hati bila dgr ramai pulak yg dijemput. kebetulan ada frozen corn kernel dlm peti. tun blend kasar jagung tu. resepi ni sedappp, tp xtau salah tang mane, lembek sket.

PUDING JAGUNG KASTARD
Resepi: Filla
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 1/2 cawan tepung kastard
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin jagung (creamy)- tun blend kasar corn kernel.. haha
Cara2:
  • Bancuh tepung kastard dan air.. kacau hingga larut.. 
  • Kemudian masak secara api perlahan.. tuangkan susu cair, gula dan 1 tin jagung.. 
  • Kacau rata hingga menjadi likat dan pekat.
  • Tutup kan api dan tuangkan ke dalam bekas.. Biarkan sedikit sejuk kemudian letakkan dalam peti ais.. Pastu boleh dimakan sejuk-sejuk..

Alhamdulillah.. seronok sgt potluck.. cuma spoil sbb jerebu sket, so tun susah hati nk stay lama2, kesian kat harith. insyaAllah next time blh ber-potluck lagi ^^