Assalamualaikummmm :)
Alhamdulillah.. tun skrg dah kat kampung di ganu ^^ dalam gumbira2, bersedih hati juga sbb enchik laling ku dh balik segamat n nnti akan blk bintulu.. huhu.. moga2 byk outstation ke semenanjung, blh la dia balik ganu tgk tun kat kampung. aminnn....
arini projek nasi dagang dengan mama tun.. duk kt kampung ni, tun cuma potong2 bawang je laa.. hihihihi... majority mama yg buatkan. kih kih... kebetulan pak sedara sefamily singgah tidur kat umah, dr kelantan nk balik johor. adik tun yg duk kl pon balik, so mmg meriah la. kenduri nasi dagang pagi2 hari. wat sekilo x pon habis, tghari rendam beras lain wat second trip. hehe....
Resepi nasi dagang mmg tun setia ngan resepi yg tun dh olah nih.. insyaAllah menjadi.. dh byk kali tun buat :)
Nasi dagang
Resepi asal: yani@myr dan mamadzie69@myr
Sumber: tun_telani
Bahan2:
- 3 cawan beras wangi
- 1 cawan beras pulut
- 400 ml santan (2 kotak)
- 3 bj bawang merah- mayang
- 1 cm halia- mayang halus
- 1 sk halba
- Garam
- Gula - sedikit
- Rendam beras sekurang-kurangnya 4 jam
- Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
- 100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak utk dijadikan santan cair. Gaul nasi dgn santan cair dan kukus hingga masak (bergantung pd kukusan, me dlm 40 minit)
- Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
- Bila nasi masak, gaulkan dgn baki santan, dan kukus semula selama 5 minit. - utk 2kali ganda resepi, kukus akhir tun kukus 10minit.
- Siap =)
Nasi dagang ganu paling sedap tang gulai ikan tongkol nih.. mmg amik masa yg lama utk masak. tp hasil berbaloi2. kalu nak mkn nasi dagang untuk bekfes, kuah dia perlu buat at least mlm sebelum tu tau, sbb perlu beberapa jam utk masak utk dapatkan kuah yg pekat dan sedap :)
Gulai Ikan Tongkol
Resepi Asal: minami@myr
Sumber: tun_telani
- 1 tin santan(400ml)
- 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, dan 4 cm lengkuas } di'blend'
- 15-20 tangkai cili kering- potong, rebus, dan buang biji
- 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
- 6 keping asam keping
- garam dan secubit ajinomoto- tun xletak ajinomoto
- gula
- 5-6 biji cili padi
- 1 ekor ikan tongkol
- Sedikit nisan/ gula melaka - tun tambah
- 1 sudu besar kerisik - tun tambah
- 1 cm belacan
Cara2:
- Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak.
- Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
- kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan.
- cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan jika suka.
- Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam,nisan dan kerisik. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol dan asam keping turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
- Masak sampai kuah agak pekat.
Acar Timun Mentah
Resepi: tun telani
Bahan2:
- 2 batang timun- buang biji dan potong memanjang
- 1 batang carrot - tun sagat
- 2 bj cili merah
- 2 bj bawang merah- mayang
- 1cm halia- potong memanjang halus2
- 1 sk garam
- 1 sb gula
- cuka masakan - dlm 1/4 cawan, lebih kurang la, tun tuang je
Cara2:
- Gaulkan semua bahan2 dlm mangkuk
- Cuka tu anggar2 je. xperlu tenggelam timun tu. Gaul2kan setiap 5 minit hingga rata.
- Tun biasa simpan dlm sejam sblm makan, sbb cuka bila air timun dh keluar :)
ps: kalau nk timun yg rangup, rendam timun dlm air kapur sebentar. Pastu tos, bilas, dan blh campurkan dlm acar.