Assalamualaikumm~~ :D
tq kepada semua yg sudi menjenguk blog tun yg suam2 kuku.. still warm-up lepas lama berholiday di kampung. nnti tun buat kunjungan balas ye :) balik sini pun tergezut sket sbb tiba2 kelas bertambah. sepanjang minggu ni struggle siapkan lecture notes and prepare utk labs. x cukup napas + x cukup tido. study mcm kita pulak yg nk exam nyer.. huhu.. alhamdulillah, hari ni jumaat dh.. insyaAllah sama2 manfaatkan weekend utk kerja2 yg tertunda, supaya minggu depan x terkejar2 mcm minggu ni :)
nway.. nk tunjuk projek meroti tun bersama adik2 kt kampung.. my youngest sister mmg sama minat ngan tun.. suka betul membaking (tp sama2 jugak pemalas kalau bab mengemas.. kui kui.. cik dib rajin2 tolong mama kemas umah ye ;) ) dh form 4 budak sorang ni (the youngest one in the family is my form-1-brother). blk kg mmg seronok duk dapur dgn adik tun sorang nih :)
roti ni salah satu yg kiteorg buat, ada mcm2 jenis sebenarnya, tp semua yg tun pernah letak kt blog, ni je yg 1st time tun buat.. tapi tengok laa tu, cacat betul rupa nya.. kui kui.. gara2 tergunting besar pulak lubang plastik tu.
resepi guna resepi yg Mexican Bun yg paling glemer, dr Lilydvalley@myresepi.. ramai dh buat nih. mmg sedap! topping tun buat separuh je, tu pun ada lebih.
Mexican Bun
Resepi: Lilydvalley@myresepi
Sumber: tun telani
Bahan-bahan
** Doh roti tun guna resepi BASIC BREAD
Filling
-200 gm mentega
-1/2 teaspoon vanilla essence
-70 gm brown sugar
Topping
-200 gm mentega
-160 gm gula icing
-3 biji telur grade A- pukul sedikit
-1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
-200 gm tepung gandum
Cara-cara
- Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
- Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
- Timbang doh 45-50 g setiap satu, bulat2kan dan tutup dgn film cling selama 10 min.
- Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
- Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
- Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
- Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
- Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
hehehehe... tgk laa rupa mcm2 jadinyer.. kui kui.. yg cacat tu sbb masa tengah2 bakar, tiba2 cik dib ckp, mcm x cukup je topping tu.. so dia tambah lagi kat atas bun.. tu yg jd yg ada timbul2 x rata tu.. tp rasa mmg maintain sedap ^^