Assalamualaikumm..
fuhhhhh fuhhhh... tiup2 sket habuk kat blog ni.. tuan dapur duk bersenang-lenang dikampung. walaupun ada streamyx yg agak laju, tp xde semangat nk ngadap intenet. hehe.. biasa la, dh duk kt kampung tu, byk je mende lain yg lg best utk dibuat :D
seminggu duk kat kampung, rasanya baru 2 kali tun masuk dapur. kui kui.. bekfes mama yg prepare b4 gi sekolah, lunch kdg2 tun masak, kdg2 adik yg masak. wiken mama masak, sbb bila balik kg sah2 la nk makan masakan mak kan. mum's dishes are always the best! ^^ mkn cekodok n lempeng pun tunggu mama yg buat. hohoho...
nway, CBBS ni buat b4 blk aritu. duk terbayang2 kesedapan dia, last2 bukak peti kuarkan pisang frozen, godek2 jap n ta-daaaa! my fresh from oven CBBS is ready.. really2 yummy! 'terpaksa' mkn byk sbb sedap sgt. kui kui.. separuh tun bg my brother yg study kt UIA. jumpa dia kt KL, round2 dulu b4 blk kg. my laling straight ke JB ada kerja.
triple yummy! |
Chocolate-Bottom Banana Squares
recipe: tammy
recipe: tammy
source: jessie@hearty bakes
sumber: tun telani
sumber: tun telani
** i used loyang 9 ichh
Bahan2:
- 1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
- 1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c
- 1 bj telur
- 1 sk vanilla
- 3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel
- 1 1/2 c tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 sk baking soda
- 1/2 sk garam
- 1/4 cwn sebuk koko - tun guna 1 sk choc emulco
- 1 cwn chocolate chips
Cara2:
- pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
- masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
- ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
- bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
- ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td.
- springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
- tunggu sejuk, baru potong petak2.
- SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^