Assalamualaikumm :)
Alhamdulillah masih diberikan kesihatan oleh Allah pada hari ini. Semalam tun ada usrah, bincang topik sombong/takabbur dr kitab Ihya Ulumuddin karangan Imam Ghazali.. mmg sombong dan takabbur ni penyakit hati yg sgt halus. Imam Ghazali kata sifat sombong tu akan jadi tabir kita dgn syurga sbb nabi cakap “Tidak akan masuk syurga orang yang dalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah.” (Hadis riwayat Muslim).. takut kan?
As food blogger ni, bila orang puji2 kita pandai masak, or puji gambar cantik, kdg2 terdetik rasa bangga dlm diri. biasa la, manusia kan suka org puji.. jd cepat2 istighfar, takut perasaan tu makin lama jd riak pulak.. huhu..
** saje2 sharing utk peringatan diri sendiri.. hihi... semoga kita terus baiki niat blogging dgn niat utk berkongsi dan meraih pahala dr Allah.. aminnn...
Arini nk share resepi Yong Tau Fu yg dh byk kali tun buat.. jumaat aritu nmpk org tunjuk gambar yong tau fu kat FB... terus terliur.. huhu... masa2 mcm ni bersyukur sgt2 Allah jadikan tun suka memasak, kalau tak jenuh jugak nk cari yong tau fu yg confirm halal kat sini.. pagi sabtu kuar shopping terus beli bahan2 yg perlu.. ptg blk godek2 kejap je dh siap n blh makan.. nk jadikan citer sepanjang hari blackout ada org langgar tiang letrik.. Alhamdulillah, amik gambar kat2 maghrib dgn cahaya malap2 matahari elok pulak kuar gambar nih..
Resepi masih lg guna resepi Minami nih..dh blh hapal sbb senang dan sedap.. tun xleh mkn kangkung, jd celur bendi je.. ingat nk wat chee cheong fun jugak, tp sbb xleh letrik, xsanggup berpanas lama2 dpn kukusan..
Kuah Yong Tau Fu
Resepi:
Minami@myr
Sumber:
Kak Ika, tun telani
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
- gula melaka atau kurozato - yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
- bijan goreng
- gula(kalau kurang manis) - Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun tak
letak
- 1 s.k garam
- 3 cm belacan- Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air - yg ni terpulang
- sedikit ajinomoto - tun tak letak
- 1 sk sos tiram - tun tambah
- 1 sb kicap manis- tun tambah
Cara-cara
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain
utk sup, tun boil kiub ayam, halia dan sedikit garam. tun celur bahan2 yong tau fu dlm
sup ni juga.