Wednesday, July 31, 2013

20 Ramadhan 1434H: Jelly Kelapa Muda



Assalamualaikumm :)

ya Allah.. jadikan lah aku org yg sentiasa berbaik sangka pada-MU.. aminnn... doakan tun dimurahkan rezeki ye... 




xde nk ckp panjang sbb mood tgh merundum. huhu... sgt2 suka mkn jelly kelapa.. kat kg selalu beli kalau nmpk org jual. ni 1st time buat sendiri.. alhamdulillah.. sedap sgt..

tun buat separuh adunan sbb guna 2 bj kelapa dan x air x berapa byk.. tq kak nor atas resepi.

Jelly Kelapa Muda
Resepi: kak nor@myr
Sumber: tun_telani

Bahan-bahan
  • 1 paket agar2 serbuk (10gm) 
  • 2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda 
  • isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat 
  • 11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2 
  • 3 helai daun pandan
     
Cara-cara
  • Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  • Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
  • Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai. Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
# sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

Tuesday, July 30, 2013

18 Ramadhan 1434H: Cekodok Pisang Kembong




Assalamualaikummmm.....

stress! huhu.... sgt byk kerja dan rasa mcm dh buat byk, tp td kene marah ngan supervisor sbb dia ckp x cukup baca journal lagi :((  sedih sedih... jd dr pagi duk pulun search journal baru.. berpinar2 mata dah ni /blur  abah tun ckp, tu laaa.. duk membebel kat students, kan dh dapat balasan.. huhu.. 

berehat jap dgn menggumbirakan diri ngadap blog. tp xleh lama2, kalau dh start BW nnti smp petang xjalan kerja yg bertimbun nih.. sebelum blk cuti raya mmg perlu marathon apa yg patut. 

AMPUNNN.... ni gambar yg lama kat SINI


xde apa yg nk letak kt blog.. so masih lagi menu majlis buka puasa kat rumah aritu.. last2 minit goreng cekodok nih sbb rasa mcm sikit pulak pilihan kuih tu... huhu...  resepi cekodok pisang yg palingggggg tun suka.. tp nk mintak maap sbb gambar yg ada gigit nih gambar lama.. yg atas sana gmbr baru. ye laa, amik gmbr sblm buka puasa mana blh gigit2 kan.. tp nk tunjuk jugak kegebuan dia tu.. 


ok lah.. resepi cnp je.. nk berusaha buat keje sekolah nih.. doakan tun berjaya siapkan semua sblm blk cuti raya ye :D

Cekodok Pisang Kembong
Resepi: Kak Besah@myr
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1 cawan gula pasir @ gula castor - tun kurangkan
  • 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)  - utk separuh adunan, tun letak 1 sk
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung - tun guna susu sejat
  • 1/2 sudu kecik garam

Cara2:
  • dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula dan garam.gaul biar gula larut.
  • ayak soda bicarbonate dan baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.
  • pastu masukkan susu dan tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
  • panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. 
  • goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.



Monday, July 29, 2013

18 Ramadhan 1434H: Basic Butter Cake - versi mini



Assalamualaikum :)

Awal dh update blog arini. hihi.. sblm start buat kerja yg menimbun tu, taip n3 cepat2. gmbr ni semlm dh upload sbb takut tiba2 intenet wat hal lg. Kek ni buat utk jamuan berbuka puasa bersama students juga. Selain Agar-agar Lapis Oreo yg tun post semalam, tun buat kek nih, dan juga cekodok pisang kembong.. pastu menu biasa la, nasi minyak, rendang, ada sayur sikit, pastu sambal tempe dan kentang. tu je yg termampu sbb pagi ada kelas.


resepi simple2 je, utk memeriahkan meja. suka tgk colourful atas meja. Resepi pun senang je, budak2 suka la makan kecik2 comel camnih :)

Basic Butter Cake
Resepi Asal: Bakerella
Olahan: tun telani

Bahan2:

  • 1 cawan mentega (room temperature)
  • 2 cwn gula
  • 4 bj telur
  • 3 cwn tepung - ayak
  • 2 sk baking powder - ayak
  • 1 cwn susu sejat/segar
  • 1 sk esen vanilla 
  • Pewarna pilihan

Cara2:
  • Pukul butter sampai kembang
  • Tambahkan gula dan pukul lg sampai fluffy. Masukkan vanilla, dan telur sebiji demi sebiji dan pukul lg.
  • Tambahkan tepung di-selang seli dgn susu dan kaup balik sampai rata.
  • Asingkan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yg disukai.
  • Masukkan dlm acuan atau cup yg sesuai dan bakar pada suhu 180 C.


Sunday, July 28, 2013

18 Ramadhan 1434H: Agar-agar Lapis Oreo


Assalamualaikumm~~~ :)

Alhamdulillah, baru balik dr tarawikh malam ke 20 Ramadhan. dah masuk 10 malam terakhir, semoga kita semua diberikan hidayah utk berlumba2 menghidupkan malam2 terakhir ramadhan kali ini.

hari ni streamyx kt rumah sgt2 slow.. dr tengahari cuba update blog, tp gambar xloading. sblm ke surau td attach pic ni, alhamdulillah, blk2 tgk akhirnya, ter-attach juga gambarnya. Agar2 lapis oreo yg mmg tgh hot skrg gara2 datuk CT yg mencuba resepi ni. ni salah satu menu iftar jamaie tun semalam. ajak students yg baik2 yg selalu dtg bertadarus kt uni berbuka puasa kat rumah. lepas extra class smlm terus sinsing lengan masuk dapur masak apa2 yg sempat. Alhamdulillah dipermudahkan, walaupun dlm keadaan kelam kabut. huhu.. ko 530 dh keluar rumah nk angkut bdk2 tu dr hostel, nasib baik ada kawan tun yg baik hati tolong jd driver juga. ye la, mana muat kalau guna kereta tun sorang kan.



tak rugi cuba resepi ni. mmg mendapat sambutan. my laling suruh buat lg sbb dia cuma sempat merasa sepotong je (yg tun dh asing awal2 utk dia).  kt rumah ni x pakai milo (kami cuba utk memboikot company yg support israel mana2 yg termampu, insyAllah),  jd tun ganti dgn Oligo. sedap!

Agar-Agar Lapis Oreo
Resepi : Along - HomeKreation
Sumber : Kak Ayu . kak Mas,  tun telani

Bahan :

  • 1 bungkus @ 10g Jelly Powder -  tun guna serbuk agar-agar
  • 750ml Air
  • 160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
  • 1 tin @ 400g Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo - tun guna Oligo
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

Cara :
  • Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
  • Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
  • Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.
  • Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan. Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  • Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
- Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
- Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Friday, July 26, 2013

16 Ramadhan 1434H: Apam Mentega.. senang dan x jemu dimakan


Assalamualaikumm... :)

Salam nuzul al-Qur'an... arini ada yg bercuti ye.. Sarawak x ambil cuti pun, 1st ramadhan pun x cuti. maybe sbb nk cover cuti hari Gawai 2 hari jd xleh cuti dh time ramadhan.. nuzul al-Qur'an ni, yg tun baca lah.. walaupun Malaysia sambut 17 Ramadhan, tp ada few pendapat tentang tarikh yg sebenar ye.. ramai juga yg berpendapat penurunan al-Qur'an ini adalah pada 24 ramadhan. Wallahua'lam, semua itu dibawah pengetahuan Allah. yg penting, sama2 kita berusaha mengikuti manual hidup yg agung ini. kalau sekecil2 benda yg kita guna pun ada manual, manual kehidupan manusia adalah al-Qur'an :)


tak berapa gelap pulak warna dia.. sekejap sgt masak gula

ok la.. kuih simple2 yg dh byk kali tun buat. tun suka mkn apam mentega nih.. dan suka buat sbb satu adunan dapat banyakkk.. siyes! kalau tun buat half adunan, dpt lebih 40bijik kuih dlm acuan lompang. hihi... sesuai la utk org2 yg busy tahap semput mcm tun nih.. hihi.. puasa2 ni makin bizi pulak.. apam mentega ni tun buat utk bawa ke uni semalam.. ada tadarus dgn students kt uni masa lunch hour. jd packing2 apam mentega ni utk diagihkan kt budak2 tu.

Apam Mentega
Resepi: Kak Sofea@after6am, kakfiza@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan

(A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega

(B)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
  • Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  • Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  • Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  • Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  • Perap selama 1/2 jam.
  • Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  • Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.

Tuesday, July 23, 2013

13 Ramadhan 1434H: Bubur Som Som Pandan


Assalamualaikummm :)

Dah nearly separuh ramadhan berlalu kan.. setakat ni masih belum jejak lagi kaki ke bazar ramadhan.. kdg2 terasa malas jiga nk masak sbb penat blk uni, tp sbb malas nk berpusing ke bandar dan mengharungi traffic jam mereka yg beramai2 ke bazar tu kan, jd masuk jugak dapur walaupun masak cincai2 je.


bubur som som ni wat utk berbuka semalam.. seumur hidup x penah makan dan x penah jumpa pon kuih nih.. tp sbb a good friend of mine kat sini duk sebut2 ckp nk makan kan, so tun pun godek2 lah.. senang je rupa2nya kuih ni.. rasa dia mcm lapisan atas kuih tepung pelita tp versi pejal sket.. hihi... lemak dan sedap makan sejuk2 ngan air gula.. tp masa terawikh smlm kwn tun ckp biasa dia lembut sket.. hahhaha.. mana laa tun tau.. :p  tgk mcm org buat dlm acuan mcm2 kan, kalau lembik xkan blh set dlm acuan. tun masak agak lama, rasa2nya kalau nk yg lembik2 sket masak kejap je samp letup2 tu terus tutup api la kot.

Bubur Som Som Pandan
Resepi: kak fida@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan:
  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  • Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  • Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  • Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan. 
  • Sajikan bersama sirap gula melaka. 

Sunday, July 21, 2013

11 Ramadhan 1434H: Kuih Belimbing


Assalamualaikummm :)

Subhanallah.. sedar tak sedar dah masuk 2/3 Ramadhan kan.. semoga kita terus istiqamah dalam berterawikh, bertadarus, dan terus marathon beramal ibadat  ^^

Minggu ni sgt2 memenatkan. penat badan dan penat otak.. smlm pun ada extra class. bulan2 puasa ni tak larat nk membebel byk2 dlm kuliah... tp  sbb ramai student yg fail this sem, nak tak nak terpaksa la bebel2 jugak. huhu... research phd pun kene marathon jugak sbb progress sgt slow. susah betul la order brg2 kt malaysia nih. lambat betul response dr supplier. tp procedure uni xleh order dr oversea terus :( semoga nx week ada la reply dr supplier, kalau tak mmg meroyan xleh nk start screening test.

versi gemuk2 ala ulat mulong :p
ok lah... ni kuih yg wat smlm.. blk umah kepenatan ingat nk guling2, tp duk fikir rugi la pulak pahala bg kuih2 berbuka kt org sehari.. so masuk dapur godek2 apa yg senang.. dh lama x buat kuih belimbing nih.. ala2 churros, tp last time buat churros mcm keras sket.. ni sedap je makan. my laling xtau kuih apa nih. hihi..

sbb xde acuan yg sesuai, tun guna nozzle icing tu. byk kali la jugak tukar piping bag tu sbb pecah. huhu... struggle la jugak. tu yg lps tukar nozzle besar tu.. dh xnmpk rupa kuih belimbing, tukar nama jd kuih ulat mulong la.. kui kui.... resepi dr kak hana.. tq kak :x

Kuih Belimbing
Resepi:kak hana
Sumber: tun telani

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan marjerin/butter
  • 1 sudu makan gula
  • esen vanilla

Cara-cara
  • Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tuh, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
  • Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu. - tun guna mixer mata cangkuk
  • Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
  • Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm. - tun picit sampai habis dulu baru goreng
  • Goreng hingga kekuningan dan angkat.
  • Taburkan gula. Sedia utk dmakan! - tun gaul dlm gula ising

Wednesday, July 17, 2013

8 Ramadhan 1434H: Homemade Cendol


Assalamualaikumm..

hari ni tuan rumah kepengsanan.. ni 1st time bulan puasa kali ni yg mmg sangat2 penat.. maybe sbb duk marah kt student yg beramai2 fail 1st test aritu pun ye jugak kot. lepas habis kelas masuk lab utk research phd lak. nk nangis je turun naik lab yg duk kt tingkat 4 (aras 3) yg xde lif tu.. uhuk uhuk :( pasni nk timbang turun tak sekilo.. huhu... 

ok laa. kurang pahala pose duk mengeluh.. nabi dulu perang badar bulan puasa, xde yg mengeluh pun kan.


nway.. sampai rumah, semayang, terus masuk dapur wat cendol.. hihi... mmg dr semalam duk fikir nk wat cendol. pastu kene pulak hari ni sangat2 panas terik. mmg laju la wat cendol. ni togel je sbb lambat lg berbuka. dekat2 berbuka nnti curah santan dan air gula melaka.. sedapnyerr...

Resepi Cendol Tepung Beras
resepi: kak e-na
sumber: kak rose, tun telani
 
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan

Cara Membuatnya :
  1. Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk. Ketepikan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
  3. Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
  4. Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
  5. Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
  6. Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
  7. Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.

Tuesday, July 16, 2013

7 Ramadhan 1434H: Bingka Kentang II


Assalamualaikum :)

sedar x sedar dh masuk seminggu kita berpuasa.. mmg sekejap je masa berlalu.. moga2 kita juga semakin laju marathon mengisi madrasah Ramadhan ini dgn berlumba2 mengejar rahmat yg Esa. Mari sama2 lumba siapa khatam satu Qur'an dulu :D

alhamdulillah.. arini berkesempatan masak kuih utk berbuka. dan 2-3 hari sgt bizi dan terkejar2. smp birthday pun x sempat celebrate. Owh.. lupa, terima kasih pada yg sudi wish birthday tun semalam. aminn aminnn... semoga semua doa diperkenankanNya.. dh makin meningkat usia, xtahu apa pencapaian yg tlh dicapai..semoga dgn peningkatan usia ini, tun menjadi semakin matang dan lebih bertanggung-jawab.. insyaAllah..


ok lah... hari ini masih lg dgn kuih tradisional. mmg kuih yg senang2 ni je yg mampu dibuat dlm kesibukan kerja dan study skrg. resepi ni tun olah dr resepi bingka labu che mat. saje2 xnk guna resepi bingka kentang yg biasa tu. hihi... harap-harap sedaplah..

Bingka Kentang II
Resepi Asal: Bingka Labu CMG

Sumber: tun telani

Bahan2
  • 2 biji telur M - tun guna telur A
  • 250 ml santan segar - tun guna 200ml santan kotak + 50ml air
  • 100 g tepung gandum
  • 90 g gula halus
  • 1/4 camca teh garam
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 250 g kentang - rebus dan lecek
  • 1/2 sudu besar butter - tun letak minyak masak
  • Bijan secukupnya untuk topping - kehabisan bijan, tun suka hati letak biji selasih
  • Sedikit pewarna kuning - tun tambah

Cara-cara
  • Blender kentang bersama air, gula, santan,garam esen vanila sehingga halus, kemudian masukkan telur, tepung dan butter. Blender sehingga sebati - tun masukkan semua bahan dlm food processor sekaligus..
  • Tuang dalam loyang yg telah di sapu minyak
  • Tabur bijan, bakar 200 C, selama 40 minit.
  • lepas masak, tun grill kan sekejap supaya atas berkerak


Saturday, July 13, 2013

4 Ramadhan 1434H: Kuih Kaswi Pandan Lemak


Assalamualaikummm :D

berturut2 kuih kaler hijau di blog tun ni kan.. hihi.. alhamdulillah, hari ini diberi kesempatan utk buat kuih. semalam cuma sempat de-frost donat yg duk frozen dlm peti tu je. kuih kaswi ni salah satu kuih yg perlu buat awal2 sbb nk tunggu sejuk baru blh potong.. jd kalau buat dh dekat2 nk berbuka tu, mmg sememeh la potongan dia.


tun sgt2 suka makan kaswi pandan resepi kak besah nih.. mmg sgt nostalgia bila mkn. rasa mcm kuih yg selalu mkn kat kampung time kecik2 dulu. hihi...

ok.. selamat memasak utk berbuka :D semoga amalan kita dibulan mulia ini diterima Allah, insyaAllah.

Kaswi Pandan Lemak
Resepi: kak besah@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung ubi kayu
  • 1 cwn santan
  • 1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 1/2 sudu teh AIR kapur sireh
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 bj telur (xkira saiz)
  • beberapa titik pewarna hijau.
  • secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.
Cara-cara
  1. kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. sape suka dipuji oleh MIL..tapis lah adunan ni yer..hehe..
  2. seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. bila kaswi dah sejuk, bleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg tlh dicampur dgn secubit garam. di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..hehe..


Friday, July 12, 2013

2 Ramadhan 1434H: Seri Muka



Assalamualaikumm~~

alhamdulillah.. akhirnya ada line internet kat umah. mati kutu juga sehari semalam telecom wat hal, so intenet xdpt. line tepon umah ni mmg dh lama x ok.. jd kt umah xleh nk guna intenet hp. sgt teramat la slow nyer.. 

jd sementara line ada ni, post cepat2 n3. kuih berbuka puasa smlm. arini xtau lg nk masak ape. huhu.. penat pg td meeting, ptg lab, ni baru sampai umah. nasib daging dh perap awal2 nnti masuk oben je. cuma xtau nk wat kuih ape. 


kuih wajib bulan puasa. bulan lain jarang2 buat kuih tradisional camni. hihi.. half adunan dpt satu loyang 9inch spt di atas ye. potong2 dpt la dlm 36 ketul. cukup la nk kasi kt jiran tetangga sorang sikit. puasa2 ni xmkn kuih byk pun, saje2 nk memeriahkan ramadhan dgn buat kuih utk berbuka :)

ok.. selamat berbuka ^^

Kuih SeriMuka
Resepi: NanaSham
sumber: tun telani

Bahan-bahan

Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair - tun guna santan kotak, campur dgn air 1/4 bahagian
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak

Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur- utk separuh adunan, tun guna 2 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) - tun guna pandan paste

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:-
  • Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  •  Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. - tun rendam 2 jam
  • Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  • Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  • Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  • Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.
  • Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. - tun lapik loyang dgn plastik supaya senang nk keluarkan

Untuk lapisan atas:-
  • Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  • Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam
  • Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  • Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji.
  • Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!! - tun blendkan je semua bahan..
  • Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas.
  • Kukus la selama 45min atau 1jam....


PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadhan 1434H: Puteri Ayu


Assalamualaikummm /XD

alhamdulillah.. alhamdulillah.... bertemu lagi dengan Ramadhan, bulan yg penuh keberkatan, yg didalamnya, pahala dilipat-gandakan.. semoga sama2 kita manfaatkan kelebihan yg Allah berikan ini, insyaAllah :)

alhamdulillah juga, arini tun kelas pagi je, jd petang dapat la membuat kuih lebih sikit utk diberikan pd jiran tetangga sempena meraikan kedatangan Ramadhan ni. kita blogger masak2 walaupun ada sebelum ini ada beberapa isu yg x enak di dengar, insyaAllah, jika ikhlaskan niat kerana-Nya, byk pahala yg Allah ganjarkan walaupun kita hanya berkongsi resepi. tun pun harap readers blog ini sentiasa doakan tun dimurahkan rezeki dan diberkati hidup :)


awat bahasa skema je intro kali nih. hihi.. arini Alhamdulillah baru siap kukus kuih puteri ayu nih. tun guna resepi apam marmar sbb ni resepi feveret tun, pernah juga guna resepi puteri ayu yg betul2, tp guna resepi apam marmar lg sedap lah. hihi.. comot sket rupa puteri ayu tun tun sbb acuan x byk, jd blm betul2 sejuk dh cuba keluarkan dr acuan sbb nk recycle guna kan, jd ada yg melekat2. gambar atas dulang je, xde nk hias2  atas pinggan bagai sbb buka puasa lambat lagi.

tq cmg atas perkongsian resepi apam marmar yg menjadi kegemaran tun. selalu sgt guna resepi ni, dan semua org yg penah mkn semua pun kata sedap :D 

satu adunan ni dpt byk.. 4kali juga masuk kukusan nih.

Puteri Ayu
resepi asal: apam marmar, CMG@myr
olahan: tun telani


Bahan2:
  • 250 g tepung gandum 
  • 1 sk baking powder
  • 200 ml santan- tun guna santan kotak 
  • 200 g gula halus 
  • 2 biji telur Gred A 
  • 1 camca teh esen pandan
  • 1 camca makan ovallate- guna yg ada tanda halal, ye
  •  Secubit garam 
  • Pewarna hijau
 Bahan kelapa:
  • 1 1/2 c kelapa parut
  • 1 sb tepung ubi
  • 1 sk garam
    • gaulkan semua
 Cara2:
  • Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  • Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu tau
  • Masukkan pewarna hijau dan gaul sebati.
  • Letakkan kelapa parut dan acuan puteri ayu, tekan2 sikit. tuangkan adunan dan kukus selama 7 minit atau hingga masak.

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan Kareem!!~~



Assalamualaikummmm ^^

insyaAllah esok umat Islam di Malaysia akan menyambut tetamu agung yg dtg setahun sekali. jd dikesempatan ini tun ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan kep
ada semua pengunjung blog ini, ampunkan salah silap yg pernah tun buat samada disengajakan atau tidak..


cnp dr n3 last year :)


Check-list Ramadhan dr spreadsalam.com.  semoga kita termasuk dlm golongan yg memperoleh manfaat, insyaAllah
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa kepada Semua ^^