Assalamualaikum!!!!!!
^^ dah duduk kat kampung halaman terchenta nih, malas pulak nak mengadap laptop.. ckp kt kak CB nk wat dua hari lepas dh kek nih. semalam baru wat, n arini baru tunjukkn hasil. hihi...
sebab me ni kurang penyabar sikit kalau nk ngadap oven/kukusan lama2, so bila baca resepi kak CB nih, mmg laa excited nk cuba =) Nama kek nih "kek lapis biskut sultana", tp bila ada perkataan 'biskut' tu, mcm x best je.. so me suka2 ati buang perkataan tu.. rasa cm comey sket nama dia.. muahahha... sowy ek kak CB ^^
Resepi kak CB nyer refer sini, ye..
Bahan2:
- 1 cawan butter ( lebih kurang 220gm mentega)
- 3/4 gula pasir (just nice...tp kalau suke manis boleh buh 1 cawan) <- 3/4 cwn dh manis
- 2 cawan tepung gandum
- 4 biji telur size A
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 1 kotak biskut sultana
- asam hawflakes secukupnya
- 2 jenis pewarna (hijau kuning ) <- me letak kaler merah kuning
Cara2:
- Panaskan kukusan terlebih dahulu dan lenser tin dgn butter dan lapik baking paper loyang 8' x 8'
- Pukul dengan kelajuan tinggi mentega dan gula sehingga kembang dan berkrim, gula dah hancur n then mentega bertukar warna lite cream.
- Masukkan esen vanila, kemudian puku telor satu persatu..sambil terus memukul
- Kemudian tuangkan tepung gandum sikit2..sambil terus pukul.
- Bila sudah sebati, bahagi adunan kepada 2 bahagian. dan warnakan mengikut kaler kegemaran,
- Ambil 5 sudu besar adunan kaler kuning dan ratakan di loyang. Kemudian susun hawflakes..lepas tuh lapiskan plak dengan kaler hijau,..kemudian susun biskut sultana tuh...lapis balik dgn kaler kuning dgn hawfleks..dan buat la susunan mcm mula2 td...sehingga selesai (sebaik2nya hawflakes dan biskut sultana tuh kena susun rapat-rapat)
- Kukus selama 45-50 minit menggunakan api sederhana besar, dan tutup tudung pengukus dgn kain yang bersesuaian ataupun aluminium foil.
Mula2 nmpk cam senang je.. tp me sedikit struggle nak rata2kan every lapisan.. hahahaha... tu yg jadi x berapa nk byk lapisan dia.. hoho.. bahagian tgh2 me susun rapat2 hawflakes tuh, yg atas saje konon2 wat decoration laa tuh. huhu~
kek yg me wat ni, agak lembut nk kerat, so me biar semalaman dulu, baru potong nipis =)
kek yg me wat ni, agak lembut nk kerat, so me biar semalaman dulu, baru potong nipis =)