Thursday, March 31, 2011

Moving again~~

Assalamualaikum ^^

Morning!!!!!!!!!!!!!!!!! satu hari nk letak n3 rasa mcm lamaaa je.. hihi.. semalam pagi2 dh bertolak ke Bintulu, my in laws nk gi melawat tempat kerja anak dia sorang nih.. pastu mlm terus hntr ke airport. so skrg dh xde mode menantu mithali lagi ayu.. ni laptop pun dh mengambil tempat asal di depan tv. muahaha~~

tapi spot faveret ni xkan kekal lama pun.. esok kami akan berpindah ke Bintulu. after 3 and a half months transit di Miri, finally umah di Bintulu dh siap utk didiami. sedih jugak sbb tak sempat nk jumpa mek sue.. ingatkan sempat laa bertembung ngan mek sue bila dia blk miri. kak haSue nnti kalau enchik abg kene outstation ke Bintulu, jgn x ikot ye.. sila ikut, meh stay kt umah tun =). kak alongRoz yg duk miri ni pun x pernah bertembung (ntah2 penah jumpa kt Bintang Plaza, tp x perasan..hihi).

my laling perlu lapor diri di ADTEC Bintulu this monday. baru petang semalam confirm lori akan datang angkut barang semua pegawai esok pagi.. (me like.. WUTT!!~~).. mlm td basuh cadar2 di semua blk tetamu, so hari ni mmg kene pulun habis mengemas barang. pengsan! mana ada org lain yg kasi short notis pindah camnih, sabo je laa.. well, at least lori angkut barang disediakan. kalau tak, sekian hal pulak nk booking lori (alhamdulillah..).

hari ni selain mengemas dan mempacking, ingat nk baking sikit2 bg kek utk semua akak2 di Miri yg sgt baik hati selama lbh 3 bulan me jd warga sarawak nih. especially puan AO di ofis my laling yg awal2 dulu bawa me round2 miri n mkn nasi lalapan. nk wat cookies takut leceh sbb perlu byk2 trip masuk oven, kalau kek senang sikit, sekali bakar loyang besar blh kerat 4. hihi..

me xtau lg internet connection di Bintulu camner, sbb adtec tu dipedalaman sikit. kalau nmpk senyap sunyi tak ber-update tu maknanyer xde internet laa tuh. in that case, akan usahakan pasang streamyx, iA.

will miss our 1st house together =)

okayy.. masa utk membaking dan mempacking ^^ nnti penat2 packing, berehat dgn BW ^^


Tuesday, March 29, 2011

Chocolate Chips Cookies


Assalamualaikum ^^

Hari ni lambat bersiaran.. sepagi kuar shopping n jalan2 (sejak ada in laws kt sini ni kuat betol bershoping. hihi..). balik nk kene pergi kelas deco tart cikgu haSue
pulak. penat btol.. hihi.. penat2 pon ptg sempat agi membaking (biasa laa, oben baru, teruja lebih sket). tp x praktik kan ilmu mendeco tart yg baru belajar lagi (acuan tart blom beli.. al-maklum laa kn, baru nk memenuhkan dapur..).

me membuat Cookies yg sedap ^^ aritu duk nengok org 'mengukies', ni balas dendam laa kiranyer. kui kui.. ni resepi cookies yg wajib me wat bila dpt cookies craving. banyak lg resepi yg me suka, tp ni yg plg best (bg tekak me laa).. resepi me olah dr buku resepi 500 cookies and bakings. punye laa byk resepi choc chip cookies dlm buku nih. samp x terbuat. ni resepi yg plg senang sekali =)

Bahan2:

  • 1 cwn butter/margerine
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
  • 1 sk vanilla
  • 1 cwn chocolate chip
  • 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:

  • Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
  • Sudukan atas loyang (me x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
  • Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
  • **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

drop kan aje atas loyang. jarak2 tu penting, ye =)

nah, amik sorang sebiji.. sedap nii...

Actuallykan semalam me meroti.. ye laa, org baru dpt oven baru, mmg abih teruja la nk membaking.. lagi2 bila duk nengok 'makcik'2 nih duk meroti. mmg tensen abih! hehe.. so, me pun dgn penuh excitednya menguli roti..wat roti paun guna mixer. best gak mixer hadiah kawin nih, blh uli roti tanpa ada bau2 hangit (kalu mixer kt kg, wat uli doh mula laa mcm nk terbakar pon ada gak.. hihi..). sambil duk uli, sambil pk nk letak gaya posing camner nk kasi cantik bila tepek kt sini. siap plan nk wat bulat chomey2 letak inti lagi.. siap uli, nk naikkan doh. dh agak2 naik sekali ganda, me pon masuk laa dapur. tgk2 ada 2 bijik telur kt ngan sinki.. dlm ati, eh, telur mende pulak kt sini.. pikir punyer pikir.. baru perasan, me lupa letak telur dlm roti!!!!! waaahhhhhhhhhhhhhhhh~~~~~~~ tidakkkk~~~~~~~~~~ so dgn pasrahnyer masukkan telur dan uli lgi sekali. agak2 laa jd camner, kan.. doh jd lembik2 sket.. sob sob.. bukan setakat xleh letak inti, nk bulat2kn pon xleh. me 'debok2' guna senduk je dlm loyang.. uu uuu.. sadis je tgk rupa dia (tu yg x amik gmbr tu.. malu weeh)..

tapi kan.. bila bakar, bau diaa... perghhh, harum satu umah.. pastu naik cantikk je.. walaupun rupa x seberapa, tp sedapp.. my MIL siap suruh salinkan resepi. hihi...

ni laa rupa dia setelah abih angle posing nk kasi presentable. hihi.. gebuss...

nnti me nak wat lagi, kasi posing chantik2 ngan resepi kt sini =)

ps: kene marah ngan my laling sbb duk nengok blog je kije.. xwat keje sekolah.. kalau tiba2 me senyap tu, makna nyer internet di sita.. huhuhu.. my laling ckp, siang kene tulis thesis, nnti dia nk bw broadband gi opis.. tidakkkkkk~~~~~~~~~~~~~


Monday, March 28, 2011

Sup Ayam Lengkuas



Assalamualaikum ^^

arini nk tayang menu ayam. dh lama x tayang ayam kt sini.. hihi.. resepi dr kak yani@myr.. teruja tgk laporan masakan ramai dh buat, kak hana, kak hasue, kak jun, kak nor and few others dh try nih (ketapi tun lewat setahun.. hihi). cara buat pun senang je. ni menu yg sgt sesuai dikala terlewat blk lunch sbb gi shopping.. hihi..

jom tgk resepi yg simple nih. kak yani ckp resepi amik dr blkg kotak kiub ayam knorr. blh refer sini, ye.

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 1.5 liter air
  • 1 kiup pati ayam knorr
  • 4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
  • 300g isii ayam, hiris nipis.
  • 5-6 biji cili burung-titik
  • 1/4 cawan santan
  • 2 sudu besar sos kan
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • daun ketumbar utk hiasan <- me x suka daun ketumbar, x letak

Cara-cara

  1. Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi.
  2. Tambahn cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
haaa.. senang, kn? budak2 pun blh masak nih. dh siap letak kt sini, nk gi hntr laporan masakan lak =)


ehh.. blm habis lagi.. nk tayang toy baru (finally!!!).. kn scholarship me dh masuk, berkobar2 nk gi beli oven (guna duit sendiri laa).. pastu tiba2 semalam my laling tanye, nk beli oven baru tak? me pon terus wat2 lupa nk bagitau me dh plan nk beli sendiri.. muahahaha... dh ada org nk sponsor,kn.. weeee~~~~~~~

soo.. tadaaa!!! ni laa convection oven yg me beli.. Pensonic, 35L..

pasni kene kejar spy x terlepas ketapi lagi..hihi.. tp loyang2 byk yg xde lagi. yg me beli b4 this semua tinggal kt kg. kalau nk angkut bw sini semua, nnti blk kg susah nk baking. slow2 tambah stok ^^

Sunday, March 27, 2011

Aiskrim Kacang (aiskrim potong)



Assalamualaikum ^^

Baru balik shopping utk kesekian kalinyer.. biasa laa, ada tetamu tiap2 hari ni kene bawa kuar round2. akhirnya berjaya jugak memergikan diri ke Esplanade. tp x bawa dslr pulak td, so xde gmbr cantik2, just guna hp my laling je amik gmr (kamera me cap ayam, gmbr kelabu asap.. kui kui...)

nway, balik tgh2 panas2 nih, makan aiskrim potong mmg best. semalam me wat bubur kacang hijau (faveret FIL me.. fuhhh.. 3 mangkuk sekali dia makan.. me pon bangga jerr sbb kompom laa sbb me wat sedap dia makan sampai 3 mangkuk, kn.. hihi).. me asingkan 1 gelas utk wat aiskrim nih..

Cara me wat (me hentam je nih.. )

1 gelas bubur kacang hijau/kacang merah <- me penah wat dua2
2 sudu besar susu pekat manis.

- larutkan susu pekat manis dlm sikit air panas.
- campur dlm bubur.
- masukkan dlm bekas aiskrim..

hahahaha.. ni pon nk tulis jugak ke.. tp me x puas hati kalau x letak n3. lunch td mkn kt boulevard. abah mertua me nk merasa umai- me x confident nk wat. nnti menuntut ilmu ngan kak haSue. blh, kn.. ;)
1 gelas tu blh penuhkan bekas aiskrim nih.. tgk yg belakang tu batang dia dh hilang me xtau me letak kt mane.. hihi...

eh.. xleh tulis panjang2.. mlm nnti me BW.. my laling nk kuar gi emart. nk itott.. tungguuuuu~~~

Saturday, March 26, 2011

Puding Roti Berkaramel


Assalamualaikum..

Morning!!! pagi2 nk menayang pudding yg wat semalam. plan nk letak n3 mlm td, tp havoc sket kt umah ni, so x sempat nk duk lama2 dpn lappy. dh lama mengusha puding roti karamel kak dayang nih.. tgk2 ramai pon yg dh buat. rasa dia combination of bread pudding + puding caramel. me suka ^^ tp my in-laws x berapa minat pudding2 nih. haih.. nk kene kembali ke mode menantu mithali with kuih tradisional.. huhu..


nway, jom tgk resepi yg sedap nih..
resepi asal dr
kak dayang, me usha kat dapur kak maz.

bahan2 :


Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding
:
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara :
Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.

ps: seperti biasa, me kukus kan aje..hihi

pps: me terlebih air masa wat karamel tuh. maybe tu yg jd x smooth atas tuh.. malu nk tayang byk2 gmbr. kui kui...

Friday, March 25, 2011

Sambal Sotong



Assalamualaikum ^^

Kompom semua dh lunch, kn. arini masak sambal sotong. as usual, menerima arahan dr my MIL =)

xleh nk merepek lama2 nih, sbb pasni nk siap2 nk kuar shopping ngan my in-laws pulak. tgk resepi dulu.

Bahan2:

1/2 kg sotong- bersihkan dh kerat2
1 bj bawang besar *
3 ulas bwg putih*
1/2 cm halia* (bahan * dikisar)
5-6 sb cili giling
2 sb kicap
1 sb sos cili
1 bj bawang besar- potong bulat2
Garam
Gula

Cara2:
Tumis bahan kisar bersama cili giling sampai pecah minyak. Masukkan gula dan tumis lagi.
Masukkan kicap dan sos cili. Tumis sampai agak kering dan masukkan bawang besar yg dipotong bulat. Tumis kejap.
Masukkan sotong dan masak sampai kecut, kejap je (kalau over cook nnti liat).
Perasakan garam.

Thursday, March 24, 2011

Alhamdulillah~

kapal dekat masjid omar ali saifuddien

Assalamualaikum ^^

xde post menu.. kepenatan balik dr Brunei.. dinner sgt2 malas nk masak, nasib baik mama mertua me ckp goreng telur je.. (legaa... ) me wat telur kicap lada hitam.. campur terus sayur2.. x amik gambar pon.

internet sgt2 slow.. nk bukak page ni punyer laa lama.. sabooo je laa.. nasib baik blh jugak BW, kalu x windu nk tgk menu yg sedap2 di dapur kawan2 =)..

nway, arini ada 2 happy news..

1st, scholarship me yg tertunda selama 3 bulan, finally clear hari ni. yayyyy!!! tension gak 3 bulan xde income, rasa mcm nk gi cari keje pon ada gak. tp MOSTI dh ckp awal2 selagi x habis master xleh keje. so, 3 bulan ni, me mengikis duit my laling je.. skrg blh shopping tanpa rasa bersalah.. yayyyyy!!!!! oven! oven!! nk gi kedai survey oven.. weeee~~~~~~ (erk.. agak2 ada org MOSTI baca x n3 nih? x pasal2 die cut scholar me bukan nyer duk tulis thesis, duk tulis blog je banyak.. kui kui... )..

2ndly, supervisor sent msg td, ckp dekan dh luluskan utk guna grantt utk biaya me ke bangkok utk present paper. alhamdulillah.. xyah bayar sendiri transport, hotel dan makan minum.. skrg nk kene prepare result cantik2, pastu tulis speech utk presentation.. (tiba2 cuak lakk.. ada lagi 2 bulan utk siapkan.. chaiyok2!!)..

okie dokie.. penat seharian me jalan kat Brunei tu. nk tido dah.. nite2 ^^

Kuih Abok-Abok

Assalamualaikum ^^

Hari ni n3 awal sbb nk gi Brunei dgn my in-laws (ni pun setkan post option lambat sket.. so time ni actually dh dlm kereta menuju ke bandar seri begawan)..

nampak x kuih yg bentuk agak 'retarded' tuh.. hihihi.. malu wase nk tayang. tp rasa dia sedapppp. 1st time makan nih. asal kejadian dia sbb me masih dlm mood 'menantu mithali yg sdg cuba tunjuk2 skill mmbuat kuih tradisional kat mertua', pastu sbb ada sagu lebih wat Bronok last time, me pon meng-google laa kuih yg di buat dr sagu.. kuar la resepi kuih abok-abok nih. macam2 versi ada!

me baca kuih ni asalnyer kukus dlm daun pisang. so, sbb nk tunjuk kat my in-laws betapa menantu dia pandai wat kuih tradisional, me pon dgn strugglenyer pegi mencantas daun pisang jiran me (dgn izin ye, kawan-kawan.. hihi).. pastu terkial2 wat bentuk kon.. siap guna stapler nk jadikan dia bentuk tu.. muahahaha.. tp mmg agak fail laa (spt yg jelas kelihatan kt gambar tu kan.. ish ish..)

nway, my abah mertua cakap, 'very nice laa this kuih, pandai buat..' (yayyyyy!!!!!! pass laa tu, kn.. hihi).. n my laling pon mkn x berenti2 tanpa berkata apa2 <- ni menunjukkan betapa sedapnyer me wat abok-abok yg selama ni me x pernah tau pon kewujudan dia.. hihi~ (muka bangga ;p ). okay, me share resepi yg diubah suai ikut suka dr umah kak ummi, resepi asal dr fp kak shima.. me xde penimbang tau, so me guna cawan.. agak2 je ratio dia =)

Bahan2:

  • 1 cawan sago biji (cuci, rendam 15 minit dan toskan.)
  • 1 cawan kelapa parut muda
  • gula melaka secukupnya- tun letak 1 sudu kecil utk sebiji kuih
  • secubit garam
  • daun pisang- wat bentuk kon..(kalau xde, blh letak dlm loyang atau bekas mapin

Cara2:

  • Panaskan kukusan. Sementara itu, satukan sume bahan dalam bekas kecuali gula melaka. Kacau gaul rata-rata.
  • Kemudian masukkan sedikit adunan dalam kelongsong daun pisang, ratakan.
  • Tabur gula melaka di atasnya. Kemudian tutup dgn adunan di atasnya.
  • Kukuslah selama 1 jam hingga sago masak.

ps: bila xde stok kelapa parut fresh, biasa nyer me guna kelapa kering. 1 cawan kelapa kering + 1 sb santan + 1 sb air panas, gaul2kan dia dan blh guna mcm kelapa parut biasa =)

disaster dlm kukusan, ada yg tergolek, ada yg x kemas, jd terbuka, ada yg x nmpk rupa kon dah.. muahahaha...

ni laa hasilnyer, xtau laa org len buat camner jd bentuk kon cantik.. mama mertua me cakap, masa kukus kene baringkan dia..kalu tegak, jd camni laa... hihi.

Wednesday, March 23, 2011

Steamed Custard Tea Cake

Assalamualaikum ^^

Fuhh.. penat me berkejar2 mengerat, memakan, mengambil gambar, mengedit dan mengepos n3 nih.. gara2 xnak kalah ngan kak izah.. last2 kak izah letak n3 mende lain pulak.. (soo.. menang tanpa bertanding laa nih kot.. haha..)..

pagi semlam baru baca pasal kek ni kat dapur CMG. dh terfikir2, nnti dh beli oven blh buat nih, sbb me mmg suka mkn castard filling nih.. tup tup, tgk2 kak haSue dh buat smlm! x boleh jadi... xde oven pon x wat gak! so me pon suka-suka ati mengukus.. hari ni dh berkira2 ni, mesto jd antara yg terawal wat kek nih, tgh2 duk tunggu kek masak, godek2 laa dapur2 tgk menu org.. tgk2 kak mas pon dh duk menayang2 custard kek dia.. pastu baca pulak kak izah komen kata die pon dh wat TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tu yg jd marathon mengpos n3 tu.. hahaha.. terasa x kepenatan me mengejar ketapi? kui kui...

nway, me rasa kek ni OK laa.. me lg suka makan kek yg dense and moist. kek ni sgt gebu dan cair di mulut.. betol laa kata kak mas, org yg xde gigi pon blh makan. x sempat nk kunyah dh telan.. hehe.. xtau laa pendapat org lain. my laling x balik keje lagi. my in laws pon tgh tido (kepengsanan berjalan byk sgt..). nk cepat sgt letak n3 smp sejuk sikit je terus kerat n makan..haha..


jom usha resepi, resepi asal dr kak ida:

BAHAN KEK ::
  • 125 gram mentega
  • 1/3 cawan gula halus @ gula kastor
  • 1 biji telur gred A
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD : tun, hasue, dan mas buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek
  • 1 camca besar tepung kastard
  • 1 camca besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu segar
  • 15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
  • 2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA:

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci. Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak. <- me kukus
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!


kastad dia sangatttt5x sedap!!

Tuesday, March 22, 2011

Kuih Sagu @ Bronok (kukus)



Assalamualaikum ^^

lama x post menu kudapan petang2.. saje je supaya org ingat me diet x mkn kuih manis (padahal pemalas duk masak mende yg sama je ;p ). nway, sbb me nk tunjuk rajin kt mertua me, me pon menggodek2 resepi kuih tradisional.. mesti terkagum abah n mama mertua tgk menantu dah laa cantik, rajin (umah bersinar okay.. <- padahal my laling yg tlg kemas), pastu pandai pulak buat kuih tradisional.. perghh.. complete package! ;p (erkk.. ada yg dh muka mcm ijau2 sket ke?.. jauh2 sket dr lappy, kn rosak kene muntah.. kui kui.. )

nway, back to my kuih bronok atau nama glemer di alam persekolah 'kuih telur katak' nih.. me selama nih mmg fail wat kuih nih! susah btol nk ilangkan putih2 dia tu. pastu bila tambah air nk ilangkn putih tu, jd lembik cm puding dh. rasa mcm nk marah org yg cipta resepi yg sedap tp leceh ni pon ade gak.. huhu... satu hari ni, me berjalan2 laa di dapur makcik izah sambil2 mencuri resepi cucur nasi, tgh2 duk mengkopi-pes resepi, me ter-skodeng pulak resepi sagu@bronok kukus.. perkataan 'kukus' tu tlh berjaya menambat jiwa dan raga utk mencuba sekali lg mmbuat kuih ni.. Alhamdulillah.. x sia2 me mengskodeng dapur orang.. sedapppppp.. xde satu pun biji putih2 kt dlm kuih me, pastu biji2 telur katak dia pon, mmg bulat2 sebijik2 clear.. my laling makan habis satu pinggan.. haish.. enchik H ku ini, gi sukan nuh nk kene burn all the calories.. me biasa la, walaupun terasa ingin menjilat pinggan tu, me control ayu dan makan 2 bijik je.. (padahal kt dapur tgh2 golekkan dlm kelapa dh telan 3-4 ketoi.. hihi)

alamak.. terpanjang pulak my ramblings. jom tgk resepi yg best nih. me ikut sebijik2 yg kak izah wat:

Bahan2:

1 gelas sagu biji kecil>> Kita guna sukatan cawan metrik

3 gelas air>>yg ni pun sama

3/4 gelas gula pasir

Sedikit pewarna merah

1/2 biji kelapa parut putih sahaja

1 sudu kecil garam

1 sudu teh esen rose - ni me xde


Cara2:

Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.

Masukan sagu, kemudian kacau rata.

Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.

Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji(yg ni kita kukus terlebih masa sampai dia betul2 jernih). Lagi enak rasanya - me kukus setengah jam

Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.

tengok laa tu.. bulat omey je biji2 dia tanpa putih2 kt dalam.. suke! suke!

Sambal Udang dan Petai


Assalamualaikum ^^

Still mengayukan diri di rumah dgn kehadiran mertua ku.. hihi... (bayangkan me ala2 prpn melayu terakhir tgh memasak di dapur.. kui kui..).. menu lunch dan dinner adalah pilihan mama dan abah mertua. so jgn memandai nk wat ala2 iron chef wat menu pelik2, ye.. menantu yg baik ikut selera mertua.. huhu..


arini my FIL nk makan sambal udang dan petai. kt umah x pernah wat nih, xde org makan. petai tu mkn jugak laa sikit2, tp x masak. kiteorg makan wat ulam.

nway, me masak mcm masak sambal udang biasa je. cuma letak petai =)

Bahan2:
  • 500 g udang
  • 1 mangkuk kecil petai (atau ikut suka letak byk mana)
  • 1 labu bawang besar (kalau saiz kecik guna 2 labu, ye)
  • 1/2 labu bawang besar- hiris tebal
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 5-6 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar kicap manis
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam
  • Gula
Cara2:
  • Blend bawang, bawang putih, dan halia, dan tumis bersama cili giling sehingga pecah minyak.
  • Masukkan kicap manis . Kacau sebentar.
  • Masukkan air asam jawa, udang, petai, dan bawang yg dihiris kasar. Masak hingga semua udang dh bertukar warna merah.
  • Perasakan garam dan gula.
  • Siap =)
udang yg gemuk2.. geram tengok..

Oleh kerana me allergic udang, me asingkan sambal dan buat sambal ikan bilis dan petai.. hihi..
ada 3 biji je petai utk 1 mangkuk.. hehe... tu pun bau dia kuat dah (bg org yg mkn sebiji petai utk 1 pinggan nasi.. huhu)

Mee Hailam.. lagi


Assalamualaikum ^^

Bekfes mee hailam lagi =) my enchik H yg nk makan.. b4 this dh penah buat, skodeng dapur CMG. tp kali nih buat x sempat nk bukak lappy, sbb nk cepat. biasa laa, bila bgn x berapa nk awal tu, mula laa kelam-kabut campak2 barang masuk kuali. so, ni mee hailam versi express dn x thaw ayam.. kui kui...

Bahan2:


  • 500 g mee kuning
  • Sedikit udang
  • Sedikit fish ball
  • 1 kiub ayam maggi
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar cili giling
  • 3 sudu besar sos tiram*
  • 3 sudu besar kicap pekat*
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam* (campurkan *)
  • Sedikit sawi
  • Carrot- potong panjang2
  • 2 bj telur
  • 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
  • Garam gula

Bahan tabur:
  • bawang goreng
  • daun sup
  • cili besar/ cili padi

Cara-cara:

  • Tumis bawang putih sampai wangi. masukkan cili giling dan tumis lagi.
  • masukkan udang dan goreng sebentar. Masukkan bancuhan sos, kiub ayam, dan air 1 liter. Biarkan mendidih.
  • Masukkan sayur2an pilihan dan masak sampai sayur agak lembut.
  • Masukkan mee dan bancuhan tepung jagung.
  • Perasakan garam n gula.
  • Pecahkan telur atas mee, dan tutup kuali. biarkan telur mengeras sebentar, baru kacau perlahan.
  • Sebelum hidang, taburkan bawang goreng, daun sup, dan cili padi.
ps: gambar satu je yg menjadi.. hehe..

Monday, March 21, 2011

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Assalamualaikum ^^

Tgh hari baru bukak lappy kesayangan.. BW dulu, pastu baru nk letak n3. hari ni kan parents in law sampai, pagi2 lagi dh siap2 ke epot. pastu pas pickap singgah emart jap, lupa nk beli extra shower foam utk guest nyer bathroom. dh alang-alang kt emart tu, round2 laa bahagian pasar basah, my FIL nmpk ikan terubuk fresh from laut, terus beli sekor. pastu dh siap beli2 tu, my MIL pulak nampak siput sedut nih. gemuk2! kat semenanjung mmg susah laa nk dpt yg gemuk camnih (menurut kata my MIL lahh.. me mmg x amik tau). beli laa 1/2 kilo.. me dlm ati dh cuak dah.. abih laa kalu me kene masak nih. tengok pon geli, duk panjat2 bekas, nk pegang.. x rela!!!

balik rumah, dgn penuh cuak nyer masuk ke dapur. tgk siput2 nih mcm nk berusaha panjat keluar besen je.. geli! geli!! agak2 muka me mcm nk muntah kot, my MIL pun cakap biar dia yg siang.. (Alhamdulillah... lega abih..).. so lauk ni me tgk je laa my MIL masak.. hihi..

Bahan2:

  • 1/2 kg siput sedut (basuh bersih dan kerat ekor dia).
  • 100 ml santan (guna yg kotak)
  • 2 btg serai- ketuk
  • 5 bj cili padi - tumbuk (kalu nk pedas blh tambah lg)
  • 1 asam keping
  • 1 sudu serbuk kunyit
  • air secukupnya - xperlu tenggelam siput, just cukup2 nk gaul2 sikit
  • garam

Cara:

  • campurkan semua bahan dlm periuk dan masak menggunakan api yg perlahan.
  • Gaul2 sentiasa, sampai mendidih. pas mendidih, biar lagi dlm 4-5 minit sambil gaul2.
  • Perasakan garam.


tgk dieorg makan punyer laa berselera.. me mmg geli habis.. lagi2 bila nmpk hijau2 kuar siput tuh.. urghhh.. tidakk..


ps: my mama mertua ckp, sepatutnya, siput sedut ni xleh masak terus. nk bersihkan betul2 dlm perut dia, kene gaul2 dgn hampas kelapa dan biarkan semalaman. nnti siput2 tu mkn hampas kelapa tuh, n membuang kotoran2 dlm perut. pastu cuci bersih siput dan baru masak. hari ni, dh terliur beno agaknyer, beli terus masak ;p


Sunday, March 20, 2011

Nasi Goreng Bunga Kantan

Assalamualaikum ^^

Ni nasi goreng versi cincai2 nk cepat.. buka peti tgk ada satu bunga kantan yg nyaris nk tamat riwayat. sian pulak kt dia, kalau x guna cepat2 confirm rosak dh esok nih. nk wat asam pedas baru je wat. last2 me wat nasi goreng je.. sedap jugak, Alhamdulillah..

Petang2 ni hajat hati nk pegi Esplanade (gara2 kak haSue ada sebut pasal tu last time, kt n3 interlude). tp my laling ckp nk duk releks arini, sbb stat esok, bila mama n abah mertua ku ada, sure tiap2 ari kuar berjalan. skrg time bergolek2 depan tibi sepuas2 ati. kui kui..

Ok laa.. walaupun main campak2 dgn bahan yg minima, nk tepek jugak utk bg variasi kt me nyer menu nasi goreng =)

Bahan2:

1 mangkuk nasi
2 ulas bawang putih- tumbuk
2 sudu besar sos tiram
1 bj telur
1 bj bunga kantan- hiris halus
Garam

Cara2:

Tumis bawang putih sampai wangi. Masukkan sos tiram.
Masukkan nasi dan gaul sebati.
Wat lubang kat tgh2 nasi, dan pecahkan telur. Biar telur masak jap baru gaul dgn nasi.
Masukkan bunga kantan yg dihiris nipis dan gaul sebati.
Perasakan garam.



me makan dgn ayam goreng je.. malas nk masak mende lain.. hihi.. tp bau dia wangiii je. org ckp kalau makan bunga kantan ni badan bau wangi.. ye ke?? xyah pakai perfume laa pasni ;p