Assalamualaikummm~~~~
lunch ape arini? arini kami cuti, altho i'm such an ignorant that i dont even know what holiday it is.. muahaha... sarawak je ke yg cuti? huhu.. teruk kan?
sungguh stress sbb selalu amik gmbr x jadi skrg.. jd kelam dan x cantik! ~X( rasa2nya nasi pun amik gmbr 20 keping, 2 keping ni yg ok sket, tu pun perlu edit terangkan sket.. haihh..tu laa.. malas lg nk belajar n explore kamera, duk guna full auto, mmg ikut nasib la jd cantik ke tak. pastu amik gmbr atas meja study. muahaha... my house is too small to have a mini studio like others.
apa2 pun, asal ada gmbr je.. menu lunch today. ko 2 baru siap masak sbb duk wat ape sepagi tun pun xsure. skrg short term memory loss. risau pulak asyik lupa je.. shud gugel activiti yg perlu dibuat utk menajamkn minda, maybe perlu main sudoku banyak2. huhu...
back to the recipe.. nasi ni nmpk Mel tayang semalam.. terus ter-jakun sbb xpenah dgr. hihi.. pastu terasa mcm nk mencuba sbb senang je pun. bahan2 pun majoriti mmg ada kt dapur.. ketumbar tu sbb tun mmg xpenah beli (xsuka bau daun dia), so bantai letak serbuk ketumbar. hoho... masak 1 cawan beras je, so pandai2 la agak bahan2 dia :)
- 1kg beras basmathi - tun guna faiza herba ponni
- air ikut padat beras dan lebihkan 100ml
- 3 labu bawang besar - dihiris
- 500g lobak merah/karot - diparut kasar
- 3 ikat daun ketumbar - ambil akarnya, dibersihkan dan kisar bersama 5 batang cili hijau
- 2 jari kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga cengkih
- 10biji buah pelaga
- garam secukup rasa
- bawang goreng
- daun ketumbar
- minyak atau mentega untuk menumis
Bahan2 kisar:
- 1 sudu kecil jintan halus - tun guna jintan putih+ jintan manis
- 3cm halia
- 10 ulas bawang putih1sk serbuk ketumbar- tun tambah sbb xde daun ketumbar
Cara:
1. Beras dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian gaulkan dengan lobak merah dan tos hingga kering
2. Panaskan minyak dengan api kecil dan tumis bawang besar hingga layu
3. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Kacau sehingga naik bau - tun tumis sekali dgn bahan kisar
4. Masukkan lada hijau yang dikisar dengan akar ketumbar tadi. Tumis sehingga garing
5. Masukkan air dan garam secukup rasa
6. Apabila mendidih, masukkan beras yang digaul dengan lobak, lalu tanak hingga masak.Boleh juga dialihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
7. Setelah masak, masukkan daun ketumbar yang dipetik-petik dan bawang goreng. Tutup periuk rapat-rapat. Setelah beberapa minit, kacau dan biarkan masak sepenuhnya. Hidangkan dengan lauk-pauk yang lain