Assalamualaikumm :)
Alhamdulillah.. semalam masak lauk yg tun sgt2 suka makan.. hihi.. bila en laling beli ikan merah, mmg kompom kepala dia tun akan masak kari. sedap wooo kari kepala ikan. yg paling best, en laling tun x makan kepala ikan.. hohoho.. bahagia bahagia.. kalau kat umah tun, kepala ikan bila wat kari mmg menjadi rebutan.. jd kat sini blh mkn dgn bahagianya :)
hmmm... xde modal nk citer ape.. huhu.. tgh buat soalan test 1.. plan nk siapkan semalam. tp lack of self discipline, xtau wat ape smlm. ni pon baru buat satu soalan. adoii... rajin! rajin! dh siap soalan ni nnti xyah fikir dah. blh rajin study utk PhD.
Close up sket.. garangnya dia... hihi |
Kari Kepala Ikan Merah
resepi: tun telani
Bahan2:
- 1 kepala ikan merah saiz besar- belah 2
- 2 keping isi ikan merah
- 1 bj bawang besar- mayang
- 2 ulas bawang putih- tumbuk
- 1/2 inch halia- tumbuk
- 2 tangkai daun kari
- 1 sk halba
- 2 sb cili giling
- 2 sb rempah kari ikan - tun guna adabi - campur sedikit air utk jadikan pes
- 1/2 cwn santan
- sedikit air asam jawa
- air secukupnya
- bendi- jika suka
- garam
Cara2:
- tumis bawang besar sampai layu, masukkan bawang putih, halia, daun kari, dan halba. tumis hingga wangi.
- masukkan cili giling, rempah kari ikan dan serbuk kas-kas . tumis hingga pecah minyak.
- masukkan santan dan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan air asam jawa, biar mendidih. perasakan garam dan tambah bendi jika suka.