gaul cinnamon sugar |
Assalamualaikummm :)
Alhamdulillah.. dgn kesibukan dan kelam kabut kehidupan masih ada peluang mngadap blog kesayangan.. walaupon x sekerap dulu.. BW pon perlu curi2 masa.. weekdays bz ngan kerja dan study, mlm dan weekend bila ada harith mmg xleh buat apa.. lagi2 skrg dia dah stat nak mama ada depan mata sokmo. huhu.. sblm ni at least kalau ada org layan ok lg, ni dh masuk 7 bulan, tiba2 je duk tgh bdukung ngan kawan tun, tun nk tinggal jap nk gi amik wuduk, terus nk menangis.. huhu... harap2 stage mama-need-to-be-within-eyesight ni xlama.
nway... donat yg dh berkurun buat..bulan lepas nyer gambo nih.. huhu.. mujur la gambar x basi kan.. tun mmg sgt sgt sgt sangatttt la suka guna resepi ni.. mmg xguna resepi lain.. hasil dia insyaAllah lembut dan gebu.. goreng pagi, tinggal atas meja, petang pon lembut lagi.. hihi..
biasa tun buat 1 adunan, pastu goreng kejap dan frozenkan. bila2 nk mkn letak peti bawah or kat luar jap pastu goreng semula. tp biasa laa, tun bila goreng donat nih, mmg geseng sket.. nk goreng kaler cerah2 rasa mcm xsempat masak je kat dalam.. huhu.. yg penting sedap.
Inti kacang beli kat kedai je.. mmg selalu ada stok inti kacang kat umah.. utk wat pau goreng dan pau biasa..
Cuba la resepi ni, insyaAllah tak menyesal dan x cari resepi lain dah.. hihi.. promote baik punya, xde komisyen pon.. ok.. mari sambung kerja ^^
Donat Kentang Fatmah
resepi: Fatmah Bahalwan
sumber: kak Izah, Tun telani
Bahan-bahan
- 500 g tepung gandum - adunan tun lembik sikit, tun tambah lg 2 sudu besar tepung
- 50 g susu tepung
- 11 g yis - tun guna mauripan
- 200 g kentang - kukus, lecek - tun rebus, tos dan lecek
- 100 g gula
- 75 g mentega - tun guna marjerin, cairkan
- ½ sdt garam
- 4 btr kuning telur - tun guna 2 biji telur, malas nk bazir putih telur
- 100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais
Cara-cara
- Campurkan tepung, gula, susu, yis, kentang, dan telur. Uli hingga bercampur.
- Masukkan mentega dan garam, uli hingga tidak melekat kat tangan - tun guna mixer mata cangkuk.
- Tutup bekas dan biarkan mengembang 2kali ganda.
- Canai dan terap doh, atau bentukkan jd donat. Biar hingga mengembang. Bila dh kembang boleh la goreng.