Assalamualaikumm~~~
morning! pagi ni pun n3 cepat2 sbb tun nk siapkan scientific poster utk supervisor tun. kek ni tun buat utk jamuan makan2 masa kt kampung aritu.. gambar x cantik sbb x sempat nk cari angle with cahaya yg elok. just snap je bila dh letak atas meja dgn makanan2 lain. kek yg di request oleh my sister, buat makan2 sempena dia dpt straight As PMR, sekali gus la dgn my younger brother Afun's bday, n Chen yg dpt 5A upsr aritu. 3 biji kek sekali.. hihi.. Alhamdulillah, semoga semua pun terus berjaya dunia akhirat..
kek resepi dari alma ni sgt glemer! tgk la laporan masakan yg byk kt myr.. sbb last time dh berjaya buat Slice Cheesecake, so kali ni agak confident la utk buat kek yg perlukan keayuan dan lemah gemalai masa mengadun kaup balik tu. hihi.. mmg selembut kapas! tp adik tun kata kurang manis, maybe sbb tun main agak2 gula dia.. hehe.. maklum la, kat kampung xde penimbang digital. jumpa blueberry filling dlm peti, so buat deco kt atas..
kek yg lembut! gambar x elok, so x nmpk sgt kegebuan dia.. |
Cotton Soft Japanese Cheesecake
Sumber: alma@myr
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).