Assalamualaikummm :)
Alhamdulillah, selepas sekian lama, berkesempatan utk update blog. kesian blog kesayangan tun ni dianak-tirikan sejak makin bz dgn harith + PhD tun.. huhu...
Arini letak resepi byk2 terus.. hahaha.. semalam buat jamuan dgn jiran2 yg rapat.. jiran tun selama 4tahun kat Bintulu ni akhirnya ada rezeki pindah semenanjung...(sob sob.. nk pindah jugak TT .. *nanges). kami kaum2 ibu ni duk berbincang dlm WA. mula2 nk gi makan2 kat kedai, last2 bincang punya bincang decide utk wat potluck.. end up dgn jamuan yg sgt meriah dan ramai org.. hahaha...
Sebab tun sgt2 kesuntukan masa, encik laling pon outstation, jd tun volunteer utk kuih je. akak2 lain buat main dish.. best ooo.. ada nasi kerabu, satay, nasi himpit kuah kacang, laksa johor, soto.. mmg puas hati makan.. siap mkn bungkus utk bekalan 2 hari. kih kih.. bila encik laling outstation, tun mmg malas nk ke dapur. tiap2 hari dapur berasap masak bubur harith je.
skrg tgh glemer corak mcm ni kat fb.. tp sbb ni resepi apam feveret tun, jd tun mmg xguna resepi lain.. why use milk when u can use santan, rite? kih kih...
Apam Marmar
Sumber:
CMG@myr
Bahan2 (tin 10 inci - ni ada lubang kt tengah) - tun guna acuan lompang
- 250 g tepung berserbuk penaik -tun guna tepung gandum biasa + 1 sk baking powder
- 200 ml santan- tun guna santan kotak
- 200 g gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate- guna yg ada tanda halal, ye
- Secubit garam
- Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara2:
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
- Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu tau
- Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
- Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan
hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada
atasnya.(tun asing 3 warna, yg plain campur coklat rice)
-
Gunakan spatula, buat
pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45
minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong. (tun guna acuan lompang, kukus dalm 10-15 minit)
Dah lama simpan resepi nih.. baru berkesempatan nk cuba.. sbb ada curah coklat kat atas tu, mmg cepat la laku kek nih :)
Kek Black Beauty Chef Zubaidah
Sumber:
maklangazie
Sumber: tun telani
BHN A
- 2 cwn tepung gandum/superfine - tun guna tepung gandum
- ¾ cwn serbuk koko
- 2st soda bikarbonat
- 2st b/powder
BHN B
- 2 cwn gula castor
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn myk masak @ butter dicairkan
- 1 cwn air panas suam
- 1sb emulco - tun letak coklat paste
- 3 biji telur
Cara
- Ayak Bhn A, ketepikan
- Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
- Masukkan Bhn B dan gaul rata
- Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
- Guna loyang 8x8
Topping Jimat :
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1 cwn gula - tun xletak
- 2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair) - tun guna susu pekat separuh cawan
- 1/2 cwn tpg jagung - tun xletak
- 2sb majerin - tun letak byk sket marjerin
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
ni resepi paling cepat.. hahaha...
Puding Roti Marble
Resepi:
kak hana@myr
Sumber:
tun telani
Bahan-bahan ( satu loyang )
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2- tun guna 10g
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.- tun letak 4cawan
- 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan
masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk
koko tidak berketul2!
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal
kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika
melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah
sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Last minit buat puding jagung ni sbb susah hati bila dgr ramai pulak yg dijemput. kebetulan ada frozen corn kernel dlm peti. tun blend kasar jagung tu. resepi ni sedappp, tp xtau salah tang mane, lembek sket.
PUDING JAGUNG KASTARD
Resepi:
Filla
Sumber: tun telani
Bahan2:
- 1 1/2 cawan tepung kastard
- 3 cawan air
- 1 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin jagung (creamy)- tun blend kasar corn kernel.. haha
Cara2:
- Bancuh tepung kastard dan air.. kacau hingga larut..
- Kemudian masak secara api perlahan.. tuangkan susu cair, gula dan 1 tin jagung..
- Kacau rata hingga menjadi likat dan pekat.
- Tutup kan api dan tuangkan ke dalam bekas.. Biarkan sedikit sejuk kemudian letakkan dalam peti ais.. Pastu boleh dimakan sejuk-sejuk..
Alhamdulillah.. seronok sgt potluck.. cuma spoil sbb jerebu sket, so tun susah hati nk stay lama2, kesian kat harith. insyaAllah next time blh ber-potluck lagi ^^