Monday, November 27, 2017

Kek Marble Old Skulll



Assalamualaikum 😊

Akhirnya berjaya merajinkan diri mengedit gambar kek, letak nama. Hihi.. gambar bodo2 guna HP pun nk letak watermark 🙈

Dah terbiasa, sebab selalu sangat gambar orang curi.

Nway... Dah berzaman simpan resepi yang amik kat blog kak Norshalieda Rozali DNuanza nih.

Alhamdulillah lembut dan gebu. Maybe sebab ada susu kot. Yang penting, pukul marjerin dan gula tu sampai betul-betul putih gebus gebas. Pastu tepung kaup balik je.

Kek Marble Cda DeNuanza
Resepi: Kak Cda
Sumber: Tun Telani

Bahan-bahan
- 250g buttercup (atau apa-apa jenama)
- 2 sudu bumbu planta
- 150g gula
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 6 bj telur B / 5 bj telur A
- 250g tepung gandum
- 2 tsp baking powder
- 1 tsp vanilla.





Cara-cara:

- pukul mentega + gula sampai putih gebus
- masukkan telur satu demi satu. Pukul
- masukkan vanilla dan susu pekat manis. Pukul lagi.
- kaup balik tepung yg dah ayak dengan baking powder
- asing 2/3 bahagian dan letak warna kegemaran.
- masukkn dlm loyang 8"
- bakar 180C, sejam atau hingga masak.



Siappp... Lepas makan jgn lupa exercise,hahahha

Tuesday, September 5, 2017

Mee Goreng Daging Simple Sepantas Kilat


Assalamualaikum

Kawan-kawan breakfast apa tadi?  Tun goreng Mee Goreng Daging versi simple dimple sepantas kilat dah siap.

Semua nak cepat. Anak anak tak kasi can Mama masak dengan awal. Subuh dah bangun.

Nasib baik Mama jenis masak campak2, sempat siap sebelum Abi gi kerja. Sambil dukung Hasha pon boleh ambil gambar lagi tau.

Tun share resepi untuk semua suri suri hati suami yang mencari resepi sedap dan cepat untuk keluarga. Pasti makin senyummm je encik suami bila kenyang sebelum gi kerja. 

Simple je, tp Encik laling tun menambah 2 kali.. hihi
Gambar Hp je, tak sempat nak amik gambar cantik sket, Hasha duk bergantung. huhu


Mee Goreng Daging Simple
Resepi: Tun Telani

Bahan-bahan
  • Daging secukup rasa- potong nipis, gaul garam kunyit
  • Mee Kuning sepeket 500g- rendam air panas dan toskan.
  • 4 ulas bawang putih- tumbuk
  • 3 sudu besar cili giling
  • Kicap manis secukup rasa
  • Sawi seikatGaram secukup rasa

Cara-cara
  • Goreng daging hingga masak, ketepikan. Tun goreng dalam 3-4minit je, dah masak elok.
  • Guna minyak goreng daging tadi untuk tumis bawang putih. Baru sedap tauu. Tun goreng mee tak guna bawang merah. Nak cepat. Kih kih
  • Masukkan cili giling. Masak sampai naik minyak.
  •  Masukkan sawi dan kicap manis. Tun tuang je, agak-agak cantik warna.
  • Biar sawi layu jap, masukkan mee kuning dan daging tadi.
  • Gaul-gaul. Perasakan garam. Kalau nak basah, tambah air sikit.
  •  Siapppp... Boleh laa hidang untuk encik husband yang nak gi kerje tu.

Senang kann.. sambil-sambil kejar anak siap masak 💗

Sunday, August 27, 2017

Mee Kari Buat Tetamu



Assalamualaikummmm~~

Alhamdulillahhh berjaya kongsi resepi lagi. walaupon dah sejuta kali share resepi mee kari. kih kih..
Sayang dan ambil gambar cantik-cantik tapi tak upload.

Buat mee kari untuk tetamu yang tiba-tiba nak datang,  Geng2 imam hafeez yang pernah jadi imam kat surau tokki Tun. Dah habis belajar kat madrasah kubang bujuk, dari KT datang singgah ke umah dulu sebelum balik ke kampung masing-masing. 


Tengahari Abah cakap dieorang nak singgah. Adoiii... kelam kabut masuk dapur. Ada labu besar kat dapur, potong2 campak masuk periuk, masuk santan, daun pandan, gula melaka, sagu sket. Jadi laa pengat.

Tu dah bersantan. Geng pula dengan mee kari. haha.. menu penyelamat bila ada tetamu. Ni yang paling tun confident boleh masak cepat dan insyaAllah menjadi.

Mee kari Tun mesti tumis rempah dalam minyak banyak. Pastu kuah pekat baru sedap. Guna santan Kara. Pekat, sedap. Makan sure bertambah-tambah. Pastu susah hati takut gemuk 🙈 


Mee Kari
resepi: tun_telani


Bahan2:

  • 1 bungkus mee kuning- celur
  • 2 keping dada ayam- slice
  • 1 bj bawang besar- mesin
  • 2 ulas bawang putih- mesin
  • 1/2 inch halia- mesin
  • 1/2 inch lengkuas- mesin
  • 1 batang serai- ketuk
  • 2 sb udang geragau kering- tumbuk
  • 3 sb serbuk kari ayam dan daging - bancuk dgn sedikit air utk jadi pes
  • 2 sb cili giling
  • 2 bj kentang- potong dadu
  • 100 ml santan - tun guna santan kotak (tun guna separuh kotak je sbb suka kuah yg cair sikit, blh guna 1 kotak (200ml), ikut preference masing2 la ye)
  • 1 keping fish cake- slice
  • Garam
  • air secukupnya

Bahan sampingan
  • Telur- rebus dan belah 2
  • tauhu- goreng dan kerat2
  • Sawi - celur (boleh juga masak dlm kuah)
  • Tauge- celur - tun suka masak dlm kuah terus. hihi
  • Carrot- optional
  • daun sup
  • Limau nipis- lupa nk letak masa amik gambar

Cara-cara

  • Tumiskan bahan2 mesin sampai wangi. masukkan serai dan udang kering dan tumis sebentar.
  • masukkan cili giling dan rempah kari. tumis sampai pecah minyak.
  • masukkan isi ayam dan ketang. gaulkan sebentar.
  • masukkan santan, fish cake, dan air.. renihkan.
  • perasakan garam.. 
  • hidangkan bersama mee kuning dan bahan2 tambahan td.

Thursday, August 17, 2017

Asam Pedas Batang Keladi


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah.. berjaya update blog.. hihi.. lamaaaa peram gambar ni tau. Nasib baik gambar tak basi. hehe..

Dapat tengok laptop masa Hasha tido dan masa Harith tak mengacau je. Try juga update blog guna Hp, tapi struggle sangat. Last-last give-up.. haha

Rinduuu zaman mampu update blog 2-3kali sehari dan blog meriah dengan GMM. Sekarang majority GMM bizi bisnes. Jeles tauu tengok orang bisnes kuih dan kek. Kene menuntut ilmu macam mana nak handle anak sambil siapkan order.

Tun try juga aritu, best jual kek. Kek Cheese Leleh, Kek Coklat Hantu.. kek yang deco deco tak pandai. Sedih pulak. Tapiiii.. struggle nyerr nak siapkan order. Dengan Hasha nak mengempeng, dengan Harith nak ajak main. Ada yang terlebih kukus sebab masa dh siap masak Hasha nk tido. 

Ada hari kejar order, sampai tengah malam Harith tak tido. Merengek duk kat kaki nak tido ngan mama. Mama duk sibuk siapkan kek. Disaster sangat. Sob sob..

Last2 buat utk makan sendiri dan bg kat jiran2 je laa, hahahhahaha.... daku xde bakat jual2 kek..




Haha... lamaa tak menaip blog, jadi macam ni laa.. meleret2. Resepi simple je ni. Macam-macam versi asam pedas yang ada. Tun pun tak ikut satu resepi je. Kadang-kadang guna serai, kadang-kadang tak. 

Kita yang masak. Asal sedap je. hihi...

Asam Pedas Batang Keladi
Resepi: tun telani
  • 2 tangkai batang keladi - tun beli kat pasar dia dh potong2
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 btg serai dititik
  • secekak daun kesum - lagi byk lg sedap
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 2 keping asam keping
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan) 
  • Garam dan Gula
Cara-cara
  •  Keladi di bersihkan, dan direbus separa empuk. Toskan.
  • Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  • Masukkan air secukupnya, bergantung nak masak pekat atau cair. Masukkan keladi dan asam keping. Biarkan hingga mendidih.
  • Masukkan daun kesum, dan perasakan garam dan gula.
  • Siap

Thursday, July 27, 2017

Creamy Spagetti with Chicken Meatball


Assalamualaikummmm 💖

 Ya Allah.. lamaaaa hutang resepi ni. Hampir 2 minggu janji nak share resepi. Tak sempat nak mengapdate. Bizi dengan 2 orang budak ni, sambil masak2 dan nak study produk dan marketing lagi... hihi... 

Ambil banyak gambar, tapi kalau nak tunggu edit letak watermark semua gambar takut tak terupdate resepi.


Creamy Spagetti with Chicken Meatball
Resepi: Tun Telani

Bahan2
  • 1/2 peket Spagetti - tun guna Angel Hair..
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 4 biji cili padi - ikut kepedasan yang disukai
  • Chicken meatball (resepi SINI) - boleh guna isi ayam, hotdog, atau apa-apa yg disukai
  • Cili besar
  • Brokoli
  • Carrot
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 1/2 cawan susu sejat
  • Lada hitam
  • Oregano
  • Garam

Cara2
  • Rebus spagetti sampai lembut - tun guna noxxa, HP 6 minit. Toskan dan basuh dengan air paip supaya tak melekat
  • Tumis bawang putih dan cili padi. Tun guna noxxa, Stir-fry mode.
  • Masukkan chicken meatball, goreng sebentar.
  • Masukkan sayur-sayuran pilihan.
  • Masukkan susu sejat, oregano, serbuk pati ayam, sedikit air. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan spagetti. Gaul2, perasakan garam.
  • Siap :)

Monday, July 24, 2017

Nasi Arab Mudah


Assalamualaikummmm :)

Struggle nak taip entry ni tau.. ada aje halangan. Biasanya Hasha tido baru blh buka laptop. Hasha baru lena, mama pon cepat2 transfer gambar nak edit letak watermark. Sekali Harith pulak sibuk wat bising tepi buai adik.. Saboooo je laa..


Menu semalam untuk tetamu yang datang dari jauh. Lepas subuh terus bersilat kat dapur. Kalau ikutkan, takde la susah sangat menu, nasi arab, lauk ayam, dalca ayam. Puding n kuih semua dah siap malam sebelum. Tapi sebab banyak sangat berhenti masa tengah masak, nak entertain budak 2 orang ni. Suntuk-suntuk je siap masak pukul 11 lebih, tetamu pon sampai.. hihi

NASI ARAB
resipi : K.Hanieliza
sumber: tun telani

Bahan
  • 1 kg beras bathmati -basuh dan toskan
  • 1.5 liter air 500 gm ayam -potong kecil dan bersihkan
  • 1 tin kecil kacang peas ~ tun tak letak
  • 1 cawan kismis - tak letak, xsuka
  • 3 biji cili merah
  • 3 biji cili hijau
  • 1 pokok daun sadri [daun sup] - hiris
  • 1 pokok daun ketumbar ] - tak letak
  • 3 s/b minyak
  • 5 s/b minyak sapi
  • 2 s/b serbuk jintan manis ]
  • 1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
  • bawang goreng
  • gula
  • garam

Bahan tumis
  • 5 ulas bawang merah ]
  • 3 ulas bawang putih ] mayang
  • 1 labu bawang besar ]
  • 3 cm halia ]
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 s/k jintan manis
  • 1 s/k jintan putih




Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan lauk kegemaran.

Nanti resepi ayam dan dalca tun kongsi kemudian ye. Tak sempat nak edit gambar lagi.


Harith makan bertambah-tambah.. haha... menu sedap macam ni memang susah nak control diet. Tapi bila makan banyak, pastikan ada Set Kurus ni. Lepas makan, telan je Lecithin dan OmegaGuard. Malam sebelum tido makan HerbLax pula. Pagi esok perut maintain kempis.Hihi..



Set ni nampak kecil tapi power tau!

Lecithin (180 capsule, RP: RM 58.30)

  • Bantu menghalang penyerapan lemak dari makanan yang kita makan. Juga bantu pecahkan lemak di dalam tubuh. Bonus: lecithin bantu penyerapan vitamin larut lemak ke dlm badan :)
Omega Guard ( 90 capsule, RP: 144.43)
  • kurangkan penghasilan lemak yang melindungi organ sekitar pinggang (no more spare-tires!). Hasilkan hormon leptin yang menyekat selera makan dan tingkatkan keupayaan badan untuk membakar lemak.
Herblax (120 tablet, RP: 60.95)
  • kombinasi tumbuhan herba yang membantu tingkatkan proses pencernaan. membantu untuk bersihkan perut dan usus, dan buang toksin dari badan. Bantu atasi masalah sembelit secara lembut.
Harga ni harga retailed ye. wassap Tun untuk harga istimewa


tekan nombor ni 019 932 1450  (klik wasap)

Thank you 💖

Saturday, July 15, 2017

Why I need my blog


Assalamualaikummm...


Lamaa tak buat simple pudding ni.. sebelum pregnant hasha selalu buat.. resepi try n error.. campak2

Evaporated milk, cocoa powder, gelatine, sugar, oreo

beberapa kali percubaan utk dapatkan ratio yg betul. Bila dah berjaya tu, duk ulang-ulang buat. Bila ada tetamu, ni laa yg dihidang.



Bila pregnant, memang tak masuk dapur. Resepi ada tulis kat handphone lama. Tukar hp, resepi pon hilang 😢

Sekarang dah tak ingat ratio gelatin to milk to sugar.. sob sob.. how i wish i update blog blog masa buat dessert ni.

Lepas ni kene rajin update blog bila cuba resepi baru.

💗💗💗💗




Friday, July 14, 2017

CANTIK GEBU MACAM NURA MEDINA


CANTIK GEBU MACAM NURA MEDINA 👰😍

Nak cantik macam Pajura jugak! Dia baya kakak Tun, tapi kulit, masyaAllah, macam umur 20.

Nak cantik, tapi tak cukup bajet. Tak yah risau lah.

Tengok kulit cantik ahli team kami. Satu taraf Nura Medina ni. Rahsianya??

Cuma ALFALFA & VITAMIN C saja!

Konsisten alfalfa untuk detox & pakai masker Alfalfa.

Vitamin C setiap hari.

Hasilnya Jerawat hilang dan kulit cerah gebu!!

🌷ALFALFA:
🌸Keluarkan toksin
🌸Hilangkan bloated (angin)
🌸Menstabilkan hormon wanita
🌸Memberi tenaga
🌸Mempunyai campuran minerals dan vitamin di dalamnya
🌸Kuatkan tulang
🌸Kecutkan jerawat
🌸Lawaskan najis
🌸Tambah susu ibu
🌸Jamu ibu berpantang

🌷VITAMIN C:
🌸Anjalkan kulit
🌸Pudarkan parut
🌸Kecutkan jerawat
🌸Cerah dan gebukan kulit

Wasap Tun 019 932 1450 (KLIK)

Semua pon mampu cerah gebuuuu 

Thursday, July 13, 2017

Homemade Chicken Ball


Assalamualaikumm.😄

Seronoknya dapat update blog. Rindu zaman penuh semangat berblogging dan berBW. Sekarang tunggu budak-budak ni tidur baru dapat buka laptop. 

Kadang-kadang dah plan nak update blog malam lepas tidurkan Hasha n Harith, sekali dengan mama pon join tidur lama sgt tunggu bdk2 ni tido 😆



Ok lahh.. hari ni nak kongsi resepi chicken ball ni :)

Buat 2 hari lepas, kebetulan dalam fridge ada minched chicken lebih buat roti john aritu. Tun buat half adunan je, tp tun share resepi yg guna sepeket daging kisar Ramly.

Homemade Chicken Ball
Resepi: tun telani

Bahan2:

  • 400g daging ayam hancur (tun guna jenama Ramly)
  • 4 sudu makan tepung ubi kayu
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/4 sudu teh garam

 Cara-cara:
  • Campurkan semua bahan. 
  • Ambil sedikit dan bulat-bulatkan kecil.
  • Rebus dengan air dengan sedikit halia.
  • Masukkan bebola ayam dalam air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan.
  • Boleh guna untuk masakan, goreng cicah sos cili pon sedap.
bila terapung maksudnya dah masak

Aritu lucu sangat. Bila dah siap chicken ball ni, tak tau nak guna untuk masak apa 😂


Last-last celur mee kuning je,

Air rebusan chicken ball tadi, tun masukkan serbuk pati ayam sket dalam 1sudu kecil, masukkan bawang goreng dan apa-apa sayur yang ada dalam peti. Pastu perasakan garam. Masukkan separuh chicken ball tadi.

Cuah atas Mee Kuning, letak sambal kicap sket.. Fuhhh.. habis 2 mangkuk.. haha..



Thank you ^^

Harap2 ada masa nk BW blog kawan-kawan. Rinduuuu...


Tuesday, June 20, 2017

Sweet Potato Balls/ Bebola Keledek


Assalamualaikumm....

Puasa ni tiap2 hari buat kuih. Suka dapat hantar ke surau 😊 abah beli keledek, ingat nak goreng je. tun memang rebus dulu kejap, pastu baru goreng. sekali tersalah rebus sampai empuk 😂 jadi terpaksa tukar plan.

Suka makan keria dan cek mek molek. Tapi tak pernah jadi. Tun gugel resepi, jumpa resepi bebola keledek ni kat daput kak Paty. Nampak senang, jadi tun buat yang ni je. 


Suka resepi niii.. senang nak bulat2 kan. xde nak melekat2 kat tangan. Bila goreng, lembut je. Rasa mcm keria dan cek mek tanpa salut/inti gula. hihi... Harith sukaaaaa.. habis separuh pinggan kat dia 😋

Pastu baki keledek tu tun guna resepi ni buat cek mek molek.. hihi..

Sweet Potato Balls
Resepi: kak Paty
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 450 g keledek - tun rebus dengan sedikit garam, rebus baru timbang, tp timbang dulu pon ok. agak2 je
  • 1/2 cawan tepung pulut
  • 3/4 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sk baking powder
  • minyak untuk menggoreng

Cara2
  • Gaul semua bahan hingga menjadi doh lembut
  • Jemput jadi bebola kecil
  • Goreng hingga kekuningan
  • Bebola akan timbul jika sudah masak
Doneee