Assalamualaikumm~~~~ :x
Masing2 dh kembali bekerja mcm biasa arini ye.. sure peti ais masing2 penuh ngan daging kan. tun kt sini beli daging frozen je. huk huk.. sadis betol.. huhu... nway, tun x makan daging pun, jd xde la terliur bila family tun duk MMS sup gearbox laa, gulai daging laa, perot lembu la.. tp jeles nengok org gotong-royong melapah lembu. tun habiskan raya dlm kolam kt hotel. hoho..
nway, menu pagi raya, merangkap menu buka buasa mkm sebelum raya. mula2 plan nk wat bakso, tp tukar last2 minit kepada soto. tp guna resepi bakso utk chicken ball tu.
resepi gugel jumpa kt myresepi. mmg sedap kuah soto nih. tun mkn ngan bihun sbb xsuka kombinasi nasi himpit + sup. my laling makan dgn byknyer. haha...
Soto Ayam
resepi: DianaA @myr
sumber: tun telani
Bahan-bahan ( 12 orang )
- 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
- 2 ekor ayam, dibelah empat
- 3 - 4 liter air
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan serbuk ketumbar
- 2 sudu teh serbuk jintan halus
- 2 sudu teh serbuk lada putih
- 3 batang serai, dititik
- lengkuas sebesar ibu jari, dititik
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 5 tangkai bunga cengkih
- garam secukup rasa
- 1 cawan minyak untuk menumis
- Bahan untuk Dikisar
- 3 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 5 batang lada merah
- 20 biji lada padi merah thai
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan kicap lemak manis
- 3 sb bawang goreng - tun tambah
- sedikit air asam jawa - tun tambah
- bergedil
- taugeh yang telah dicelur
- daun sup, dipotong halus
- bawang goreng
- sambal kicap
- ayam, yang telah disiat-siat
- Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
- Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
- Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
Bebola Ayam
adaptasi dr resepi Bakso
sumber: kak Ika
Bahan2:
- 400g daging ayam hancur
- 1 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung ubi
- 1 biji putih telur
- 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/4 sudu teh garam
- Campurkan semua bahan.
- Ambil sedikit dan bulat2kan kecil.
- Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan - tun rebus dlm kuah sup