Assalamualaikummm....
Siap dah stok sambal belacan untuk bulan puasa.
Belacan opkos yang import dari Bintulu, air tangan mak angkat Harith, banyak dia bagi stok sebelum kami pindah semenanjung. Guna sikit2, pastu simpan peti 🥰 Lama tahan.
Belacan lain Tun kalah sikit, gatal hidung bersin nanti. Belancan Bintulu guna udang geragau fresh, bukan udang kering biasa.
Simple Sambal Belacan
by: tun telani
- Lada merah
- Belacan bakar
- Gula melaka
- Cili hijau
- Cili merah
- Perasan limau kasturi/ limau nipis
- Takde ratio, ikut je nk buat banyak mana. Taknak pedas, kurangkan cili kecik, lebihkan cili besar. Kalau nk pedas, lebihkan cili kecik merah.
- Masuk dalam bekas semua, pastu blend. Antara gajet kesayangan, hand blender 😁 muat2 blender dalam bekas ni.
Settle sambal belacan ni dh senang hati sket, sbb mmg keperluan. Double HM ni tak makan pedas, jadi ni laa penyelamat mama dan abi :) masak lauk kurang pedas, tapi makan dengan sambal belacan. hihi...
#tuntelanikitchen
6 comments:
Tun, bila start update dpur ni..trnpak kat side bar, kmaz bru duk on lappy tinjau2 dlu amik mood, haha. Igat nk n3 tart nenas tu. Tetiba jdi seronok npak mcm ada jiran sblah..hihihii
Hai Tun,
selamat kembali ke dapur maya... selamat berblogging. Jom meriahkan kembali dunia masakan.
Kak maz.. haha... ahlan ahlan... kalau xde idea, tepek je yg kat FB mcm tun ni haa..
kak Amie.. hehe... tq kak
Welcomeback to blogging world Tun... lama menghilang, dah kuor menu persediaan puasa ya..
Orang kata belacan Bintulu memang sedap ye, tapi setiap tempat macam ada belacan mereka yang tersendiri kan.
Izin promo ya Admin^^
Bosan gak tau mau ngapain, ayo buruan gabung dengan kami
minimal deposit dan withdraw nya hanya 15 ribu rupiah ya :D
Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa
- Telkomsel
- XL axiata
- OVO
- DANA
segera DAFTAR di WWW.AJOKARTU.COMPANY ....:)
Post a Comment