Assalamualaikum :)
n3 cepat sementara tunggu maghrib nk buka puasa ^^
kat FB kuar gambar yong tau fu, memories few years back. tiba2 tekak terasa mcm nk makan pulak. planning nk buat wiken, tp terbizi sket, jd postpone smp arini.
Byk kali dah buat, smp buleh hafal dah.. senang dan sedap resepi nih. puas hati buat sendiri blh mkn byk. tun xleh mkn kangkung, jd celur bendi. air rebus bahan2 tu tun guna utk kuah bihun sup. hihi..
Kuah Yong Tau Fu
Resepi: Minami@myr
Sumber: Kak Ika, tun telani
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
- gula melaka - 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
- bijan goreng
- gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun xletak
- 1 s.k garam
- 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
- sedikit ajinomoto - tun tak letak
- 1 sk sos tiram - tun tambah
- 1 sb kicap manis- tun tambah
Cara-cara
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain
**Isi dia tun celur dlm sup.. just rebus air dgn kiub ayam, pastu tambah halia dan garam sket.. =)
2 comments:
Kita hantu yong tau foo Tun... memang kalo buat sendiri lebih sodap, ikut citarasa kita... nyum nyuuummmmm
sedapnya tun .. teringin pulak rasanya
Post a Comment