Sunday, March 27, 2011

Aiskrim Kacang (aiskrim potong)



Assalamualaikum ^^

Baru balik shopping utk kesekian kalinyer.. biasa laa, ada tetamu tiap2 hari ni kene bawa kuar round2. akhirnya berjaya jugak memergikan diri ke Esplanade. tp x bawa dslr pulak td, so xde gmbr cantik2, just guna hp my laling je amik gmr (kamera me cap ayam, gmbr kelabu asap.. kui kui...)

nway, balik tgh2 panas2 nih, makan aiskrim potong mmg best. semalam me wat bubur kacang hijau (faveret FIL me.. fuhhh.. 3 mangkuk sekali dia makan.. me pon bangga jerr sbb kompom laa sbb me wat sedap dia makan sampai 3 mangkuk, kn.. hihi).. me asingkan 1 gelas utk wat aiskrim nih..

Cara me wat (me hentam je nih.. )

1 gelas bubur kacang hijau/kacang merah <- me penah wat dua2
2 sudu besar susu pekat manis.

- larutkan susu pekat manis dlm sikit air panas.
- campur dlm bubur.
- masukkan dlm bekas aiskrim..

hahahaha.. ni pon nk tulis jugak ke.. tp me x puas hati kalau x letak n3. lunch td mkn kt boulevard. abah mertua me nk merasa umai- me x confident nk wat. nnti menuntut ilmu ngan kak haSue. blh, kn.. ;)
1 gelas tu blh penuhkan bekas aiskrim nih.. tgk yg belakang tu batang dia dh hilang me xtau me letak kt mane.. hihi...

eh.. xleh tulis panjang2.. mlm nnti me BW.. my laling nk kuar gi emart. nk itott.. tungguuuuu~~~

13 comments:

Sofea said... [Reply]

Tun,sedapnyaaa..nak kena buat niii..:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

sedap tu..kita tak der bekas aiskrim camtu..nak kena beli..kat mana yer..

izahdaut said... [Reply]

akak jeling2 jugak bekas eskrim gini.ktanya ada kat ikea je...
sedap tuuu

HaSue said... [Reply]

dulu akak ada bekas eskrem nih..tp ntah bila kehilangan pun x tau..gini laaa kalo hidup berpindah randah..huhu..

tun,umai tu kalo baru belajar mkn,buat yg bhn2 ditumbuk..baru best!pastu harus pedas n masam sekata..

isk..x abis2 emart2..kalo dkt nak jugak akak nyopping ke sana.hehe

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
Nampak sedapla ice cream Tun, masa kecik2 arwah ibu suka buat ice cream bubur kacang cam ni tp dia letak dalam plastik yg panjang tu, mmg sedap sgt.

tun_telani said... [Reply]

kak sofea: memang sedapp!! resepi bubur kacang tu ikut resepi sendiri2 ye.. hihi

kak nazrah: beli kt kedai brg2 plastik. alaa.. made in china tu. murah je, rasa x sampai 5inggit pon. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak izah: kalu kt ikea mesti lg chomey n kualiti tinggi. ni yg cikai2 je.. kih kih..

kak sue: haa... tu laaa.. ni sape letak brg merata2 nih.. biasa tak kemas nih.. (baca gaya mak tiri yg garang ye.. haha).. alaa.. nk kene wat sendiri gak ke? baru nk menagih simpati nk suruh tlg buatkan ;p

tun_telani said... [Reply]

kak wattie: owh, letak dlm plastik panjang2 tu mmg terbaik! nostalgia tuh.. tp xjumpa la pulak plastik tu kat sini. kt kg ade la.

nOOrsha said... [Reply]

waa..terbaek!~ walopun ade sisa2 selsema ni, tp kire ok lah dapat sekerim ni...ehehe..jap2 nak tanye ngape sekerim tangkai biru lg gelapp dari sekerim tangkai pink? ce cite ce cite.... ade campo koko ke milo ke?? ehhe..nak yg gelap tu ye....sedap neh..ehehe

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..
selamat malam....terima kasih atas doa kamu terhadapt kesejahteraan FIL ayu

PS: wah!!!!! terliurnya askrim potong..nyami!!

tun_telani said... [Reply]

kak noorsha: erk.. tu ilusi optik je tu kot.. hihi.. selsema??? xleh2.. dh laa kaki injured tu, nnti tambah pulak demam.. sape yg susah?? xpasal2 tun x dpt nengok gmbr makanan best2 kt dapur akak sbb demam xleh nk masak. so NO ekrim smp baik selsema (ni gaya mak tiri marah, ye..)

kak ayu: alhamdulillah FIL dh kuar spital =) meh amik eskrim sebijik.

Nuridah said... [Reply]

Salam pagi tun,

anak2 kalau tengok aiskrim ni mmg suka sekali...mak budak pun suka juga ni...tingat kak nur bekas aiskrim akak yg dah lama terbiar tu...sian gitu dier.....tuan dah tak pedulikan nya lagi....hehehe.

tun_telani said... [Reply]

kak nur: ish ish... tun tumpang kesian kt bekas2 tuh. pasni kene gi cari..hihi