Thursday, March 24, 2011

Kuih Abok-Abok

Assalamualaikum ^^

Hari ni n3 awal sbb nk gi Brunei dgn my in-laws (ni pun setkan post option lambat sket.. so time ni actually dh dlm kereta menuju ke bandar seri begawan)..

nampak x kuih yg bentuk agak 'retarded' tuh.. hihihi.. malu wase nk tayang. tp rasa dia sedapppp. 1st time makan nih. asal kejadian dia sbb me masih dlm mood 'menantu mithali yg sdg cuba tunjuk2 skill mmbuat kuih tradisional kat mertua', pastu sbb ada sagu lebih wat Bronok last time, me pon meng-google laa kuih yg di buat dr sagu.. kuar la resepi kuih abok-abok nih. macam2 versi ada!

me baca kuih ni asalnyer kukus dlm daun pisang. so, sbb nk tunjuk kat my in-laws betapa menantu dia pandai wat kuih tradisional, me pon dgn strugglenyer pegi mencantas daun pisang jiran me (dgn izin ye, kawan-kawan.. hihi).. pastu terkial2 wat bentuk kon.. siap guna stapler nk jadikan dia bentuk tu.. muahahaha.. tp mmg agak fail laa (spt yg jelas kelihatan kt gambar tu kan.. ish ish..)

nway, my abah mertua cakap, 'very nice laa this kuih, pandai buat..' (yayyyyy!!!!!! pass laa tu, kn.. hihi).. n my laling pon mkn x berenti2 tanpa berkata apa2 <- ni menunjukkan betapa sedapnyer me wat abok-abok yg selama ni me x pernah tau pon kewujudan dia.. hihi~ (muka bangga ;p ). okay, me share resepi yg diubah suai ikut suka dr umah kak ummi, resepi asal dr fp kak shima.. me xde penimbang tau, so me guna cawan.. agak2 je ratio dia =)

Bahan2:

  • 1 cawan sago biji (cuci, rendam 15 minit dan toskan.)
  • 1 cawan kelapa parut muda
  • gula melaka secukupnya- tun letak 1 sudu kecil utk sebiji kuih
  • secubit garam
  • daun pisang- wat bentuk kon..(kalau xde, blh letak dlm loyang atau bekas mapin

Cara2:

  • Panaskan kukusan. Sementara itu, satukan sume bahan dalam bekas kecuali gula melaka. Kacau gaul rata-rata.
  • Kemudian masukkan sedikit adunan dalam kelongsong daun pisang, ratakan.
  • Tabur gula melaka di atasnya. Kemudian tutup dgn adunan di atasnya.
  • Kukuslah selama 1 jam hingga sago masak.

ps: bila xde stok kelapa parut fresh, biasa nyer me guna kelapa kering. 1 cawan kelapa kering + 1 sb santan + 1 sb air panas, gaul2kan dia dan blh guna mcm kelapa parut biasa =)

disaster dlm kukusan, ada yg tergolek, ada yg x kemas, jd terbuka, ada yg x nmpk rupa kon dah.. muahahaha...

ni laa hasilnyer, xtau laa org len buat camner jd bentuk kon cantik.. mama mertua me cakap, masa kukus kene baringkan dia..kalu tegak, jd camni laa... hihi.

12 comments:

Wanieyra said... [Reply]

Tun, bila buat ni? pagi tadi ko? semalam kan dok sibuk buat kek...hehehe

Kak Rose said... [Reply]

sedapnya.... suka sangat kuih ni maklumlah jawa kan.... penah gak wat kon tu... mmg struggle lah, nasib baik jadi elok.... n yg paling penting sedap!!!!

shopping kat Brunei ya? jgn lupa ole2 nya!

KakAsma said... [Reply]

kuih yg menjadi kegemaran anak akak ni tun,kalau dia nmpk nih mesti suh buat....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

tak per la tun..walau pun ada yg tergolek..jgn ada org yang tergolek makan kuih yg sedap tu...

tun_telani said... [Reply]

kak ira: alaa.. kn tgh nk impress kan mertua, mesti laa rajin wat kuih.. hihi

kak rose: kuih jawa ke?? wahhh.. baru tau.. mesti lg impress maertua tun kan.. dieorg org johor.. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak asma: haaa.. ape lagi, buat, jgn x buat =)

kak nazrah: tu laa.. malu2 siput tu nk tunjuk golek2.. nasib baik blh claim sedap.. hihi

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun--
tak kisahlah apa pun
bentuknya...janji cukup rasa....ayu dah terliur nie...heheh

PS: memang betul tu kata MIL tun..kena baringkan agar isi dan daun cantik di kukus....

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: xleh nk hntr kt akak sbb sekali hadap dh habis..hihi.. len kali tun baringkan semua ^^

nOOrsha said... [Reply]

salam tun..
comelnye la hai kue nih...
rasa kalo ngap ni mesti terus masuk mulut sume ni kan
sebab nampak kicik je nih
eheheh

tun_telani said... [Reply]

kak noorsha: nmpk je kicik tu.. 3 kali ngap jugak nk blh habis tu. tp biasa laa, dh tgk keras benor nk wat kon tuh, mcm2 saiz ada.. haha

Nuridah said... [Reply]

Salam kenal dan ziarah Tun,

akak suker kuih abok2 ni...sedap gitu.

tun_telani said... [Reply]

kak nur: salam kenal kak nur.. tun baru 1st time merasa kuih ni... sedap!