Assalamualaikum ^^
Hari ni n3 awal sbb nk gi Brunei dgn my in-laws (ni pun setkan post option lambat sket.. so time ni actually dh dlm kereta menuju ke bandar seri begawan)..
nampak x kuih yg bentuk agak 'retarded' tuh.. hihihi.. malu wase nk tayang. tp rasa dia sedapppp. 1st time makan nih. asal kejadian dia sbb me masih dlm mood 'menantu mithali yg sdg cuba tunjuk2 skill mmbuat kuih tradisional kat mertua', pastu sbb ada sagu lebih wat Bronok last time, me pon meng-google laa kuih yg di buat dr sagu.. kuar la resepi kuih abok-abok nih. macam2 versi ada!
me baca kuih ni asalnyer kukus dlm daun pisang. so, sbb nk tunjuk kat my in-laws betapa menantu dia pandai wat kuih tradisional, me pon dgn strugglenyer pegi mencantas daun pisang jiran me (dgn izin ye, kawan-kawan.. hihi).. pastu terkial2 wat bentuk kon.. siap guna stapler nk jadikan dia bentuk tu.. muahahaha.. tp mmg agak fail laa (spt yg jelas kelihatan kt gambar tu kan.. ish ish..)
nway, my abah mertua cakap, 'very nice laa this kuih, pandai buat..' (yayyyyy!!!!!! pass laa tu, kn.. hihi).. n my laling pon mkn x berenti2 tanpa berkata apa2 <- ni menunjukkan betapa sedapnyer me wat abok-abok yg selama ni me x pernah tau pon kewujudan dia.. hihi~ (muka bangga ;p ). okay, me share resepi yg diubah suai ikut suka dr umah kak ummi, resepi asal dr fp kak shima.. me xde penimbang tau, so me guna cawan.. agak2 je ratio dia =)
Bahan2:
Hari ni n3 awal sbb nk gi Brunei dgn my in-laws (ni pun setkan post option lambat sket.. so time ni actually dh dlm kereta menuju ke bandar seri begawan)..
nampak x kuih yg bentuk agak 'retarded' tuh.. hihihi.. malu wase nk tayang. tp rasa dia sedapppp. 1st time makan nih. asal kejadian dia sbb me masih dlm mood 'menantu mithali yg sdg cuba tunjuk2 skill mmbuat kuih tradisional kat mertua', pastu sbb ada sagu lebih wat Bronok last time, me pon meng-google laa kuih yg di buat dr sagu.. kuar la resepi kuih abok-abok nih. macam2 versi ada!
me baca kuih ni asalnyer kukus dlm daun pisang. so, sbb nk tunjuk kat my in-laws betapa menantu dia pandai wat kuih tradisional, me pon dgn strugglenyer pegi mencantas daun pisang jiran me (dgn izin ye, kawan-kawan.. hihi).. pastu terkial2 wat bentuk kon.. siap guna stapler nk jadikan dia bentuk tu.. muahahaha.. tp mmg agak fail laa (spt yg jelas kelihatan kt gambar tu kan.. ish ish..)
nway, my abah mertua cakap, 'very nice laa this kuih, pandai buat..' (yayyyyy!!!!!! pass laa tu, kn.. hihi).. n my laling pon mkn x berenti2 tanpa berkata apa2 <- ni menunjukkan betapa sedapnyer me wat abok-abok yg selama ni me x pernah tau pon kewujudan dia.. hihi~ (muka bangga ;p ). okay, me share resepi yg diubah suai ikut suka dr umah kak ummi, resepi asal dr fp kak shima.. me xde penimbang tau, so me guna cawan.. agak2 je ratio dia =)
Bahan2:
- 1 cawan sago biji (cuci, rendam 15 minit dan toskan.)
- 1 cawan kelapa parut muda
- gula melaka secukupnya- tun letak 1 sudu kecil utk sebiji kuih
- secubit garam
- daun pisang- wat bentuk kon..(kalau xde, blh letak dlm loyang atau bekas mapin
Cara2:
- Panaskan kukusan. Sementara itu, satukan sume bahan dalam bekas kecuali gula melaka. Kacau gaul rata-rata.
- Kemudian masukkan sedikit adunan dalam kelongsong daun pisang, ratakan.
- Tabur gula melaka di atasnya. Kemudian tutup dgn adunan di atasnya.
- Kukuslah selama 1 jam hingga sago masak.
ps: bila xde stok kelapa parut fresh, biasa nyer me guna kelapa kering. 1 cawan kelapa kering + 1 sb santan + 1 sb air panas, gaul2kan dia dan blh guna mcm kelapa parut biasa =)
12 comments:
Tun, bila buat ni? pagi tadi ko? semalam kan dok sibuk buat kek...hehehe
sedapnya.... suka sangat kuih ni maklumlah jawa kan.... penah gak wat kon tu... mmg struggle lah, nasib baik jadi elok.... n yg paling penting sedap!!!!
shopping kat Brunei ya? jgn lupa ole2 nya!
kuih yg menjadi kegemaran anak akak ni tun,kalau dia nmpk nih mesti suh buat....
tak per la tun..walau pun ada yg tergolek..jgn ada org yang tergolek makan kuih yg sedap tu...
kak ira: alaa.. kn tgh nk impress kan mertua, mesti laa rajin wat kuih.. hihi
kak rose: kuih jawa ke?? wahhh.. baru tau.. mesti lg impress maertua tun kan.. dieorg org johor.. hihi
kak asma: haaa.. ape lagi, buat, jgn x buat =)
kak nazrah: tu laa.. malu2 siput tu nk tunjuk golek2.. nasib baik blh claim sedap.. hihi
tun--
tak kisahlah apa pun
bentuknya...janji cukup rasa....ayu dah terliur nie...heheh
PS: memang betul tu kata MIL tun..kena baringkan agar isi dan daun cantik di kukus....
kak ayu: xleh nk hntr kt akak sbb sekali hadap dh habis..hihi.. len kali tun baringkan semua ^^
salam tun..
comelnye la hai kue nih...
rasa kalo ngap ni mesti terus masuk mulut sume ni kan
sebab nampak kicik je nih
eheheh
kak noorsha: nmpk je kicik tu.. 3 kali ngap jugak nk blh habis tu. tp biasa laa, dh tgk keras benor nk wat kon tuh, mcm2 saiz ada.. haha
Salam kenal dan ziarah Tun,
akak suker kuih abok2 ni...sedap gitu.
kak nur: salam kenal kak nur.. tun baru 1st time merasa kuih ni... sedap!
Post a Comment