Monday, March 7, 2011

Double Choco Doughnut


Assalamualaikum ^^

Hari ni sgt malas nk berblog.. huhu.. xtau laa nape.. FB pon malas nk buka gak.. tp still gi melawat2 dapur kawan2.. banyak btol kuih-muih. sampai dh xterkejar nk buat. hehe..

Petang2 ni duk pk2 gak nk masak apa, nnti my laling blk kerja nk la hidang kuih sikit, kn. tp periuk penuh ngan lauk lagi, so terbantut laa nk wat puding (pemalas btol nk basuh periuk).. mesti ada yg terpikir, xkan ada 1 periuk je.. yup! me ada 1 periuk SAHAJA.. muahaha... dh 3 bulan duk umah baru kat sarawak ni, me ada 1 periuk, 1 kuali, 1 rice cooker, dan baru je membeli 1 kukusan. hahaha... oven pon blom ada lagi (sbb tu jeles teramat tgk org meroti). iA, slow2 memenuhkan barang dapur =)

anyway, sbb RAJIN sgt nk basuh periuk, so me mencari alternative buat kuih yg goreng2. biasa la, menggodek folder resepi me yg makin byk file on-queue. berkenan k resepi kak yani nih, sbb nmpk cam senang je. so, hafal resepi sket2, terus wat projek menyepahkan dapur. hihi~

Keletung keletang kt dapur.. fuhh.. sempat siap b4 my laling blk keje.. balik2 terus ngadap donut nih. sekali hadap je dh habis.. hehehe.. punye laa sedap resepi kak yani nih.. ha, yg blom cuba tu apa lg.. cepat2 laa cub
a =)

me cnp, ye.. time kacih kak yani.. (resepi asal sini)

Bahan2 (lbh kurang 20biji):

  • 1 biji telur
  • 50g gula halus
  • 4 sudu besar susu segar
  • 80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
  • 30g serbuk koko
  • 50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
  • minyak secukupnya
  • kelapa kering secukupnya <- blh ganti ngan milo
Cara2:

  1. Ayak tepung dan serbuk koko.
  2. Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
  3. Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
  4. Gorenglah sehingga masak.
  5. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api. Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingga rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering/milo
  6. Siap utk dihidang.


me xde stok coklat masakan.. so me ganti ngan coco
a powder+condensed milk+a bit of hot water... tu yg jd sememeh sket tuh.. hehe.. tp sedap gak. berjeluah sekali makan ;p

8 comments:

izahdaut said... [Reply]

tunnnnn..
apa niii..sama lak akak baru usha donut ni kat myresepi.ingat nak buat esok..ngahahhaa..skali tengok dah siap dah kat swak nun..pejam celik akak..betul ke ni..hahaha..

tak pe tun..slow slow..nanti satu kontena penuh dapur ngan barang2..hahaha

tun_telani said... [Reply]

muahahaha.. ye laa.. dh xde oven, marathon resepi yg xyah bakar laa..
buat2.. jgn x buat.. sedap smp menjilat mangkuk nih.. hihi~

ye.. tgh wat checklist mende2 yg nk beli utk penuhkn dapur nih.. hehe

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..
kak ayu mmg suka coklat

(tahniah, senang daku nak komen da bermanjaan disini)

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: hihi~ tankiu sbb tegur ^^

ummu said... [Reply]

assalamualaikum tun
wah nanti akak pun boleh mencuba juga
kiranya kalau dah penat sangat balik kerja, boleh cuba je resipi tun yg simple ni.anak2 akak pun suka cokelat.

tun_telani said... [Reply]

waalaikummussalam..
budak2 mmg suka coklat, masak apa2 yg bercoklat conpom cepat je habis.. (yg x berapa nk budak ni pon suka jugak. hihi)..
nnti cuba la, ye =)

HaSue said... [Reply]

lama lagi ke tun nak duk miri tuu??nanti kite gader2 yer..akak nak mengomen donut ni dari tun post resepi lg tp xde gmbr ni xpe laa lari dr tajuk kan..huehue

tun_telani said... [Reply]

kak Sue: gader2 tu ape? nk kene bukak kamus sarawak ke ni? hehe.. kesian pulok intenet weng.. huhu.. bln 4 nih nk kene pindah bintulu dah.