Tuesday, March 22, 2011

Kuih Sagu @ Bronok (kukus)



Assalamualaikum ^^

lama x post menu kudapan petang2.. saje je supaya org ingat me diet x mkn kuih manis (padahal pemalas duk masak mende yg sama je ;p ). nway, sbb me nk tunjuk rajin kt mertua me, me pon menggodek2 resepi kuih tradisional.. mesti terkagum abah n mama mertua tgk menantu dah laa cantik, rajin (umah bersinar okay.. <- padahal my laling yg tlg kemas), pastu pandai pulak buat kuih tradisional.. perghh.. complete package! ;p (erkk.. ada yg dh muka mcm ijau2 sket ke?.. jauh2 sket dr lappy, kn rosak kene muntah.. kui kui.. )

nway, back to my kuih bronok atau nama glemer di alam persekolah 'kuih telur katak' nih.. me selama nih mmg fail wat kuih nih! susah btol nk ilangkan putih2 dia tu. pastu bila tambah air nk ilangkn putih tu, jd lembik cm puding dh. rasa mcm nk marah org yg cipta resepi yg sedap tp leceh ni pon ade gak.. huhu... satu hari ni, me berjalan2 laa di dapur makcik izah sambil2 mencuri resepi cucur nasi, tgh2 duk mengkopi-pes resepi, me ter-skodeng pulak resepi sagu@bronok kukus.. perkataan 'kukus' tu tlh berjaya menambat jiwa dan raga utk mencuba sekali lg mmbuat kuih ni.. Alhamdulillah.. x sia2 me mengskodeng dapur orang.. sedapppppp.. xde satu pun biji putih2 kt dlm kuih me, pastu biji2 telur katak dia pon, mmg bulat2 sebijik2 clear.. my laling makan habis satu pinggan.. haish.. enchik H ku ini, gi sukan nuh nk kene burn all the calories.. me biasa la, walaupun terasa ingin menjilat pinggan tu, me control ayu dan makan 2 bijik je.. (padahal kt dapur tgh2 golekkan dlm kelapa dh telan 3-4 ketoi.. hihi)

alamak.. terpanjang pulak my ramblings. jom tgk resepi yg best nih. me ikut sebijik2 yg kak izah wat:

Bahan2:

1 gelas sagu biji kecil>> Kita guna sukatan cawan metrik

3 gelas air>>yg ni pun sama

3/4 gelas gula pasir

Sedikit pewarna merah

1/2 biji kelapa parut putih sahaja

1 sudu kecil garam

1 sudu teh esen rose - ni me xde


Cara2:

Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.

Masukan sagu, kemudian kacau rata.

Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.

Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji(yg ni kita kukus terlebih masa sampai dia betul2 jernih). Lagi enak rasanya - me kukus setengah jam

Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.

tengok laa tu.. bulat omey je biji2 dia tanpa putih2 kt dalam.. suke! suke!

10 comments:

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum...
Bertambah sayang le pak n mak mentua kat menantu yang ni.

Kak Rose said... [Reply]

wa... kak rose suker sangat ini kuih sagu, len kali nak try buat cam nilah... masuk list dulu, tunggu ada kelapa putih.

AZLITA AZIZ said... [Reply]

wah dah sampai sini dah kuih sagu ni...
cantik colour merah dia tu Tun .... mengoda betul...

akak dah masuk list tapi macam biasa... list tu dah panjang mcm gerabak ketapi... hihi :D

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

memang masa sekolah dulu org panggil kuih telur katak..tapi sekarang tak boleh panggil lagi camtu sebab biji telur tu dah takde..heheheh..cantik bronok tun...

Mas said... [Reply]

kuih peberet kak mas ni...
sedappnya......

izahdaut said... [Reply]

adeh..tak kuasa tul aku nk layan pompuan mlayu terakhir ni tau..hahaha..
skali tengah telan berketol2 kat dapur tu makmertua lalu, siap tercekik la kuih tu..kakaka.. sabo je la..
wehh pengeras tak de ke? dah lama tunggu nih..akak mmg suke aa kuih ni

tun_telani said... [Reply]

kak sam: hihi.. amiinnnn...

kak rose: tun susah btol nk dpt kelapa parut tuh, last2 guna kelapa kering je..

tun_telani said... [Reply]

kak ita: haaaa.. mmg tujuan dia nk menggoda tuh.. hihi...akak, tun punyer list kuih pon dh macam komuter panjangnyer nih..

kak nazrah: a'aah laa, dh xde telur katak dh.. gembiranyer! mmg kene kukus laa kuih sagu nih, kalau x susah btol nk masaknyer..

tun_telani said... [Reply]

kak mas: sedap!

kak izah: muahahaha.. dengki laa tuh.. kih kih... meh2, dtg amik bawak bekas sendiri.. dh xde bekas dh kt umah nih duk bui kuih xde org pulang bekas nih ;p

Ezadlieza said... [Reply]

salam tun...thanks for besday wish...hehehehe..psstt kuh bronok ni ada lg ker...bak mai sikit...kadang tu cam tingin nak makan tp kalau yg makannya akak sorang jer..terpaksa lupakan...silap2 lemak si tukang masak yg bertambah kang...adoiii..