Friday, March 18, 2011

Lempeng Bawang dan Kari Sardin



Assalamualaikum ^^

Morning!!! pagi ni bekfes lempeng je.. style org dolu-dolu.. hehe... biasa nyer kalau kt kampung, kalau ada kari ikan lebih tuh, mmg suruh mama wat lempeng (bukan nyer nk wat sendiri, dh beso2 pon suruh mama lagi.. kui kui...).. lempeng bawang ni me x suka makan ngan kuah lain, mmg wajib makan ngan kari ikan. ni xde ikan yg sesuai dlm peti nk wat kari, so sardin pon jadi.. sedap gak..

Actually semalam wat roti saj. me dh lama duk usha resepi nih. beli non-stick pan pon sbb duk teringat2 kt roti nih. tp xtau laa me salah wat ke, or mmg resepi dia mcm tu. me nyer doh lembik sgt, xleh nk uli sbb melekat2 kt tangan. j
enuh gak laa me tambah tepung. nnti nk gi hntr SOS enquiry kat akak2 yg dah otai tanyer camner rupa doh dia sebenarnya.. makan abih gak, my laling ckp mcm roti yg org arab buat (zaman2 belajar dulu mmg ramai kawan org arab.. me pon sama). tp sbb me x sure betol ke x texture dia camtu, xnak letak lagi lah. nnti nx time buat n jadi baru nk tayang :)

ok laa.. back to my lempeng @ pancake org kampung nih.. hehe.. mesti semua org pandai buat. tp xkisah laa, nk letak gak kt sini ;p


Lempeng Bawang


Bahan2:
  • 2 cwn tepung
  • 2 cwn air (ni ikut brand tepung gak. adjust2 sendiri)
  • 1 bj bawang besar- mayang halus
  • garam
Cara2:
  • Campur semua bahan. me biarkan lebih kurang 10 min, spy air bawang kuar, baru best ^^
  • Titis sedikit minyak atas pan, n masak 1 senduk adunan.
  • Masak kejap dua2 belah.
  • Siap.
ps: me nyer lempeng mmg lempeh bodo2 je. telur pon x letak.. hihi.


Kari Sardin

Bahan2:
  • 1 tin sardin
  • 1 bj bawang besar- mayang
  • 3 ulas bawang putih- ketuk
  • 1 sudu kecil halba
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan- bancuh dgn sedikit air
  • 2 biji kentang- belah 8
  • 100 ml santan (1/2 kotak)
  • air secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • garamJustify Full
Cara2:
  • Tumis bawang besar dan bawang putih sampai wangi. masukkan halba dan tumis kejap.
  • Masukkan rempah kari dan tumis lagi. Kalau kering sgt masukkan sedikit air.
  • Masukkan sardin (dgn sos sekali) dan kentang. Tambah air lagi sikit, n masak sampai kentang agak empuk. jgn kacau terlalu kerap utk elakkan sardin hancur.
  • Masukkan santan, air asam jawa, dan masak sampai mendidih.
  • Perasakan garam.


owh.. lupa lak nk tepek award dr
k'ayu. sempat jugak kasi award sblm pulang bercuti di kampung.. terima kasih akak =)


ps: internet masih lagi 'laju' mcm siput sedut.. dr pagi2 pas bekfes lg duk ngadap n3 nih, br skrg habis upload gmbr.. haish..

7 comments:

Anonymous said... [Reply]

hei u, msk je kje..tu kje skola tu da siap belom tu?gerenti belom kan kan

-nicah-

cikmanggis said... [Reply]

salam Tun..i like your name hehe unik ma:)makan lempeng untuk sarapan mmg kenyang hingga tengahari.Sambal ikan bilis pun sedap jugak.

chikadakbiru said... [Reply]

nanti pos 5 keping lempeng yaa...terliur tgk...simple but delicious

tun_telani said... [Reply]

nicah: blom!! bukan setakat blom, buat pon x.. sehari baca 1 journal je.. tu pon masuk sket2 je dlm kepala. u nii.. i kan depression mode.. masak je laa yg x mendepresskan..kalu x masak, i duk pk mende2 yg mendepresskn je. i x bukak fb pon sbb semua mende dlm tu mendepresskan i.

tun_telani said... [Reply]

CM: hihi.. tu laa.. xtau dr mana kuar tun_telani nih.. dr zaman form 1 dulu2 lagi. tu laa, duk kenyang lagi, tp lunch mkn nasik jugak. haish.. diet x menjadi..

kak CB: lama x nmpk akak.. hihi.. gulung2 lempeng je, sbb xleh nk gulung2 kek.. huhu.. sedih pulok rasa..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

Salam Tun...kita baru jer berangan angan nai wat lempeng cicah ngan masak cili api ikan bilis/telur ..ish..terliur la pula...

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: terliur ek? jemput laa masuk dapur, wat sendiri ek.. hihi... huish.. masak cili api ikan bilis? xpenah dgr lagi.