Assalamualaikum ^^
Bekfes mee hailam lagi =) my enchik H yg nk makan.. b4 this dh penah buat, skodeng dapur CMG. tp kali nih buat x sempat nk bukak lappy, sbb nk cepat. biasa laa, bila bgn x berapa nk awal tu, mula laa kelam-kabut campak2 barang masuk kuali. so, ni mee hailam versi express dn x thaw ayam.. kui kui...
Bekfes mee hailam lagi =) my enchik H yg nk makan.. b4 this dh penah buat, skodeng dapur CMG. tp kali nih buat x sempat nk bukak lappy, sbb nk cepat. biasa laa, bila bgn x berapa nk awal tu, mula laa kelam-kabut campak2 barang masuk kuali. so, ni mee hailam versi express dn x thaw ayam.. kui kui...
Bahan2:
- 500 g mee kuning
- Sedikit udang
- Sedikit fish ball
- 1 kiub ayam maggi
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu besar cili giling
- 3 sudu besar sos tiram*
- 3 sudu besar kicap pekat*
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam* (campurkan *)
- Sedikit sawi
- Carrot- potong panjang2
- 2 bj telur
- 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
- Garam gula
Bahan tabur:
- bawang goreng
- daun sup
- cili besar/ cili padi
Cara-cara:
- Tumis bawang putih sampai wangi. masukkan cili giling dan tumis lagi.
- masukkan udang dan goreng sebentar. Masukkan bancuhan sos, kiub ayam, dan air 1 liter. Biarkan mendidih.
- Masukkan sayur2an pilihan dan masak sampai sayur agak lembut.
- Masukkan mee dan bancuhan tepung jagung.
- Perasakan garam n gula.
- Pecahkan telur atas mee, dan tutup kuali. biarkan telur mengeras sebentar, baru kacau perlahan.
- Sebelum hidang, taburkan bawang goreng, daun sup, dan cili padi.
3 comments:
menantu mi'tali'..ngehehehhee..
tak leh lepak depan tv ek..kikiki.padan muka!!
Ooo.. gelak kat orang ye.. xpe xpe.. nk gi curi BM dia baru tau..
huh?kalo lama lg mertua tu duk sana alamat tembam laa hb tun karang..maklum laa,bini dia rajin je nak tunjuk bakat masak2 dpn mertua..hahaha...
bleh akak tumpang mkn nih..dah alang2 rajin kan,msk tuk akak skali..ngeee
Post a Comment