Tuesday, March 1, 2011

Apple Pastry Cups.... & Tahniah Kak Ummi!


Assalamualaikum..

back in Miri ^^ alhamdulillah, perjalanan pergi and balik dipermudahkan walaupun cuaca tdk berapa baik dlm flight to Miri (flight bergegar dgn hebatnya). seharian tanpa internet, belbagai resepi menarik dh memenuhi blog2 semua org ^^

1st sekali nk ucapkan TAHNIAH!!!!!!!! buat k'Ummi kuantan yg muncul dlm JELITA bulan Mac.. moga menjadi sumber inspirasi kepada wanita2 bekerja diluar sana utk terus dan terus menyediakan juadah buat keluarga (bukan makan nasi bungkus ye akak2.. chaiyok2!!)..

antara resepi kak ummi. kek ni nmpk sgt sedap!

2nd.. kembali pada resepi.. menu kali ini adalah yg tertangguh (wat kt kampung.. muahaha~). kat kg tempat utama yg diterjah ialah kedai bakery (Fast Bakery bandar Chukai utama).. nk cari gelatin halal. dh puas me cari kt supermarket kt sini, satu pun xde cop halal.. masa kt kedai tu, me pon cuba nasib laa tanya, puff pastry ada tak? time dia wat kuar dr freezer dia.. tu dia... 1st time me jumpa puff pastry.. jakun gler... hahaha.... xde yg jenama 'Kawan' cm semua org guna. n harga dia punyer laa mahal.. 16inggit 1pack! tp sbb jakun n 1st time jumpa, me pon beli la jugak.. hehe....

ni laa puff pastry yg me beli~

balik umah, me menggoggle dgn hebatnyer.. jumpa website puff pastry yg ada pelbagai resepi puff pastry. me berkenan resepi Apple Port Pastry. tp sbb ada mcm2 ingredient yg me xpernah jumpa, so we wat style apple pie je. hihi..

So tgk bahan2 yg me wat sesuka ati:

Bahan2 utk 12 small pastry cups

  • 1 biji epal hijau (granny smith)- potong dadu kecik2
  • 2 tbsp gula (blh lebihkan kalau suka manis)
  • 1 tsp tepung jagung
  • 1/4 c air
  • 1 tsp cinnamon powder - me suka letak byk
  • puff pastry secukupnya

Cara2:

  • masak epal, gula, tepung jagung yg dibancuh dgn air, dan cinnamon powder.
  • thaw puff pastry ke suhu bilik.
  • Potong puff pastry segi empat tepat (ikut muat acuan)
  • muahaha~ siap guna pembaris. pastikan pembaris bersih, ye.. (basuh dulu)

  • Bulleted Listletak atas acuan. tekan sikit ke dlm loyang muffin mini.
  • bakar 200 oC, 10 minit (separa masak)

  • keluarkan. isi filling epal kt tgh2. dan bakar lagi 10 minit sampai kuning keemasan.

  • siap!

6 comments:

mood@yemen said... [Reply]

so arini life is back to normal .... dengang masakan padang pasir .....

HaSue said... [Reply]

wahh..dah balik miri ek?bergilir jer kite kan?takde rezeki laa nak berdesting kalo gini..hihi..

cantik ah pembaris tu.. :P
Cam sedap jek apple pastry tuu..kat miri akak pun x sure mana nak carik puff pastry nih..tapi rasanya ada kot..cuma x pernah carik jer.hikhik..

p/s:akak nak panggil apa ek?tun ke?telani ke?atau qurra?bg cdgn sket..kang tersebut qura2 kecik ati lak..ekeke..jgn marah na...gurau jek :D

tun_telani said... [Reply]

abah: hahaha.. xdan nk masak byk2 letak dlm fridge..

kak haSue: tu laa.. qurrata aayun tu stands for penyejuk mata. husband sy yg suka nama tuh. kt blog ni org panggil tun. hihi.. (yg duk panggil teacher tu x-students zaman2 jd cikgu pas abih uni dulu..;p )

suri solehah said... [Reply]

salam tun..wah dah macam chef..resipi rekaan sendiri nampak xlusif,,bestkan kalau rajin mencuba ni,,macam2 boleh hasil..tq share

tun_telani said... [Reply]

kak suri: alaa.. resepi simple2 je kak.. kalau yg edvance2 mmg bukak buku. hihi..

Wiyah said... [Reply]

salam...wiyah dah try wat pastry ni mmg sedap & thanks for share d recipe...sori wiyah ubah nama pada Green Apple pastry ;-D