Monday, March 21, 2011

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Assalamualaikum ^^

Tgh hari baru bukak lappy kesayangan.. BW dulu, pastu baru nk letak n3. hari ni kan parents in law sampai, pagi2 lagi dh siap2 ke epot. pastu pas pickap singgah emart jap, lupa nk beli extra shower foam utk guest nyer bathroom. dh alang-alang kt emart tu, round2 laa bahagian pasar basah, my FIL nmpk ikan terubuk fresh from laut, terus beli sekor. pastu dh siap beli2 tu, my MIL pulak nampak siput sedut nih. gemuk2! kat semenanjung mmg susah laa nk dpt yg gemuk camnih (menurut kata my MIL lahh.. me mmg x amik tau). beli laa 1/2 kilo.. me dlm ati dh cuak dah.. abih laa kalu me kene masak nih. tengok pon geli, duk panjat2 bekas, nk pegang.. x rela!!!

balik rumah, dgn penuh cuak nyer masuk ke dapur. tgk siput2 nih mcm nk berusaha panjat keluar besen je.. geli! geli!! agak2 muka me mcm nk muntah kot, my MIL pun cakap biar dia yg siang.. (Alhamdulillah... lega abih..).. so lauk ni me tgk je laa my MIL masak.. hihi..

Bahan2:

  • 1/2 kg siput sedut (basuh bersih dan kerat ekor dia).
  • 100 ml santan (guna yg kotak)
  • 2 btg serai- ketuk
  • 5 bj cili padi - tumbuk (kalu nk pedas blh tambah lg)
  • 1 asam keping
  • 1 sudu serbuk kunyit
  • air secukupnya - xperlu tenggelam siput, just cukup2 nk gaul2 sikit
  • garam

Cara:

  • campurkan semua bahan dlm periuk dan masak menggunakan api yg perlahan.
  • Gaul2 sentiasa, sampai mendidih. pas mendidih, biar lagi dlm 4-5 minit sambil gaul2.
  • Perasakan garam.


tgk dieorg makan punyer laa berselera.. me mmg geli habis.. lagi2 bila nmpk hijau2 kuar siput tuh.. urghhh.. tidakk..


ps: my mama mertua ckp, sepatutnya, siput sedut ni xleh masak terus. nk bersihkan betul2 dlm perut dia, kene gaul2 dgn hampas kelapa dan biarkan semalaman. nnti siput2 tu mkn hampas kelapa tuh, n membuang kotoran2 dlm perut. pastu cuci bersih siput dan baru masak. hari ni, dh terliur beno agaknyer, beli terus masak ;p


11 comments:

Mas said...

wahhh..sedapnya masak lemak siput sedut..
lama dah kak mas tak makan...

tun_telani said...

kak mas: sedap ke? tun takut nk cuba makan. hihi.. xpandai laa mkn nih.

Anonymous said...

sedap..akak sukee!! betul la ckp MIL tun tuh..kalau org belah sini pun buat mcm tuh jugak...letak hampas nyok tuh ...akak plak kalau nak basuh siput tuh..akak gunakan daun serai tuh..potong kecik..ramass laa sampai puas hati bersihh...!!sedap laa tun hihihi

izahdaut said...

tunnnnnnnnnnnnnn.
im coming.....
how re u? hamboii hamboi...mknn feberet neh.uishh tak leh lma, nk angkt kain, ari nk ujan.muekeke

tun_telani said...

kak CB: amboi.. siap ramas2 ngan daun serai. sure bersih bersinar2 cengkerang tuh.. dia x bergerak2 melarikan diri ke masa nk ramas2 tuh? hihi..

kak izah: kak izaaaahhhhhhhhhhhhhh~~ amboi, ceria bukan men pas holiday lama.. cepat2, gi angkat kain.. hish, ape nih men tenet keje umah x siap.. ;p

Wattie said...

Salam Tun,
Tudiaaaaa siput sedut sambut mertua.....mesti akak lalu tak nampak nihhh....nampak cam sedap tp seumur hidup akak belum pernah dicuba........

tun_telani said...

kak watie: siput sedut sambut mertua, tp mertua yg masak.. kui kui... akak lalu mmg x nmpk, sbb duk geli tgk mende2 hijau kt kuar dr siput nih.. huhu

Unknown said...

tun...........
daku dah sebulan tak makan siput sedut...

nyami!!!!

tun_telani said...

kak ayu............ tun mmg x pernah makan.. hihi.. geli!!!!!!!

HaSue said...

ngahahaha..akak pun x mkn siput sedut tu..tp dah tnm azam lama dah nk mencuba..ntah bila nak mencuba ntah..tp harus laa yg masak extra special utk pertama2 kali nak try kan..

dalam hati MIL tu:ciss menantu aku sorg nih xleh harap betul..siput sedut pun nak geli..kakaka

Anonymous said...

arghhh..puas cari resipi.. try la petang ni... biasa makan kat kedai je... beli tadi baru RM7 sekilo..ngan member laa... biasa makan terus kat kedai..ni nak proses pulak..1sttime nak buat sendiri ni... org umah mmg mustahil la nak masak,,,gelii... takpe..i nak masakkk..bagi kaw2... huhuu