Sunday, March 20, 2011

Cucur Nasi Ikan Bilis


Assalamualaikum ^^

Morning =) hari ni xpidisi mengemas umah. pagi esok abah n mama mertua ku akan sampai, dan bermula laa hari2 yg mana me kene control ayu di rumah.. muahahha.. fuhh.. 10 hari jugak kene behave nih. no more baju n perangai yg kurang sopan.. ehh... jap2.. mmg selama ni me seorang yg sopan dan ayu... so berperangai mcm biasa je laa..(perasan ;p) cuma xleh duk golek2 dpn tv je laa.. hihi

bekfes simple je, cucur nasi yg sedap ini.. dh lama tgk akak2 buat cucur nasi nih. baru hari nih berjaya buat. ingat nk wat nasi lemak, tp malas nk turun amik daun pandan. bukannyer malas nk naik tangga, tp malas nk salin baju sopan2 n pakai tudung utk kuar umah.

tgh2 me goreng cucur ni.. guess what? my laling mengemas umah ^^ (jeles x? jeles x? hihihihi
gelak gedik ;p ) my laling ni, bila stat mengemas, mmg licin berkilat rumah.. dgn bawah katil sekali pon sapu, penuh habuk.. (nmpk sgt me x sapu bawah katil.. kui kui..).. there's smtg about guys who clean the house, kalau dia dh stat basuh n sidai baju lagi laa. rasa mcm jatuh cinta lg sekali pon ada gak.. nyahaha.. *sila jgn muntah.

ok ok... sbb dh nmpk mcm ada yg muka dekat2 nk ijau sbb thn muntah tuh. kita straight to the resepi. mmg byk dapur yg dh wat cucur nasi nih, tp x sempat nk menjejaki semua. resepi asal dr dapur kak yatie, tp yg nih me skodeng kat umah kak izah tokey mapin yg sedap.. nk order muffin sedap sila jenguk dapur kak izah, ye =)

Bahan2:
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara2:
  • Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  • Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  • Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  • Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  • Saya gunakan tangan saja utk men-jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

updated: lupa nk ckp, me x blend ikan bilis n bawang besar tu.. suka mkn ada ikan bilis besar2 dlm cucur =)

8 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said... [Reply]

salam
lapo pagi pagi buleh gua cuba ni..thk sbp kongsi

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum...
Memang rasa bertuah sangat bila dapat en suami yang rajin membantu. So kena pandai le jaga ye tak?

tun_telani said... [Reply]

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o: wslm :) dh kenyang dh? hihi.. thank you sbb dtg menjenguk..

kak sam: w'slm.. tu laa, alhamdulillah. betol2, insyaAllah menjaga dgn baik =)

suri solehah said... [Reply]

salam..ada juga tengok resipi ni beberapa kali..tapi tak terbuat lagi..akak kopi yg tun ye..ps:selamat mengkontrolkan ayu dirimu hehe

ijan said... [Reply]

Salam singgah,
Hehe.. tergelak baca pasal mak mertua nk dtg tu. memang la kan, kalau mak ayah mertua dtg tak boleh la buat sesuka hati. pakai pun kena berpadanan dgn suasana. hihihi.... :D

Rajin hubby you kemas sapu bagai. :)

tun_telani said... [Reply]

kak suri: sila-sila.. sedap, bak kata kak izah, rangup di luar, lembut di didalam =)
hahaha.. tu la, hari ni nk golek2 dpn tv sepuas2 hati..

kak ijan: tq singgah :D tu laa pasal. panas2 pon kene pakai sopan2 je.. hihi..
alhamdulillah.. sekali-sekala dtg aura rajin time wiken, mmg berkilat rumah =)

izahdaut said... [Reply]

eh cam bunyi lalat je masa membaca tang encik somi mengemas rumah tu..huh cam nak jeles je..encik somi mengemas tak de bunyik ye mulut nye.kalau encik somi akak..fuhhhh baik jangan bagi dia ngemas rumah, dan dia start..adehhh dengan telinge2 kite skali terbakor.hahaha...tapi mmg salute lah, bile depa ngemas,habis semua dikemasnya kan kan..

weh nak jugak pengeras, tak de cucur bilis, bagi la kek cheese ke, coklat cake ke..kek lapis ke..muahaha.. dasarrr

tun_telani said... [Reply]

kak izah: muahahaha.. no lalat lalat di sini.. hihi.. cuma ada 1 statement pasal 'u x penah sapu bawah katil ke?' kih kih.. nmpk sgt wife pemalas ;p