Ni menu minum petang. dah lama terasa mcm nk makan. 1st time me mkn bubur nih masa kt uni dulu, ada sorg jr dr kelantan yg buat. me teringat2 lg smp sekarang, sbb 1st time jumpa bubur ala2 pengat yg letak halba.
Resepi ramai org dh pandai buat. agak2 sendiri laa ye.. me x letak berapa byk gula dan santan yg guna, sbb lain org lain tahap manis. me biasa wat x manis sgt, pastu air lg byk dr santan. diet laa konon2nyer (pastu my laling komplen cair.. huhu...)
Letak je laa kt sini. sbb kdg2 me tertukar gak nk guna tepung pulut or tepung beras, selalu konpius penggunaan 2 tepung nih.
Resepi ramai org dh pandai buat. agak2 sendiri laa ye.. me x letak berapa byk gula dan santan yg guna, sbb lain org lain tahap manis. me biasa wat x manis sgt, pastu air lg byk dr santan. diet laa konon2nyer (pastu my laling komplen cair.. huhu...)
Letak je laa kt sini. sbb kdg2 me tertukar gak nk guna tepung pulut or tepung beras, selalu konpius penggunaan 2 tepung nih.
Bahan2:
Biji/butir nangka:
- Tepung pulut
- Air
- Daun Pandan
- Pewarna - jika suka
Kuah:
- Santan
- Air
- Gula
- Sedikit halba
Butir nangka:
- Kisar daun pandan dgn air dan tapiskan.
- Masukkan tepung pulut dlm bekas, dan campurkan air pandan sikit demi sedikit.
- Gaul dan uli2 sikit sampai x melekat kat tangan. Gotel2kn wat bentuk biji nangka (me wat ala2 silinder)
- Panaskan air sampai mendidih. Masukkan butir nangka dalam air mendidih, bila timbul tu maknanyer dh masak laa tu.
- Kuarkan dan masukkan dlm bekas berisi air sejuk (air paip). Ni supaya dia x melekat.
- *** kalau nk wat warna lain, asingkan sedikit dn guna kan air biasa (bukan air pandan).
- Campurkan santan, air, halba dan gula dan masak sampai mendidih.
- Masukkan butir nangka td, dan masak sebentar.
- Siap =)
ps: patutnye kaler hijau, tp saje2 letak merah sikit kasi cantik ;p
8 comments:
huu...bubur biji nangka? mesti angin seluruh badan lepas makan ni..
nak bubur skitt..best best..lama tak makan..kreatip la..bagi nampak lawo kan warne warni..hehee
salamz...en hubby suke bubur bj nangke nh..tp kali pggl put3 mandi..hihii
tun--
saborjerlah ingat betul2 biji nagka,,sekali tepung pulut daa.......
penah gak makan ni, x tau pulak nama bubur biji nangka... sedapnya...
sedappnya bubur biji nangka...
ari tu jiran ada kasi semangkuk...sedapp betoi..he..he..
IM: haha.. bukan guna biji nangka betol2 laa.. nnti try guna biji nangka betol wat bubur tgk sedap x.. hehe..
kak izah: letak kalerpul baru lagi selera makan.. ni ada baru panaskan, meh laa makan ^^
kak noorsha: puteri mandi bentuk dia macam red blood cells, kn.. (ekceli rasa lebih kurang je, nama je lain2.. hehe)
kak ayu: hahaha.. len kali guna biji nangka betol2 wat pengat. biasa biji nangka tu rebus cicah kelapa parut, sedap gak.
kak rose: haaa.. yay! skrg dh tau.. hihi..
kak mas: sedap, kan =) 1st time mkn pon org kasi.. baiknyer jiran kak mas.. sy jiran ngan bdk2 bujang, xleh laa nk tukar2 kuih (biasa hubby hntr kuih kt dieorg ada laa.. hihi)
Post a Comment