Sunday, March 6, 2011

Bubur Kacang Merah


Assalamualaikum ^^

Actually arini nk wat pudding belang (sbb terliur tgk puding kak haSue). tp pas lunch td tiba2 my laling tanya pasal bubur kacang lak. so, apa lagi, me terus gi masuk dapur kuarkan kacang. hehe... me mmg bersemangat nk masak bila ada request from my enchik H nih, sbb dia mmg jarang minta me masak apa2. biasa kalau tanya nk makan apa pun, mesti jawab 'ikut suka ayg laa nk masak apa'.

Kacang merah ni lebihan yg me wat inti pau aritu. nasib baik ada lg sikit, kalau x, susah lak nk kuar gi beli. me share resepi yg me campak2, ye.. sukatan tu agak2 sendiri laa (me tuang sesuka hati dlm periuk. hoho)

Bahan2:
  • Kacang merah- rendam seketika dan toskan
  • Santan - me guna santan kotak
  • Gula perang / gula melaka
  • Secubit garam
  • 2 helai daun pandan
Cara2:
  • Rebus kacang merah bersama daun pandan sampai empuk.
  • Masukkan santan, gula perang/melaka dan secubit garam. Masak dgn api perlahan sampai mendidih.
  • Siap ^^
me mmg selalu lebihkan kuah..kacang dh tenggelam.. hihi..

8 comments:

izahdaut said... [Reply]

nak imagine jap, pas makan nasi ala ala berada di bumi arab, makan bubur pulak..waduhhhhhhhhh.. sedap bangat...uishh anak sapa la ni menggoda ngan bubur neh..huhuhu

tun_telani said... [Reply]

hahaha.. tergoda?? yess!! mission accomplish! ehh... wat apa nk menggoda mak org lak.. (konpius).. baik gi goda enchik H yg dh mkn 2 mangkuk bubur nih ;p

suri solehah said... [Reply]

wah..rajin sungguh isteriku..tulah yg en H cakapkan kan?..mintak akak sikit sis..nak cicah roti.. :-)

Insan Marhaen said... [Reply]

ibu_suri suka bubur kacang hijau. kalau ada di kedai mesti belikan untuk dia.

HaSue said... [Reply]

Tun,adalah dimaklum kan segala jenis bubur sbnrnya peberet hb akak..dgn akak skali dah terjebak..jd anda dminta mengepos brg smangkuk 2 ke sini dengan segera..hrp maklum. ;P

kalo ada beleb nasi arab skali apa slhnya..ngehehe

tun_telani said... [Reply]

kak suri: hehe.. sudah semestinya ^^ sy pon mkn cicah roti =)

IM: bubur kacang hijau pon sedap.

kak Sue: buleh2. meh alamat nk pos.. kalau xsampai tu maknanyer pakcik posmen dh makan. hihi

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun--
sedapnya makan petang2..
kalau bulan puasa kak ayu mmg buat jualan...

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: makan tiap2 masa, bkn setakat ptg je. hihi... bagusnya pandai berniaga.. sy xde bakat.