Friday, March 4, 2011

Masak Lemak Pucuk Ubi

Assalamaualaikum ^^

Nak tayang pucuk ubi kayu lak.. hihi.. kat sini byk sgt pokok ubi kayu kt tepi2 pagar. kt dpn umah pengarah pon ada 1 pokok besar gedabak xde org mkn. last time me saje2 laa tanya kakak yg dh lama stay kt sini, sapa yg tanam pokok2 ni.. akak tu ckp pegawai yg rajin bercucuk tanam kt sini dh transfer, so kalau nk mkn tu, gali je laa.. sedap gak kalau wat ubi kayu rebus, kn.. tp time tu me duk mengusha pucuk ubi kayu je actually..

dh lama dh me tanya tuh, baru arini bertekad pergi memetik pucuk ubi. pagi2 pas my laling gi keje, me pon bersiap2 pakai suor trek ngan t-shirt (cm nk gi jogging je
..) pastu bw beg plastik besar satu.. hoho.. after struggle meredah rumput yg xtau laa bila last time pakcik mesin rumput ni mesin, me pon berjaya memenuhkan plastik ngan pucuk ubi. sbb xtau besar mana yg blh mkn, me amik yg betul2 pucuk. hihi..

settle 1 task.. bila nk masak, baru me sedar yg selama ni xpernah pon masak pucuk ubi nih. biasa makan je.. me pon dgn randomnyer menghantar msg kt my aunties, mama, n even mama in law.. tanya nk msk camner. rupa2nyer kene rebus dulu. nasib baik laa me rajin bertanya, kalau x sure pahit masak lemak arini..

Ok laa.. penat membebel..jom tgk resepi. resepi main campak2 je nih..

Bahan2:
  • Pucuk ubi kayu – me guna dlm 1 besen sedang, kalau beli kt kedai dlm seikat besar kot
  • 1 bj bawang besar* blend
  • 5 bj cili padi* blend
  • ½ cwn ikan bilis
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 1 btg serai- titik
  • ½ santan kotak ~ 100 ml <- tun mmg biasa kurangkan santan, kalu nk pekat lg blh tambah
  • 1 kpg asam keeping
  • garam
  • air secukupnya
Cara2:
  • Rebus pucuk ubi bersama 1 sudu garam. Biar mendidih sampai pucuk ubi betul2 lembut. Toskan, biar sejuk seketika, pastu perah air dia (org ckp supaya x pahit).
  • Campurkan bawang besar, cili padi, ikan bilis, kunyit, serai, dan santan bersama air secukupnya dlm periuk. Masak guna api sederhana sampai mendidih.
  • Masukkan asam keping dan pucuk ubi. Kacau2 dan biar mendidih dgn api perlahan.
  • Perasakan garam.
makan dgn ayam goreng n sambal tempeh.. nyum!!

ni me baru pas duk main2 ngan tepung ngan pisang.. hihi.. blom berjaya wat formulation yg betol lagi.. this one tasted good but a bit oily. nk try kurangkan minyak dan tambah susu =)
**tgh try wat banana and peanut butter steamed cake @ apam.


**acuan pudding jd mangsa. hehe..



6 comments:

hana said... [Reply]

aduhh tunnnnn ngences aku dbuatnyerr! tak sabo nk mkn segala-gala mak nenek ubiiii! huh!

tun_telani said... [Reply]

hahaha... nnti balik msia makan aa segala jenis ubi n pucuk ubi yg ade.. hihi

tims said... [Reply]

salam kenal..wah sedap nmpak..mm yummy!
anyway sis folow tun,nnti terjah n folow sis ye..

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun--
wah.wah...............
memang sedap makan kan..lagi2 kita buat sambal belacan dan ikan masin..nyami!!!!!!!

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum...
Salam kenal. Tadi nampak dapur hasue. Minta izin follow blog ni. Bukannya apa akak tengah belajar masak, jadi suka le terjah blog masak2 ni.

tun_telani said... [Reply]

tims: sy terjah blog n tgk content dulu, ye =) terima kasih sudi follow

k'ayu: wahh.... tun mkn ngn ayam goreng dh sedap. kalau ngn sambal belacan ngan ikan masin sure bertambah2.. ^^

k'Sam: Salam kenal =) saya pun dh terjah blog akak. best jugak ^^