Tuesday, March 8, 2011

Spicy Rice Noodles Soup



Assalamualaikum ^^

Hari ni me terasa sgt laa buhsan.. xde mood nk wat keje sekolah. doctor ada email journal baru utk dibaca, tp sampai skrg pdf file tu duk terpampang kt screen, satu page pon xhabis baca lagi.. adoiii.. (rajin! rajin! <- percubaan memotivasi diri.. huhu)..

nway.. enough of the news on my mental state. sbb arini masak daging (for my dear laling, me x suka mkn red meat) n me malas nk masak nasi dan lauk lain, me pon wat la mee sup nih.. mi sup bodo2 je, saje kasi nama gempak.. muahahaha~ me suka makan rice noodles nih.. rupa dia mcm pad thai, x aci rendam2 dgn air panas, kene rebus dulu before guna. rasa dia kenyal2 (me suka ^^) wat mee goreng pon sedap. tp my laling x suka, so me masak utk me mkn sorang je la.

sudi2kan tgk resepi yg me campak2 nih ^^

Bahan2:

  • 1 rice noodle (tgk gmbr)
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2-3 bj cili padi *- blh tambah kalau nk pedas lg, ni pon dh pedas
  • 1/2 cm halia* (bhn * ditumbuk)
  • 1/2 kiub ayam megi
  • isi ayam- hiris nipis
  • cendawan telinga monyet- rendam smp kembang dan hiris nipis
  • Sawi
  • Carrot
  • 3-4 c air <- me guna cup kecik je, yg msk nasi
  • 1 biji telur
  • Garam

Bhn tabur
  • Bawang goreng
  • Daun sup

Cara2:
  • Rebus rice noodles selama 5-6 minit sampai lembut, toskan.
  • Tumis bawang putih, halia dan cili padi sampai wangi.
  • Masukkan ayam dan goreng sebentar.
  • Masukkan air, kiub ayam dan semua sayur. Masak sebentar.
  • Masukkan mee dan jerang sampai mendidih. Perasakan garam.
  • Kecikkan api, dan pecahkan telur atas mee, dan tutup periuk. Jangan kacau.
  • Agak2 telur dh mengeras, blh laa tutup api.
  • Hidang dgn bawang goreng dan daun sup.

ni laa rupa rice noodles yg me guna (1 ni me mkn 2 kali)

lepas rebus jd kembang camnih

mee yg malu2 nk posing.. x sempat nk posing chomey sbb perut me dh bunyi2.. hehe

10 comments:

Mas said... [Reply]

tun, rupa rice noodles tu macam koewtiaw la..
rasanya pun sama ke...
nampak sedapp tu..

tun_telani said... [Reply]

kak mas: ha'ah, rupa dia mcm kuewtiaw cuma halus sikit. rasa dia lain, mcm bihun pon ada gak sbb dua2 buat dr bahan yg sama. cuma sbb dia tebal sikit, tu yg jd kenyal =)

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum..
Nak rasa sikit. Tak pernah makan pun benda alah ni.

tun_telani said... [Reply]

kak sam: waalaikummussalam...
okay,, sy nk gi anta semangkuk nih. k'sam tunggu dpn pintu tau, pastu mangkuk tu pulankan dgn kuih seri muka. hihi..
ps: kalau xpenah wat kene masuk list homework ke? ;p

izahdaut said... [Reply]

pernah nampak tapi tak pernah makan..cantik la tengok mee tu..erk meehoon tu..erkkk nak panggil mee ke mihun neh? hehehe

psss jangan malas2...gi buat kerja tu..nanti doktor marah!!hehehee

tun_telani said... [Reply]

kak izah: sbb xtau nk panggil ape telak name omputih tuh. muahaha~

duk pura2 rajin dpn laptop la nih.. huhu..

Zuwairi Aiman said... [Reply]

Macam senang gak nk buat benda ni kan.. ramuan pun senang nk dpt.. thanks sharing ye ... leh amalkan experimen ni hehehe

tun_telani said... [Reply]

Zuwairi: thanks sudi singgah sini =)

HaSue said... [Reply]

haa..yg ni nampak lak gambarnya... pas dpt tgk nyesal lak sebab x pasal2 terliur..iskh2..kalo dpt hirup semangkuk sedap nih tun..order yer,esok pagi anta awal tau!haha

tun_telani said... [Reply]

kak sue: alaa... gambo yg x berapa nk comey lak yg kak sue blh nmpk.. okie.. pas subuh sy duk pdn pintu umah.. ehh.. ke bgn lmbat? kui kui...