Assalamualaikum..
Morning!!! pagi2 nk menayang pudding yg wat semalam. plan nk letak n3 mlm td, tp havoc sket kt umah ni, so x sempat nk duk lama2 dpn lappy. dh lama mengusha puding roti karamel kak dayang nih.. tgk2 ramai pon yg dh buat. rasa dia combination of bread pudding + puding caramel. me suka ^^ tp my in-laws x berapa minat pudding2 nih. haih.. nk kene kembali ke mode menantu mithali with kuih tradisional.. huhu..
nway, jom tgk resepi yg sedap nih..
resepi asal dr kak dayang, me usha kat dapur kak maz.
bahan2 :
Karamel :
Morning!!! pagi2 nk menayang pudding yg wat semalam. plan nk letak n3 mlm td, tp havoc sket kt umah ni, so x sempat nk duk lama2 dpn lappy. dh lama mengusha puding roti karamel kak dayang nih.. tgk2 ramai pon yg dh buat. rasa dia combination of bread pudding + puding caramel. me suka ^^ tp my in-laws x berapa minat pudding2 nih. haih.. nk kene kembali ke mode menantu mithali with kuih tradisional.. huhu..
nway, jom tgk resepi yg sedap nih..
resepi asal dr kak dayang, me usha kat dapur kak maz.
bahan2 :
Karamel :
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
- 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
- 1 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan air suam
- 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
- 1 sk esen vanilla
- 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara :
Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.
Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.
11 comments:
akak tak buat lagi neh. nak try jugak.entah ler bila.suke je makan,buatnya yang malas.ngeee
sedapkan tun puding ni..kak mas pun suka..
cantik jer puding tun tu....he..he..
sama macam si IZah, akak ni suka makan tapi nak wat malas..tapi memang nampak cantik jer gula hangus tu..
salam tun...
wah! dh buat eh...akak pun nk buat lg esok sb ank sulung akak tu asik2 nk puding...hehe. apa2pun, trm ksh yer tun sudi cube resepi ni...mmmuahh!
oo cik jah, jgn mls2, pi buat...anto 1/2 loyang kat akak...hehe
kak izah: try, jgn x try.. sedapp je makan nih.. bagus gak in-laws kurang minat, tun baham separuh makan sorg2..hihi
kak mas: uwaa.. tq sbb puji chantek walapun menggerutu mcm naik jerawat batu dah tuh.. huhu
kak nazrah: tun mmg bab2 gula hangus ni selalu wat over2 byk ngan gelap.. hihi..
kak dayang: muuahhh... lap you 2 kali ganda sbb byk resepi best!
Assalamualaikum...
Ni feveret akak ni. Tapi sendiri buat sendiri makan. Tak kisah pun sebab leh simpan dlm peti ais. Lagi sedapkan?
Aslmkm. Sedap ni, buat lak tgh rilek2 memalam ni...hehe
kak sam: ha'ah.. simpan lama2 dlm peti sejuk pon xpe. ni pun wat sendiri makan jugak ^^
kak roz: w'slm... tu laa.. best je menambah lemak memalam. hihi
Puding rori berkaramel nih buat daripada rori gardenia ke?ahaks..serius,x tau apa maksud rori tadi sbb kat tingkap akak xde gambo..huhu..rupanya puding roti..hehehe..
dah abis ke tun?mertua x suke ye...gi laa watkan cekodok..haa,cekodok roti tu kombinasi tradisional ngan moden ape.ehee
tidakkkk~~~~~ malunyer! malunyer!!xtau nk menyorok kt mane nih.. ni tgh menaip smp muka tutup sikit2 ngan bantal sbb malu. camner blh jadi puding rori nih.. nk tukar skrg jugak!
Post a Comment