Thursday, March 3, 2011

Gulai Kembong Goreng



Assalamualaikum ^^

Hah.. lama benor rasanyer x pamer lauk-pauk.. duk pamer mende2 yg boleh menaikkan risiko diabetic je. huhu...

Actually dh agak lama meng-usha resepi dari pakcik hamzan@myr nih.. sbb dia ckp lauk ni sgt laa sedap smp makcik yg jual tu serve 30pinggan sekali! dasyat x?

Resepi asal refer sini, ye. me tulis semula ikut gaya me masak.

Bahan2:

  • 3 ekor ikan kembong
  • 200 ml santan (sepeket) <- blh kurangkn kalau xnak lemak sgt
  • Segelas air
  • 5 biji cili api- tumbuk
  • 1 bj bawang besar- hiris kasar (wedges)
  • 1 btg carrot- potong panjang2
  • 1 kpg asam keping
  • 1 btg serai
  • garam
  • kunyit

Cara2:

  • Ikan kembong digoreng bersama garam n kunyit. ketepikan.
  • Dalam kuali, didihkan santan, air, serai, cili padi, dan kunyit.
  • Masukkan carrot, dan renehkan kejap.
  • Masukkan bawang, asam keping, dan garam. Masak sampai bawang layu.
  • Akhir sekali baru masukkan ikan. Masak sambil curah2kn kuah atas ikan. Kacau perlahan supaya ikan x hancur.
  • Siap! ^^



Sorry la gmbr ikan ni x comey lgsg! abih angle suruh ikan posing, xde pon yg menjadi. tertekan btol. last2 redha je letak gmbr x comey sbb dh lapar nk mkn. hihi


4 comments:

izahdaut said... [Reply]

wahh pagi pagi dah nmpk ikn kembong ni.
lapoo la pulak.. uisshh tu hakak pun terkena btg idung tu bab2 pamer maknan manis neh..hahahaa..

tun_telani said... [Reply]

muahaha~ xpe2.. akak nyer oat cookies smlm blh turunkn paras kolestrol. hehe..
ps: lauk smlm, pg nih baru nk pamer.

HaSue said... [Reply]

tak comel apa lak...kalo bagi akak leh kenyang makan ratah gitu jer nih..
adoii..lapo balik je rasa nih..ni akak anta puding corak unik nih..hahaha..tp sedap tauu!

tun_telani said... [Reply]

yay!! dpt puding.. ^^ nk balas ngan ikan dh habis makan.. mee pon dh habis nih.. esok bls ngan cokodok boleh? ;p