Thursday, March 3, 2011

Mee Hailam

versi x cukup warna sbb xde lada merah


Assalamualaikum =)

Dah senja dah pun, tp baru nk pamer menu bekfes pagi td.. hihi.. arini xsempat nk masak b4 enchik H ku pergi kerja.. (mlm ni kene pastikan hp duk dlm blk, bkn kt ruang tamu.. dh duk kt living room, mmg laa x dgr alarm..).. apa2 pun, enchik H terchenta ku ckp xpe laa, dia mkn luar je.. tp sbb mmg dh defrost n siapkn bahan mlm td, me pon insist my laling blk jap for bekfes masa tea break.. hehe.. (ni la untung nya ofis 2 minit dr umah.. hoho)..

Dr semalam duk berbelah bagi nk bekfes ngan mee goreng basah or mee hailam.. bila tgk taugeh dh habis, so automatik kene wat mee hailam laa. mana best mee goreng xde taugeh, kan..

Resepi usha yg CMG nyer, kat myr.. blh tgk resepi asal kt sini, ye. tp me allergic ngan udang (0wh,. sedapnyer udang... kdg2 mkn gak, cuma kene ambil antihistamin b4 and after makan).. eh, smb ayat td.. sbb me allergic udang, me skip few steps, n ganti ngan stok ayam. also ingredients ikot apa yg ada kt dapur..

me lupa nk tabur bawang goreng b4 amik gambar.. hehe..



Ini lah my version of mee hailam ^^

  • 500 g mee kuning
  • 2 keping dada ayam or any isi ayam- potong kecil
  • 1 kiub ayam maggi
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar cili giling
  • 3 sudu besar sos tiram*
  • 3 sudu besar kicap pekat*
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam* (campurkan bahan sos *)
  • 1 biji capsicum- potong kecik2
  • Kobis - potong halus
  • Cendawan telinga kera (yg kaler hitam tu)- rendam utk lembutkan, dn potong halus
  • Cendawan Shitake - jika suka
  • 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
  • Garam gula

Bahan tabur:
  • bawang goreng
  • daun sup
  • cili besar/ cili padi

Cara-cara:

  • Tumis bawang putih sampai wangi. masukkan cili giling dan tumis lagi.
  • masukkan ayam dan goreng sebentar. Masukkan bancuhan sos, kiub ayam, dan air 1 liter. Biarkan mendidih.
  • Masukkan sayur2an pilihan (kecuali shitake mushroom), dan masak sampai sayur agak lembut.
  • Masukkan mee dan bancuhan tepung jagung.
  • perasakan garam n gula.
  • Jika menggunakan shitake, ambil sedikit kuah dan masak shitake dlm periuk berasingan. sbb shitake ni rasa dan bau dia sgt kuat, nnti mee hailam rasa mcm sizzling. bila nk makan baru letak dlm pinggan.
  • Sebelum hidang, taburkan bawang goreng, daun sup, dan cili padi.
shitake tu hiasan je, me x suka makan.. (pas amik gmbr letak dlm my laling nyer pinggan.. huhu)

4 comments:

suri solehah said... [Reply]

salam..waduh wanginya sampai ke langkawi...harus nak kena masak mee gak petang ni..tadi baru singgah beli mee hpa..

tun_telani said... [Reply]

kak suri: hihi.. masak, jgn x masak ^^ bagusnya.. x jumpa lg mee hpa kt sini. mcm pernah nmpk logo hpa kt kedai, x sempat nk gi tgk2.

Sofea said... [Reply]

sedapnyer tgk mee..fav akak tuuu...;)

tun_telani said... [Reply]

kak sofea.. fav akak? kalau tau sy simpan sepinggan.. tp fav husband tun gak, dia bertambah, so dh licin kuali. hihi...