Friday, March 18, 2011

Sweet Chilli Chicken



Assalamualaikum ^^

Dah nk gelap kt luar. pejam celik pejam celik dh weekend dah pon. kerja yg patut buat x terbuat pun. susah nyer nk kumpul kerajinan utk menulis thesis. kdg2 me seharian duk tenung2 journal tuh, satu pon x habis baca. yg plg best2 tgh duk baca journal tuh, kepala dah duk pikir nk masak apa utk my laling.. adoii.. me dh agak dah, duk umah mmg x jadi keje. tp xkn nk balik uni kt semenanjung, PJJ lg ngn my enchik H.. x sanggup!!

nway, walaupun thesis x tertulis, nk menulis kt sini jugak. jari2 kene exercise tekan key-board. nnti laju sket kot nk marathon type journal. kui kui.. baik punyer excuse ;p

arini nk gambar yg dh berabuk dlm folder ni. wat kat kg aritu.. x terupload.. resepi dia me dpt dr buku resepi yg me ingat2 lupa tajuk dia. kalu x silap, buku tu nama dia 'The Complete Cookbook'. best tgk buku ni, gambar dia cantik2, buku tebal x ingat, harga pon best jugak laa.. jumpa kt kinokuniya =)

jom tgk bahan2:

  • 1 kg ayam (resepi asal boneless)- potong
  • 3 ulas bawang putih - ni me tambah
  • 2 inch halia - ni pon me tambah
  • 1/4 cwn sweet chilli sauce/ sos cili
  • 1/4 cwn kicap manis
  • 1 bj limau nipis- amik jus
  • Garam

Cara-cara:
  • Tumbuk bawang putih dan halia.
  • Gaul ayam dgn semua bahan, dan perap 30 minit (lg lama lagi sedap)
  • Grill 8 minit setiap side (atau hingga masak). Tengah2 grill tu sapu2 dgn bahan marinate.
  • Kalau xnk grill, boleh bakar 45 minit, suhu 180 C. Sesekali balikkan ayam dan sapu dgn bahan perap.
  • Sedap makan saje2 atau dgn nasi.
me mkn dgn nasi minyak dan sambal kosong


ps: gambar kurang cantik sket. ni amik masa kt kg, segan laa nk tertonggek2 adjust angle kt dapur..hihi


7 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

selamat malam tun--
wah!!!!! menyelerakan sungguh ayam sweet cilli kamu tu..
tun...
kak ayu esok ada job pi ambil gambar pertunangan...tu yang balik umah awal..

tun..dah lama kak ayu nak tanya..
kamu study lagi eik?? ambil kos apa eik??

cikmanggis said... [Reply]

masa berjalan pantas atau kita yang lambat?cuti sekolah dah nak habis sedangkan baju baju sekolah anak belum bergosok:(

WarisanBonda said... [Reply]

sedapnyerrr nampak ayam tu teringin nak cube...i;ll try later...

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: wahh.. serba boleh ye k'ayu :) tun tgh wat master skrg, nutritional biochemistry. master by research, so 1 year duk pulun dlm lab, skrg tgh duk nk tulis thesis.

CM: dua-dua!! hehe... tun blom ada anak lagi, so x terasa cuti sekolah tu. lagi2 duk jauh dr famili. tp tunggu jugak cuti, blh parents dtg bw adik2 jln sini.

tun_telani said... [Reply]

warisan bonda: tq jenguk sini :)

HaSue said... [Reply]

ayam ni wat kpg ekkk..wat akak terliur jek.. x kire..nak mintak jugakkkkk...haha

tun_telani said... [Reply]

kak sue: dh jadi baja dah akak.. kui kui.. nnti len kali wat tun kasik ye ^^